European Company Network je podvod, registrace vás bude stát 2 985 eur

Petr Novák
Publikováno 19. července 2016

Dnes mi do e-mailové schránky přišel spam z adresy register@eubusiness.click s předmětem European Company Network 2016/2017 a nabídkou, která se na první pohled tváří jako bezplatná registrace do katalogu firem.

Samozřejmě jde o podvod. Důvěřivci, kteří skočí podvodníkům registrovaným v Nizozemsku na lep, zaplatí po první tři roky 995 eur. Tedy celkem 2 985 eur, v přepočtu asi 80 660 Kč.

Stejný princip využívají raubíři provozující katalog European Business Number. S tím rozdílem, že oni si alespoň dají tu práci a výzvu k registraci pošlou poštou.

Co je European Company Network (ECN)?

Bezvýznamný internetový katalog, který podnikatelům nepřinese žádný užitek. Jeho jediným smyslem je zmást neznalé podnikatele a vytáhnout z nich roční platbu ve výši 995 eur. Po dobu prvních tří let, což je lhůta uvedená ve smlouvě.

Provozovatelé katalogu European Company Network posílají spam následujícího znění:

Hello,
In order to have your company inserted in the European Company Network for 2016/2017, please print, complete and submit the attached form (PDF-file) to the following address:

EUROPEAN COMPANY NETWORK
P.O. BOX 34
3700 AA ZEIST
THE NETHERLANDS

Fax: +31-30-310-0126

You can also attach the completed form in a reply to this email.

Updating is free of charge.

Přiložen je formulář v PDF. Cena 995 eur ročně za registraci do katalogu je uvedena v dolní části mikropísmem. Nechybí dodatek u automatické prolongaci smlouvy, pakliže není provozovateli zaslána písemná výpověď.

“Co mám dělat”, říkáte si? Email od European Company Network smažte a odesílatele přidejte do spam listu.

European Company Network je podvod, registrace vás bude stát 2 985 eur

Co mám dělat, když jsem se zaregistroval(a) do European Company Network

Hlavně a za všech okolností: Nic neplaťte!

Poté můžete zvolit dva přístupy. Všechny výzvy k zaplacení, hrozby soudem a exekucí a vyhrožování ignorujte. Tlak na zaplacení postupně sílí a požadovaná částka roste, načež bývá nabídnut “pokus o smír” v podobě nižšího poplatku. Cílem je donutit vás zaplatit, byť v závěru nižší částku.

V podobné kauze European Business Number uznal německý soud podobné praktiky za nemorální s tím, že provozovatel katalogu nemá právní nárok byť na jediné euro. Nemyslím si, že v tomto případě by to mělo být jinak.

Pro vlastní klid můžete na adresu European Company Network poslat doporučeně dopis, že jste smlouvu uzavřeli v omylu, o kterém museli prokazatelně vědět, a proto ji považujete za neplatnou.


L
Ladus 27.07.2016 – 09:45

Nerozumím tomu, jak někdo může něco podepsat a nepřečíst si podmínky smlouvy. Kdyby to bylo někde na rychlo pod nátlakem, tak neřeknu, v tlaku dělá spousty lidí blbosti, ale v klidu doma při doručení emailu nebo dopisu, kdy má člověk spousty času si to prostudovat... nepochopím... Pak když už je někdo až takhle blb** tak nepochopím, jak může mít firmu...

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Chráníme spotřebitele


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás