Jak dlouho vařit vepřové koleno
-
Jak dlouho vařit ovarové koleno?
Koleno omyjeme, zbavíme chlupů a osušíme. Z jedné strany je nařízneme až ke kosti. Po uvaření kost vykoukne a můžeme ji snáze vyloupnout z masa. Takto připravené koleno vložíme do hrnce spolu s přísadami a kořením (sůl, cibule, bobkový list, nové koření, celý pepř, česnek) a zalijeme vodou. Pro pikantnější chuť můžeme přilít červené víno. Zakryjeme poklicí.
Pomalu vaříme podle velikosti kolena 150 – 180 minut.
Koleno vyndáme, necháme okapat a nakrájíme na jednotlivé porce. Podáváme s čerstvým pečivem a ochuceným křenem nebo hořčicí. Ze zbylého vývaru můžeme připravit výbornou polévku.
-
Jak dlouho péct koleno?
Nejprve si přichystáme marinádu. Na pečené koleno je nejlepší smíchat olej, prolisovaný česnek, grilovací koření a sůl. Ale můžeme přidat i jiné ingredience podle vlastního uvážení. Na trhu je k dostání spousta výborných kořenících směsí. Očištěné a omyté koleno potřeme marinádou a necháme v chladu odležet minimálně 24 hodin.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a spolu s naloženým masem vložíme do pekáčku. Podlijeme trochou vývaru nebo piva a zakryté vložíme do rozpálené trouby.
Prudce pečeme při teplotě 200 °C asi 20 minut, aby se maso zatáhlo.Potom snížíme teplotu na 180 °C a pomalu pečeme další dvě hodiny. Při pečení stále podléváme a obracíme koleno. Až je maso měkké, nařežeme kůži do čtverců tak, aby mohl vytékat přebytečný tuk.
Zvýšíme teplotu pečení na 200 °C a odkryté dopékáme dokřupava. Přitom koleno podléváme výpekem, pivem nebo vývarem a otáčíme.
Celé pečení může trvat přibližně 4 až 4,5 hodiny. Můžeme podávat se zelím a knedlíkem, ale výborné je i s chlebem a zeleninou.
-
Jak dlouho vařit koleno před pečením?
Jestliže si chceme pochutnat na kolenu a nechceme trávit dlouhou dobu jeho pečením, můžeme si je předvařit. Nejprve koleno očistíme a osušíme. Vložíme je do hrnce spolu s kořením (sůl, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř a zalijeme vřící vodou.
Přiklopíme poklicí a pomalu vaříme přibližně 1 hodinu.
Koleno necháme ve vývaru zchládnout, potom je vytáhneme a necháme okapat. Vložíme do pekáčku a potřeme marinádou, kterou si můžeme připravit z ingrediencí podle vlastní chuti. Například z oleje, piva, hořčice, česneku, medu, pepře.
Kdo má rád pálivější chuť masa, může přidat chilli papričky. Nejlepší je nechat maso s marinádou v chladu zaležet, aby do sebe natáhlo všechny příchutě. Ale pokud spěcháme, můžeme je upéct hned. Mírně podlijeme vývarem a vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme zakryté na 200 °C přibližně 90 minut. Nezapomeneme podlévat a otáčet.
Před koncem pečení odkryjeme a dopečeme dokřupava. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo křenem.
-
Jak dlouho vařit uzené koleno před pečením?
Koupě uzeného kolena nám jeho domácí přípravu značně zrychlí. Uzené koleno umyjeme, osušíme a vložíme do vřící vody.
Vaříme asi 30 minut.Předvařené koleno nakrájíme na menší kousky a vložíme do pekáčku se všemi přísadami, které jsme si nachystali (cibule, česnek, sůl, pepř, pivo na podlití).
Pečeme zakryté na 180 °C přibližně 1 hodinu. Před dopečením odkryjeme, aby se vypeklo dokřupava.Výbornou přílohou je knedlík se zelím nebo čerstvé bílé pečivo.
Zaujal vás náš článek? Baví vás vaření a chcete se dozvědět víc? Podívejte se ještě na naše články Jak upéct koleno a Jak upéct uzené koleno.
Možná se vám bude hodit i náš článek Jak upéct vepřové maso.
Zatím žádné komentáře