Pavelkovo skrblení 59: Skrblík u Neziderského jezera

Michal Pavelka
Publikováno 31. srpna 2015

Tak jsem pro tyto prázdniny docestoval. Běžný účet prázdný a čínské akcie mi táhnou dolů všechny mé úspory uložené v podílových listech i komoditách. Aspoň, že ten Microsoft nabízí něco zadarmo. Se zájmem jsem si na Skrblíkovi přečetl článek o výhodnosti přechodu na Windows 10. Nalezl jsem ve svém počítači ikonku a zařadil se do fronty. Prý dostanu oznámení v řádu dnů či týdnů. Samozřejmě vás o tom budu informovat.

Svůj poslední prázdninový výpad jsem provedl do oblasti Neziderského jezera. Párkrát jsem kolem něj projížděl při svých cestách z Balkánu, ale nikdy jsem ho ve skutečnosti neviděl. Z maďarské strany je schováno za kilometry porostu rákosí. Zato na rakouské straně je několik dlouhých pláží s řadou služeb. Z Maďarska je vše dostupné jak autem, tak na kole po rozsáhlé síti cyklostezek.

Skrblíkovsky jsem se ubytoval na maďarské straně, ale služby využíval především v Rakousku. Jdu mrknout na Booking, abych vám názorně předvedl rozdíl v cenách.

Zatímco v Maďarsku se dá noc pro dva v penzionu stlačit pod osm set korun, o pár kilometrů dál se stěží dostanete pod 1 800 korun. To samé platí o jídle, víně či půjčovném kol. Když nebudete přímo v hraniční vesnici, padnou ceny ještě více. Maďarsko má ještě jednu výhodu – podél jezera je několik vesnic s malými termálními koupališti. Celý den v Hegyku stál pro jednoho 1 500 forintů (cca 130 Kč). A v penzionu hned vedle se dalo sehnat ubytování dokonce pod sedm stovek za dvoulůžkový pokoj. Skrblíkův ráj na zemi.

Mimochodem vstup na pláž v rakouském městě Podersdorf stál na celý den 5 euro. K dispozici byla lehátka zdarma, záchody, sprchy. A proti Balatonu, který má prakticky stejnou vodu, zde bylo i během třicetistupňových veder relativně málo lidí (i v jedenáct jsme se mohli uvelebit na lehátko).


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Pavelkovo skrblení


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás