Jak dlouho vařit artyčok
-
Proč jíst artyčok
Artyčok našel své pevné místo zejména ve středomořské kuchyni. V prostoru Sicílie se pěstuje již od 15. století, odkud se postupně rozšířil dál a dnes je pěstování artyčoku doménou Španělska, Francie a Itálie.
Jde o rostlinu podobnou bodláku, u níž se dvakrát do roka (na jaře a na podzim) sklízejí pupence podobné květu. Sklizeň musí proběhnout vždy těsně před rozkvetením pupenců, které by jinak delším zráním zhořkly a ztratily svou delikátní, lehce hořkosladkou chuť.
Pupence a jejich listy mívají zelené, bílé či fialové zbarvení. Posledně zmiňovaná fialová barva je typická zejména pro plody podzimní sklizně, která trvá až do listopadu, a podzimní artyčoky se pak často dostávají i do našich obchodů.
Stojí za to do jejich koupě investovat (cena jedné hlavice artyčoku se pohybuje kolem 30,- Kč), neboť tyto lahodné bodláky ozvláštní vaši kuchyni svou lahodnou chutí a zároveň pomohou vašemu zdraví.
Látky obsažené v artyčoku snižují hladinu cholesterolu v krvi a zlepšují funkci jater a tím pádem i celkový proces trávení. Pozitivně působí také na cukr v těle a mají výrazné detoxikační účinky.
Všechny zdravotní benefity artyčoku získáte jeho přímou konzumací, nebo prostřednictvím nejrůznějších sirupů či tablet, které je možné zakoupit bez problémů v lékárnách.
Při koupi čerstvého artyčoku vybírejte plod, který má sytou barvu, na dotek je pevný a při stisknutí lehce křupne. Takový artyčok je skutečně čerstvý a nabídne vám správnou kombinaci chuti a vitamínů.
Čerstvý artyčok vám v ledničce vydrží zhruba tři týdny, ideálně zabalený ve fólii. Posléze začne ztrácet svou chuť i vlastnosti a jeho další úprava by neměla smysl. Po uvaření se doporučuje zbytky artyčoku neskladovat a naopak jej hned zkonzumovat celý.
-
Jak dlouho vařit artyčok
Základní úpravou artyčoku je vaření ve vodě, čímž jej můžete plně zpracovat, nebo si takto artyčok předpřipravit pro další tepelnou úpravu.
Celý proces vaření i s očištěním artyčoku vám zabere přibližně hodinu. Začněte odkrojením stonku od pupence artyčoku a odstraněním všech ztvrdlých listů, či jejich nahnědlých špiček. Takto očištěný artyčok omyjte ve vodě a potřete citrónovou šťávou, aby nezhnědl.
Nyní můžete dát artyčok vařit do vroucí osolené vody a to zhruba na dobu 40-60 minut, záleží na velikosti pupence. Jakmile budete schopní zcela bez problémů odtrhnout jeho horní listy, je artyčok uvařený doměkka.
Chcete-li však artyčok ještě dále tepelně upravovat, například pečením, vařte jej pouze 20-25 minut. Následně jej můžete nakrájet na menší kousky, případně jej zbavit středu a naplnit nejrůznějšími nádivkami.
Nemáte čas na vaření artyčoku? Využijte jeho sterilovanou verzi v lehce nakyslém, olejovitém nálevu, kterou dnes běžně seženete v obchodech. Sterilovaný artyčok má výraznou chuť a je připraven k okamžitému použití do salátů, těstovin, jako příloha k rybě či masu i jako lákavá přísada na pizzu.
-
Jak připravit dušené plněné artyčoky
Nadívané artyčoky jsou jedním z klasických receptů pracujících s touto středomořskou zeleninou. Kombinuje přípravu vařením a dušením a přináší vám ve výsledku mimořádně chutný a zdravý oběd či večeři.
Pro přípravu 4 porcí plněných artyčoků budete potřebovat
- 8 ks větších artyčoků
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 větší cibuli
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce tuku
- 2 lžíce piniových semínek
- petrželovou nať
- sůl, pepř
- šťávu ze dvou citrónů
Postup přípravy plněných artyčoků
Všechny artyčoky omyjte, odřízněte jejich stopky a odstraňte zvadlé či nahnědlé listy. V místech řezu artyčoky potřete citrónovou šťávou a dejte je na 20 minut vařit do osolené vody. Poloměkké je z vody vytáhněte a vyřízněte jejich středovou část tak, aby vznikl prostor pro plnění masem.
Cibuli nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji ji opékejte dozlatova. Přidejte piniová semínka, dále pražte a po chvíli ke směsi přimíchejte nakrájené středy artyčoků a mleté maso. Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželovou nať a vše společně opečte.
Touto směsí plňte předvařené artyčoky až po okraj. Rozložte je na hlubokou pánev, podlijte vodou s citrónovou šťávou a trochou soli a duste pod pokličkou asi půl hodiny do změknutí. Kontrolujte a případně dolévejte vodou.
Jakmile jsou artyčoky měkké, odeberte výpek, který zahustíte jíškou a provaříte na omáčku. Hotové artyčoky nandejte na talíř, přelijte omáčkou a můžete servírovat. Dobrou chuť.
Hledáte další recepty s artyčoky? Máme pro vás spoustu dalších tipů, jak je připravit nebo jinak uvařit. Stačí si jen vybrat.
Zatím žádné komentáře