Jak uvařit omáčku
-
Jak uvařit základní bílou omáčku
Základní bílá omáčka se vaří z tuku (máslo, olej, sádlo), z mouky (lze nahradit alternativními moukami) a mléka (i to lze nahradit). Mouka se příliš neosmahne, pouze se nechá na tuku zpěnit. Pak se postupně zakapává mlékem, nejlépe po lžících a promíchává, aby se mléko postupně zapracovalo do moučné hmoty. Nejdříve to vypadá jako těsto, ale postupně vykouzlíte bílou omáčku, ve které nebudou žádné hrudky.
Další možností je mouku nechat na oleji zpěnit, pak směs nechat vychladnout a pak teprve zalít mlékem. Nic se nesrazí a nebudete muset pasírovat nebo mixovat, omáčka bude hotová rovnou, na čisto. Je skvělá například pro křenovou omáčku, omáčku sýrovou a další varianty bílých omáček.
Kdo nemá čas na postupné vmíchávání mléka nebo na ponechání směsi vychladnout, může nalít všechno studené mléko na zpěněnou mouku najednou a pak rozmíchávat metličkou. Mouka se sice trochu srazí, ale sítko nebo mixér to vyřeší. Jde o nejrychlejší způsob přípravy bílé omáčky.
Bílá omáčka se dá také vytvořit přímo na osmahnuté základní surovině, jako jsou například houby. Tehdy se jen rozmíchá mouka ve vodě, nalije na osmažené houby na cibulce, ze kterých chcete mít houbovou omáčku, a za stálého míchání přivede k varu. Ani zde se nic nesrazí, pokud nepodceníte ono stálé míchání.
Bílou omáčku nakonec zjemníme smetanou ke šlehání (pokud chceme spíše sladší chuť) nebo zakysanou smetanou (když chceme chuť kyselejší). Bílá omáčka je v podstatě i bešamelem, pokud použijeme hodně másla, a místo mléka dáme smetanu.
-
Jak uvařit univerzální hnědou omáčku (UHO)
Hnědá omáčka se od bílé liší ve dvou základních parametrech. Jednak hodně vysmažíme mouku, respektive jíšku, ze které pak maso uděláme, jednak nepoužijeme mléko, ale výpek z masa, vývar nebo jen vodu.
Díky tomu dostaneme hnědou barvu omáčky. Pokud bude i výpek tmavý, bude omáčka mít sytou barvu a bohatou chuť. Podobně se dělá i tmavý základ pro zasmaženou polévku, kdy hodně zasmažíme jíšku (pozor, ať ji nespálíte) a pak zalijeme vývarem.
-
Jak uvařit omáčku k rýži
Omáčky k rýži nemusejí být jinak husté. Rýže potřebuje omáčku, která jí dodá šťavnatost. Takže často stačí jen výpek z masa. Ale když ho k dispozici nemáte nebo připravujete rýži jinak než s masem, je nejjednodušším způsobem přípravy omáčky k rýži kombinace škrobu (Solamyl) a vývaru nebo vody. Plus samozřejmě sůl a koření.
Škrob stačí jen krátce povařit a je hotový ke konzumaci, takže jen rozmícháme škrob ve studené vodě a vlijeme například do připravovaných tofu kousků, do zeleniny, do sojového masa. Omáčka bude hotová za pár vteřin.
-
Jak uvařit omáčku k masu
Omáčka k masu má mnoho podob. Může jít jen o mírně zahuštěnou šťávu, jako jsme popsali v předchozím boxíku k omáčce k rýži. V tom případě se jen výpek z masa zahustí škrobem rozmíchaným ve studené vodě.
Pokud chcete k masu nějakou složitější omáčku, ve stylu omáčky svíčkové, je nutné udělat bílou omáčku, ke které pak přimícháte výpek ze svíčkové, s veškerou zeleninou, provaříte a vše rozmixujete.
K masu však můžeme dělat i tmavé omáčky, jako je například omáčka k roštěné. Ta se připravuje coby omáčka tmavá, zalévá se výpkem z masa, který je v tomto případě tmavý, ale téměř bez zeleniny, vévodí mu jen cibule.
Některé konkrétní omáčky budou rozepsány podrobněji v následujících boxícíxh.
-
Jak uvařit omáčku na špagety
Omáčka na špagety je také širokým pojmem. Můžete použít klasickou rajskou, případně udělat špagety boloňské. Pak je tu omáčka špeková, sýrová, houbová, zeleninová, prostě v případě špaget se fantazii meze nekladou.
Výhodou omáček ke špagetám je fakt, že do nich můžete dát to, co v lednici zbylo. Správným dochucením dostanete vynikající omáčky všech možných názvů a chutí. Nejrychleji je uvaříte pomocí škrobu. Ale jsou suroviny, ke kterým se bude hodit omáčka bílá (sýr) nebo omáčka z jíšky, ale tmavá (zelenina, kukuřice).
-
Jak uvařit rajskou omáčku
Rajská omáčka se vaří stejně jako omáčka tmavá, jen se místo výpeku z masa nebo místo vývaru a vody použije šťáva z rajčat. Pokud máte doma jen rajský protlak, což je koncentrovaná šťáva z rajčat, budete do rajské omáčky ještě dodávat i vodu, případně vývar.
