EU Business Register je podvod, odesláním formuláře se zavazujete k platbě 2 985 eur

Petr Novák
Publikováno 2. prosince 2016

Nizozemská společnost EU Business Register je další z řady šmejdů, jejichž náplní práce je podvodným způsobem vydělávat na českých podnikatelích. Na e-mail zasílá spam s přiloženým PDF dokumentem, který se tváří jako povinný kontrolní formulář pro firmy z Evropské unie.

V hlavičce nechybí titulek Kontrola údajů o společnosti, hvězdičky známé z vlajky EU ani tučně zvýrazněná informace, že aktualizace údajů je zdarma.

Katalog EU Business Register: Jak z podnikatelů vylákat 80 000 Kč

Za formulářem ve skutečnosti nestojí Evropská unie, ale soukromá společnost EU Business Register z nizozemského města Zeist. Smyslem není kontrola údajů, ale objednávka zápisu v takřka bezcenném katalogu. Vyplněním a odesláním formuláře se zavazujete ke každoroční platbě 995 eur po dobu tří let. To je 2 985 eur, v přepočtu přes 80 000 Kč.

Zápisné v katalogu je navíc každoročně automaticky prodlužováno o další rok do okamžiku, dokud správce katalogu neobdrží písemnou výpověď. (Zde by se hodilo jízlivě dodat, že to může být vcelku problém, jestli se katalog každých pár měsíců jmenuje jinak.)

EU Business Register

Jak postupovat, pokud jste obdrželi spam od EU Business Register

E-mail smažte a adresy register@ebr-register.info a register@eubusinessreg.org označte jako spam, aby vám v budoucnu podobné zprávy nechodily.

Pokud jste formulář vyplnili a odeslali na adresu EU Business Register, hlavně nic neplaťte. Jakmile zaplatíte, pravděpodobně své peníze již nikdy neuvidíte. EU Business Register je bude vymáhat, obvykle se používá metoda cukru a biče. V prvním dopise vám naúčtují vysoké penále, poté nabídnou smír a nižší splátku, následuje další pokuta a další penále…

Tak funguje business model těchto firem. Vydělávají na strachu z vysokých částek, právníků, exekutorů, soudů. EU Business Register obtěžuje podnikatele v celé Evropě, přitom se mi nepodařilo dohledat jediný případ, který by skončil u soudu. Tím spíš uznáním nároku na úhradu požadované částky. Zmiňovaný katalog má pro propagaci vaší společnosti prakticky nulový význam.

Na adresu EU Business Register můžete napsat, že formulář vyplnila a odeslala osoba, která nemá oprávnění jednat jménem vaší společnosti, případně že smlouva byla uzavřena v omylu, o kterém museli prokazatelně vědět. Proto ji považujete za neplatnou a požadovanou částku hradit nebudete.

Adresa P.O. BOX 34 – 3700 AA Zeist – The Netherlands prozrazuje, že stejná společnost zkoušela letos v létě své štěstí pod názvem European Company Network. Na stejně nedušínovském principu funguje také německá DAD GmbH s katalogem European Business Number.

Vymáhá po vás EU Business Register peníze za registraci do svého bezcenného katalogu? Napište nám své zkušenosti do diskuze, pomůžete tak dalším čtenářům. Děkujeme.


J
JANA 28.12.2016 – 14:29

Dobrý deň, chcem sa tiež podeliť o svoju skúsenosť. Momentálne som si tu vymenila dnes asi 4 maily s pánom z accounting department zo spomínanej spoločnosti eu business register. Preposlal mi ten mail od eu business register kolega, ktorý dostával maily od nášho bývalého zamestnanca. Ja som si prečítala, len updatujte si bezplatne informácia "updatng is free of charge" . Bohužiaľ som nečítala "malé písmenká" - chyba.. netušila som,že som vôbec poslal nejakú objednávku a to iba skenom do mailu, nie poštou a to 28.11.2016 a včera 27.12. mi prišla faktúra na 995 €... avšak písal mi pán z accounting dep. asi o týždeň skôr ale nevedela som o čo ide. Včera mi poslal tú objednávku s tým, že servis bol už poskytnutý, hoci som našu spoločnosť nevyhľadala, a povedal, že to nieje možné už zmeniť, iba do 7 dní odo dňa odoslania objednávky. Teda to som netušila, že som nejakú objednávku poslala a teraz chcú od nás - od našej firmy úhradu. Platiť to teda nebudeme také sú vaše rady. Neviem čo ešte mám spraviť... ale poviem vám, že ak naozaj by som mala platiť túto sumu tak som bez výplaty... na dva mesiace... Ak máte skúsenosti dajte prosím vedieť. Idem napísať nejaký oficiálny list.. a pošlem ho aj poštou s tou radou ako ste povedali, že žo poslala osoba, ktorá nemá oprávnenie konať v mene spoločnosti, čo je aj pravda... som z toho celkom upset... Ak máte nejaké rady prosím pošlite. Vďaka

Odpovědět

PZ
Pavlina Zadorozna 10.01.2017 – 10:13

Dobry den, dekuji za vase informace. Ano, presne tohle se mi stalo. V kvetnu mi opakovane dosly obalky, nejdriv jsem je vyhodila, po treti podepsala a vyplnila (v dojmu, ze je to EU společnost, která shromazduje statisticky EU firmy) a vse vypustila. Pak prisla FA na kterou jsem nereagovala, jen si nadávala, do ceho jsem se namočila. Pak prisel druhy reminder...to uz jsem byla neklidna, a zacala resit nejakeho pravnika, poslala jsem to kamaradovi, samozrejme jsem zadne jejich miniaturni anglicke vety nečetla...ridim se tedy heslem nic neplatit, a budu zvedava, kolik toho ještě prijde. necham si pravnikem napsat nejake vyjadreni, ze to bylo podepsano v omylu, ze od nas zadne peníze neuvidi... ach jo. poucujeme duchodcum, at nikomu nenaleti, a pak delame takove blbosti, ze podepíšeme smlouvy... dekuji ještě jednou za vase info! PZ

Odpovědět

L
Lenka 04.05.2017 – 13:02

Dobrý den, bohužel jsem také podepsala, zatím nezaplatila. Začínají mi vyhrožovat právníky. Má někdo nějakou zkušenost?

Odpovědět

Petr Novák
Petr Novák redaktor Skrblíka 04.05.2017 – 14:09

Dobrý den, hlavně nic neplaťte. V okamžiku, kdy zaplatíte, své peníze již nikdy neuvidíte. Jejich taktika je postavena na šíření strachu. Nevím o případu, který by skončil u soudu a tím spíš - který by dotyčná firma u soudu vyhrála.

Odpovědět

M
Martin 19.05.2017 – 12:19

Dobrý den, mám bohužel podobnou resp. shodnou zkušenost. Také mě spamovali, až jsem na poslední dopis zareagoval jeho vyplněním v dobré víře aktualizace dat. Začaly chodit dopisy s penálem a nyní po cca půl roce přišla informace, že vše předávají na Waldbert & Hirsch Global Collections Ltd Netherlands. Samozřejmě nic platit nebudeme, dokonce právní názor je od naší externí advokátní kanceláře, že bychom případný soud vyhráli. Snad k tomu nedojde.

Odpovědět

K
Klára 07.08.2017 – 17:26

Našla jsem dopis ve spamu mého mailu. Přečetla jsem si jej a připadalo mi to podezřelé (jsem už apriori podezřívavá k různým byznys praktikám... navíc městečko Zeist znám a přišlo by mi divné, kdyby zrovna tam dělali něco pro EU), takže jsem hned googlila a hle, jak jsem čekala, našla jsem toto info. Na internetu totiž nejen číhá nebezpečí :-), ale také si díky němu velmi rychle můžete cokoliv prověřit. Samozřejmě jen do určité míry. Ale pokud je něco podvod a někdo na to před vámi již přišel, tak to zcela jistě zveřejnil. Buďte opatrní a než cokoliv podepíšete, ověřte si informace. To by mělo být dnes již zlaté pravidlo - nejen pro podepisování, ale i jen pro obyčejné sdílení publikovaných informací. Protože "dezinformací" lítá po sociálních sítích bezpočet.

