Pavelkovo skrblení 43: Paragraf 53 odst. 7 občanského zákoníku

Michal Pavelka
Publikováno 16. března 2015

Nesmím vás okrást o pointu předchozího dílu.

Někteří asi tuší, jak celá věc pokračovala. Opravený počítač jsem doma připojil, opět si do něj nahrál všechny (naštěstí zazálohované) složky a pustil se nadšeně do několik dnů stojící práce.

Když sám od sebe zhasl poprvé, ještě jsem si říkal, že to se může stát, zkrátka mu dávám zabrat. Když mi však monitor zhasl podruhé a objevilo se už dobře známé hlášení fatal error, vcelku v klidu jsem ho zase odpojil, vymazal z něj věci, které jsem nechtěl, aby v něm zůstaly, a zavolal jsem do obchodu, ať si někam poznamenají, že v zákonné lhůtě 14 dnů odstupuji od smlouvy a počítač pozítří přivezu.

To jsem udělal v úterý. Slíbili, že do soboty vše schválí (a není prý důvod odstoupení od smlouvy na ústředí neschválit) a v úterý mám vrácené peníze na účtu. Samozřejmě nemůžu počítat s vrácením peněz za služby, jako byla instalace softwaru, které mi sami nabídli (viz má poučení v předchozím díle).

Uběhl týden a na účtu stále nic, přestože máme stejnou banku a převod peněz by tak měl být otázkou maximálně 24 hodin.

Už asi podesáté jsem zavolal maníkovi z obchodu, který už devětkrát litoval, že mi nechal svoje číslo. Dušoval se, netušil, že se vše tak potáhne. Slíbil, že určitě již příští týden budu mít peníze na účtu. Týden to bude zítra. Jdu se se staženým zadkem mrknout na svůj osobní účet.

Nic, ani koruna. Začal jsem pátrat v občanském zákoníku. Na vrácení peněz mají měsíc, takže se nic neděje, vyjma toho, že jsem naštvanej. § 53 odst. 7 občanského zákoníku má však několik zádrhelů, ke kterým se příště musíme vrátit.

Na východě Čech jsem měl ještě jednu zajímavou zkušenost – dvakrát mi strhli z karty poplatek za její použití. Chtěl bych zapátrat, jestli se jedná o nově rozšířený fenomén, jak ze mě vysosat zase další peníze. A taky zjistím, co si o tom myslí moje banka a jestli mě v tom nechá.


p
poplis 27.03.2015 – 17:07

Pokud vim,tak od r.14 plati zmena,ktera uklada obchodnikovi vracet prostredky do 14dnu,

Odpovědět

P
Pavel 02.12.2017 – 10:59

Zádrhel § 53 občanského zákoníku s účinností od 1. 1. 2014 spočívá v tom, že se týká zastoupení členem domácnosti, nikoli vrácení peněz, či odstoupení od smlouvy.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás