Jak využít mascarpone
-
Jak připravit mascarpone řezy
Výtečné mascarpone řezy jsou velice rychlé, jednoduché a buďte si jisti, že se po nich jen zapráší.
Na korpus si připravíme 2 hrnky cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 1 prášek do pečiva. Dále poté 400 g mascarpone, 200 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr a čokoládu na vaření.
Ingredience na korpus smícháme a vylijeme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180°C v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud není korpus hotov. Vyndáme a necháme vychladnout.
Mezitím si smícháme mascarpone se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Směs následně namažeme na již vychladlý korpus a nakonec polijeme polevou z rozehřáté čokolády na vaření.
Řezy před podáváním necháme odpočinou minimálně 2 hodiny v ledničce.
-
Jak připravit mascarpone tiramisu
Kdo by neznal tiramisu. Celosvětově známý a oblíbený recept na nepečený dezert. Nejprve si připravíme silnou kávu, do které přidáme kapku amaretta. Pokud nemáme, přidáme tuzemský rum. Necháme vychladnout.
Dále si přichystáme 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, cca 5 lžic kakaa a cukrářské piškoty.
V první míse si smetanu ke šlehání, společně s vanilkovým cukrem, vyšleháme do tuha.
Vajíčka si rozdělíme na žloutky a bílky.Následně v druhé míse žloutky vyšleháme s cukrem moučka a lžící horké vody do pěny. K té přidáme mascarpone a vyšleháme v krém. Ve třetí míse vyšleháme sníh s bílků. Nakonec obsah všech mís spojíme a promícháme.
Přichystanou formu poté plníme po patrech. První patro se skládá z cukrářských piškotů, namočených v kávové směsi. Přetřeme vrstvou krému a posypeme kakaem.
Takto pokračujeme, dokud nebude forma plná, zakončená kakaem.
Necháme v lednici odležet, nejlépe přes noc. -
Jak upéct koláč s mascarpone
I když mascarpone patří většinou do nepečených dezertů, lze jej přidat i do těch pečených.
Na pečený koláč s mascarpone si připravíme hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, lžíci másla, 250 g mascrapone, hrnek plnotučného mléka, 2 vejce a 4 lžíce cukru.
Pečící formu vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé mouky.
Ostatní ingredience si smícháme dohromady a buďto ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vytvoříme těsto, které vylijeme do formy.
Následně pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut.Ozdobit můžeme případně šlehačkou, nebo i čokoládovou polevou s kokosem.
Pokud Vás příprava dortu bavila, více k tomuto tématu se dozvíte ve článku Jak péct dort.
-
Jak připravit slanou pomazánku z mascarpone
Mascarpone má skutečně mnoho využití. Mezi Vaše oblíbené pokrmy se zajisté mezi první příčky vyšvihne i nějaká slaná pomazánka z mascarpone.
Můžeme jej například zakomponovat do česnekové pomazánky. Připravíme si 4 stroužky česneku, 200 g mascarpone, 200 g eidamu nebo goudy, 150 ml zakysané smetany, sůl a pepř.
Sýr nastrouháme nadrobno, česnek prolisujeme a poté všechny ingredience smícháme dohromady. V lednici necháme alespoň hodinu odležet a poté podáváme například na opečeném domácím chlebu. Ten si můžeme připravit dle článku Jak upéct chleba.
Mascarpone najde vyžití i ve vajíčkové pomazánce. K té budeme potřebovat 3 vejce natvrdo, 200 g mascarpone, 150 g žervé, 150 g eidamu, 200 ml zakysané smetany, pažitku, sůl a pepř.
Eidam nastrouháme nadrobno, vejce nakrájíme na kostičky a pažitku nasekáme nadrobno. Poté všechny ingredience smícháme dohromady a necháme v lednici odležet.
Podáváme na jednohubkách z rohlíků, ozdobené například vlašskými ořechy nebo červenou paprikou.
Nebo zakomponujeme mascarpone do tuňákové pomazánky. Připravíme si 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, 200 g mascarpone, 150 g majonézy, 2 lžíce citronové šťávy, pažitku, sůl a pepř.
Pažitku nasekáme nadrobno a všechny ingredience poté smícháme dohromady. V lednici opět necháme odležet a podáváme s pečivem.
V 1. receptu chybí tekutiny do těsta - jen vejce nestačí, aby SE VYLILO TĚSTO NA PLECH. Jelikož už nějakou dobu peču a podobných receptů je spousta, doplnila jsem si sama
Odpovědět