Odpovědět

E
Eva 19.02.2018 – 16:49

Máme zkušenost s Europien Business Number - loni na jaře účetní dopis orazila a odeslala a nyní nám již druhý rok neustále chodí dopisy s fakturami a výhrůžkami. zatím jsme jim nic neplatili ani nenapsali, proto prosím, jestli má někdo nějaký vzor odpovědi v tom smyslu, že formulář vyplnila a odeslala osoba, která nemá oprávnění jednat jménem společnosti nebo že smlouv byla uzavřena v omylu. Předem děkuji.

Odpovědět

R
Richard 05.03.2018 – 13:38

My máme podobnou zkušenost s tím rozdílem, že nějaký vtipálek vyplnil jejich formulář naším jménem a poslal jim ho údajně poštou. Dost možná si to vyplnili sami. Když jsem se pídil po tom, na základě čeho jsme si objednali jejich služby, poslali mi poštou sken tohoto formuláře s evidentně zfalšovaným mým podpisem. Jsme tak daleko, že už jsem jim napsal hodně sprostý email. Už také vyhrožovali soudem - přišel dopis od advokátní kanceláře http://www.whgcollections.com. Náhledem na tuto webovku jsem zjistil, že v sekci News jsou poslední novinky z roku 2013. Je to evidentně zase další podvod. Je trochu složité snažit se o slušné podnikání v téhle džungli, kde podobná firma může legálně fungovat.

Odpovědět

r
robert 03.08.2018 – 09:11

dobrý den, jsem v podobné situaci, přesněji o kousek dál, jelikož jsem pod nátlakem loni zaplatil 1. fakturu. Následně požádal přes email o ukončení "spolupráce" a smazání z registru. Rok uběhl jako voda a já teď vařím opět jako vroucí voda, jelikož mi poslali další fakturu:-) Můžete mi prosím poradit další postup? A) neplatit a nereagovat B) předat právnikovi C) ??? předem všem děkuji za radu...Robert

Odpovědět

D
David 27.08.2018 – 13:00

Dobrý den, maily chodí stále, neodpovídat, nereagovat nic neplatit. Nechápu na co nám je slavné GDPR, když takové parazitující firmy rozesílající spamy vesele podnikají v EU.

Odpovědět

ZJ
Zbyněk Jaroš 14.11.2019 – 12:13

Bohužel jsem také naletěl. Nyní přišla FA na 995 eur. Může mi někdo poradit co s tím dělat ? Určitě nic platit nebudu.

Odpovědět

J
Jitka 31.03.2020 – 21:28

Dobry den, Ano, mne se podarilo na tento podvod naletet. Mate, prosim, nekdo prakticke zkusenosti, ja smlouvu vypovedet? Dekuji velmi za pomoc Jitka

Odpovědět

R
Radek 19.06.2020 – 16:57

Dobrý den, pokud formulář odešlete a chcete mít 100% jistotu, že se s vámi uvedena společnost nebude chtít soudit, tak by jste měli doporučeně s dodejkou odeslat na korespondenční adresu ze jste smlouvu uzavřeli v omylu. Obraťte se na pana Bc. Vladimíra Holiše. Kontakt najdete na webu.

Odpovědět

J
Jitka 05.08.2020 – 18:20

Dobry den, Pokud tato diskuse uz neni uzavrena, dovolim si reagovat. V dubnu tohoto roku jsem zcela hloupe formular vyplnila a poslala mailem zpet. Od te doby mam ze zivota peklo o to horsi, ze jsem tak ucinila za firmu v domneni, ze se jedna o doplneni jiz existujiciho zaznamu. Nyni me bombarduji upominkami a ty uz nechodi na moji adresu, ale na firemni e-mail. Mate, prosim,nejakou radu, jak toto ukoncit? Moc dekuji za jakykoli nazor J. Markova

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás