Jak využít bazalkové pesto
-
Co je bazalkové pesto
Název „alla genovese“ odkazuje v případě bazalkového pesta na místo jeho původu, kterým je italský Janov. Právě zde přišli kuchaři na to, že namletím a spojením bazalky, olivového oleje, česneku, piniových oříšků a parmazánu vznikne chuťově výrazná bazalková pasta, která má naprosto univerzální využití v kuchyni.
Podobným způsobem vzniká také druhé nejznámější pesto, a to rajčatové pesto „alla siciliana“. Pochází ze slunné Sicílie a od bazalkového pesta se odlišuje barvou i chutí. Jeho hlavní přísadou jsou totiž vedle olivového oleje, oříšků a bazalky také sušená rajčata, která mu dodávají specifickou červenou barvu a výraznou, štiplavou chuť.
Možností přípravy pesta je však mnohem více a na světě díky tomu existují nejrůznější druhy pesta. Bazalku je možné nahradit koriandrem, petrželí, rukolou, medvědím česnekem, špenátem či chřestem. Dogmatem není ani použití parmazánu, neboť v pestu dobře funguje i například sýr typu pecorino.
Obměnit můžete i ořechové přísady a jejich podíl při přípravě buď snížit, nebo piniové oříšky zcela nahradit například vlašskými ořechy, kešu ořechy či mandlemi. V případě alergie na ořechy je samozřejmě možné tuto surovinu také zcela vynechat a vyrobit bazalkové pesto bez ořechů, což se děje v případě francouzské verze pesta zvaného „pistou“.
-
Jak využít bazalkové pesto
Bazalkové pesto, stejně jako všechny další druhy pesta, lze velmi univerzálně využít v kuchyni. Důležité je myslet pouze na to, že se nemá vařit, neboť by zhořklo a připravovaný pokrm znehodnotilo.
Ideální je bazalkové pesto jako přísada do těstovin, které obalí a ozvláštní. Můžete s ním také zapéct brambory, ke kterým přidáte směs pesta, sýra a špenátu. Verze bazalkového pesta bez sýra a oříšků skvěle doplňuje grilované ryby, které pestem potřete.
Neholdujete-li právě rybám, použijte pesto jako okořenění kuřecích či krůtích steaků. Bazalkové pesto dobře funguje také jako zálivka na saláty, do kterých ho můžete bez problému přimíchat. A díky své konzistenci jej klidně natřete i na pečivo, ideálně na čerstvou bagetu. Doplňte ji prosciuttem, mozzarelou a rajčaty a získáte báječný sendvič, který vás ihned přenese do Itálie.
-
Jak připravit těstoviny s bazalkovým pestem
Nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak využít bazalkové pesto při vaření, je použít ho jako hlavní přísadu do těstovin. Získáte tím velmi rychlý a hlavně chutný oběd či večeři.
Bazalkové pesto dnes bez problémů zakoupíte hotové v běžně dostupných obchodech s potravinami, stejně jako u mnoha jiných věcí však i zde platí, že to nejlepší pesto je pesto domácí.
Výroba klasického bazalkového pesta je snadná a rychlá a budete k ní potřebovat:
- 50 g piniových oříšků
- 80 g parmazánu
- 2 svazky bazalky
- 1 větší stroužek česneku
- olivový olej
Postup výroby bazalkového pesta
Oříšky s česnekem vložte do hmoždíře a rozdrťte je. Takto připravenou oříškovou směs dejte do mixéru či mísy a přidejte k ní omytou bazalku. Mixujte, dokud bazalka není natrhaná na drobné kousky (nesmí být rozmixovaná na kaši). Ke směsi pak začněte přidávat nastrouhaný sýr a přilévat olivový olej. Dále mixujte a dolévejte olejem, dokud pesto nemá požadovanou, mírně hustou konzistenci. A je hotovo.
Připravené pesto vmíchejte do uvařených, teplých těstovin, které na závěr posypte nastrouhaným parmazánem. Můžete servírovat, buon appetito!
Chcete vyzkoušet další italské recepty? Naučíme vás, jak upéct pizzu nebo jak uvařit boloňské špagety.
Zatím žádné komentáře