Rajská omáčka bez vývaru a jen s vodou nebo jen s rajčatovou šťávou má jemnou rajčatovou chuť a je skvělá třeba na těstoviny se zeleninou. Pokud chcete jíst rajčatovou omáčku s masem a třeba s knedlíkem, vyplatí se ji rozvařit i s vývarem z masa. Dostane masovou příchuť, a vše bude lépe ladit dohromady.
Rajská omáčka se okoření polévkovým kořením, tedy nové koření, bobkový list. Přidejte i hodně skořice, lze dát hřebíček (komu nevadí). Samozřejmě sůl, cukr, možná i ocet. V případě potřeby také pepř.
Rajskou omáčku můžete uvařit i z domácího kečupu (ne z kupovaného!), díky tomu se její chuť rychleji rozvine, omáčka ale bude trochu ostřejší, kyselejší. Budete ji mít ale rychle hotovou, protože v domácím kečupu už máte chuť koření a bylinek rozloženou.
-
Jak uvařit koprovou omáčku
Koprová omáčka je bílou omáčkou, na kterou budete potřebovat mouku, máslo, mléko a zakysanou smetanu. No a samozřejmě kopr, který se však přidává až poté, co je omáčka dovářená, aby se pouze spařil.
-
Jak uvařit boloňskou omáčku
Boloňská omáčka má mnoho podob a chutí. V základu jde o omáčku rajskou s mletým masem a spoustou bylinek.
Podrobný návod pro přípravu boloňské omáčky jsme pro vás připravili zde.
-
Jak uvařit svíčkovou omáčku
Svíčková omáčka patří ke královnám omáček, protože dopracovat se k dobrému výsledku není snadné a hlavně to není ani rychlé. Svíčkovou je nutné nejdříve naložit, pak ji dlouho dusit, nakonec z výpeku udělat omáčku. Používá se omáčka bílá. Ale nijak koncentrovaná.
-
Jak uvařit znojemskou omáčku
Znojemská je zvláštní omáčkou, kterou v jiných kuchyních tak často neobjevíte. Dělá se (jak jinak) také z nakládaných okurků, které přidáváme k masu během dušení. Do znojemské dáváme často i vejce a párek, v podstatě podobné ingredience jako na španělské ptáčky.
Potřebovat budeme:
- maso (nejlépe hovězí)
- cibuli a sádlo
- nakládané okurky
- párek
- vařená vejce
- hořčici
- sůl a pepř
- škrob a vodu
Postup je takový, že na cibuli osmahnete na kostky nakrájené maso. Nejlépe hovězí, ale může být i vepřové, králičí, jehněčí nebo kuře. Osmahnuté maso osolíme, opepříme a přidáme k němu plnotučnou hořčici.
Po cirka hodině dušení hovězího masa (u kuřete samozřejmě po mnohem kratší době) přidáme na kousky nakrájenou sterilovanou okurku, nakrájený párek a ještě trochu hořčice. A jakmile je maso zcela hotové, přidáme ještě zbytek okurek a také nakrájená vařená vejce, škrob rozmíchaný v troše vody. Necháme ještě projít varem a je hotovo.
Podáváme nejčastěji s rýží, ale lze i s knedlíkem nebo s těstovinami, dobrá je k omáčce i alternativní obilovina nebo různé noky.
-
Jak uvařit křenovou omáčku
Křenová omáčka se vaří v podstatě stejně jako omáčka koprová, které jsme se věnovali o několik boxíků výše. Jen místo kopru se do omáčky vmíchá právě křen. Také až ke konci vaření, aby se jeho chuť a říznost neoslabila.
Víte, že si křen můžete vypěstovat na zahradě? Poroste v podstatě úplně sám, spoustu let.
-
Jak uvařit chilli omáčku
Chilli omáčka se dá podávat jak studená, tak teplá. Teplou použijeme v asijské kuchyni pro dochucení hlavních pokrmů nebo i polévek. No a studenou jako dip k čemukoliv. Chilli papričky, pokud se nám hojně urodily, můžeme i šikovně naložit.
Teplou chilli omáčku připravuje ze základu, kterým je škrob a voda. Nejdříve však na pánvi nasucho opražíme nadrobno nakájené chilli papričky, dokud se nerozvoní a nezačnou se na nich tvořit puchýřky. Tím aktivujeme kapsaicin.
Pak zalijeme vodou s rozmíchaným škrobem a za stálého míchání necháme přijít k varu. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Když omáčka zbude, můžete ji použít i studenou, jako dip k chipsům, hranolkám nebo do salátů.
-
Jak uvařit kari omáčku
Kari omáčka je v podstatě jakoukoliv omáčkou (bílou, tmavou i škrobovou), která je dochucena vybraným kari kořením, pak ještě bujonem, pepřem. To je slaná verze kari omáčky.
Můžete ale připravit i sladkokyselou verzi kari omáčky, kdy pro dochucení použijete sůl, pepř, citron, zavařeninu (nejlépe rybízový nebo brusinkový džem), podle potřeby ještě cukr. A samozřejmě samotné kari. Množství je nutné postupně zkoušet, každá kari směs je jiná.
Zatím žádné komentáře