Jak vyrobit lízátko
-
Co je to lízátko
Lízátko je pochutina pro “sladkomily”. To všichni víme. V podstatě lízátko může být vyrobeno z čehokoli. Obecně je to směs cukru, medu, ovoce či dalších surovin, kterou výrobce většinou přinutí ztuhnout – právě proto, aby se lízátko dalo lízat. Jednoduché.
Výhodou lízátek je, že zcela spolehlivě uspokojí chutě jejich majitelů a vykouzlí úsměv i dobrou náladu. Druhotným efektem spokojených dětí jsou i spokojené maminky.
Lízátko má i své nevýhody. Není-li to nějaká “zdravá” varianta, je to většinou jen a pouze cukr, kterého pozřeme i tak dost. Navíc lízátka nebo bonbóny mají neskutečnou schopnost zalepit kapsy od tepláků či dokonce svátečních šatiček, přilepit se na ubrus, ponožky, rozpatlat se po podlaze či koberci atd.
Ale co dělat, pokud Vás hodní mlsná? Nezbývá, než se ujmout nějakého osamělého lízátka. Že je obchod zavřený? Nevadí, vyrobíme je doma!
-
Kdo byl vynálezce lízátek
Lízátka si podnikavé maminky vyráběly od pradávna, avšak nezaškodí trocha obecných znalostí. Kdo byl otcem kulatých lízátek, které jsou na trhu dnes?
Byl jím Španěl Enric Bernat Fontlladosa. Tento pán pocházel z dynastie cukrářů již od 19. století a jeho firma, založená v roce 1958, zaměstnává celkem 2 000 lidí v pěti zemích světa. Bernatův podnik vyváží sladkosti do 170 států na světě.
Enric Bernat představil jako první lízátko – cukrovinku “na paličce”. Lízátko dostalo jméno „Gol“, ale tento název se příliš neujal. Proto Enric Bernat po poradě se svými marketingovými odborníky vybral o něco chytlavější název – „Chups“. A na světě bylo nejslavnější lízátko!
Ke změně názvu došlo ještě jednou, a to díky písničce z reklamy, ve které zněla slova „chupa, chupa, chupa un Chups“, což v překladu znamená „lízej, lízej, lízej své Chups”. Písnička okamžitě vešla do povědomí posluchačů, a tak vznikl “Chupa Chups” – dodnes používaný název pro kulatá lízátka na tyčce.
A co obal?
Ten měl historii také zajímavou. Původně to byl obrázek male holky s culíčky. Ale v roce 1969 Enric Bernat navštívil slavného malíře Salvatora Dalího a výsledkem návštěvy byl obrys kopretiny, který s malými obměnami funguje dodnes.
Chupa Chups mají v současnosti mnoho příchutí a jsou vystaveny snad u všech pokladen v obchodech na celém světě. Enric Bernat Fontlladosa zemřel 30.12.2003.
-
Z čeho můžeme vyrobit lízátka doma
Nejjednodušší budou lízátka, která po své výrobě ztuhnou a dále své skupenství nemění a jsou trvanlivá. Z těch klasických jsou to lízátka karamelová, medová nebo ovocná. Můžeme ale vyrábět i lízátka mražená nebo netradiční pečená – tzv. dortová.
Tedy potřebujeme cukr, med, bylinky, bonbony, ovoce, jogurt, ovocné šťávy nebo extrakty, případně piškotové těsto a čokoládové polevy a na ozdobu cukrové „sypátka“. Milovníci čokolády mohou vyzkoušet i lízátka z ledové čokolády. Respektive budete potřebovat některou z výše uvedených surovin – podle druhu lízátka.
-
Jaké jsou recepty na domácí lízátka
Osobně mám nejraději karamelová lízátka, ale přináším i recepty na jiné typy.
Karamelová lízátka
Je to klasický karamel, který horký lijeme na plech potažený alobalem nebo pečícím papírem. Hmota se roztéká na placičky, do kterých před zatuhnutím vetneme špejle nebo tyčky na lízátka.
Ti odvážnější mohou tvary odlévat i do silikonových forem. Pokud byste nezabodli špejle, vzniknou „cumlavé“ bonbony. Pokud použijete jinou formu než silikonové, je nutné formičky vymazat máslem nebo olivovým olejem, jinak se přilepí.
Bonbónová lízátka
Suroviny:
- jakékoli tvrdé bonbóny – podle Vaší chuti (bonpari, hašlerky, mentolky),
- lízátkové tyčinky či špejle
- pečící papír nebo silikonová forma na čokoládu nebo vánoční cukroví
Postup:
- Bonbony rozbalte. Plech vyložte pečícím papírem, jinak by se lízátka lepila na plech
- Na pečicí papír rozložte bonbony. Pro klasickou velikost lízátka jsou to cca tři kusy. Bonbóny pokládejte tak aby se vzájemně dotýkaly. Další možnost je použít silikonovou formu na pralinky a pár bonbonů do ní nasypat. Nevadí, když budou vykukovat ven, až se rozpustí, klesnou dolů. Pro různobarevné lízátko použijte různé barvy
- Vložte do předehřáté trouby na cca 160 stupňů a nechte v troubě do rozpuštění (asi 5 minut)
- Po vyndání k lízátkům okamžitě přitiskněte lízátkové tyčky nebo špejle. Tyčku přitlačte jemně, ne až úplně dolů k plechu. Přední strana lízátek bude krásně hladká. V případě silikonových forem tyčinku zasuňte do rozteklých bonbonů shora, opět ne až úplně dolů. Možná budete muset po chvilce tyčky vyrovnat. Než bonbony ztuhnou, mohou se naklánět. Pokud chcete tyčky rovnou zajistit proti naklánění, můžete je těsně nad formou přichytit kolíčkem. Tvrdnout opravdu rychle, proto tyčky umísťujte ihned po vytažení
- Nechte pár minut vychladnout a lízátka ztvrdnout
- Odlepte od plechu a uložte. Ideální je lízátka balit po jednom kuse, časem se k sobě mohou přilepit.
Cukrová lízátka s příchutí
Suroviny:
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku kukuřičného sirupu
- 1/4 šálku vody
- 1 lžíci extraktu dle vaší chuti (kokos, vanilka, ovoce…)
- potravinové barvivo (chcete-li barevná lízátka)
- formičky na lízátka (zmrzlinu)
- špejle nebo lízátkové tyčky
- (kuchyňský) teploměr
Postup:
- Do formiček vložte dřívka.
Smíchejte cukr, sirup a vodu, za stálého míchání nechte cukr zcela rozpustit. - Pak přiveďte do varu. Poté vložte teploměr a nechte vařit bez míchání než teplota dostáhne 145°C (nemáte-li teploměr, odhadněte – tedy od budu varu ještě chvilku vydržte, a poté vypněte).
- Odstavte a nechte stát, dokud bublání úplně nepřestane.
- Vmíchejte chuťový extrakt (a barvivo).
- Lžící naplňte formičky, dávejte pozor, aby dřívko bylo ponořené. Nechte vychladnout, ztvrdlé pak vyklepněte z formiček, zabalte do celofánu. Při pokojové teplotě vydrží až 1 měsíc (nejsou-li snězena!).
Jiná cukrová lízátka
Suroviny:
- 20 lžic cukru krupice
- 20 lžic vody
- 8 lžic octa 8%
- potravinářské barvivo
- (cukrový posypek)
Postup:
- Cukr, vodu, ocet a pár kapek barviva dejte do hrnce a asi 15 minut vařte, až hmota ztuhne.
- Nalijte do silikonových formiček (nebo tvořte tvary na pečicím papíře) a zamáčkněte do nich špejle, aby lízátka bylo za co chytit.
- Můžete ozdobit cukrovými posypkami.
- Nechte ztuhnout a je hotovo.
Medová lízátka s bylinkami
Suroviny:
- 8 lžic velmi silného výluhu bylinek (bezinky, lípa, kopřiva, meduňka atd.)
- 1 hrnek medu
- špejle nebo tyčky
- silikonová forma případně formičky
Postup:
- Suroviny smícháme a svaříme – cca 15 minut (hmota začne houstnout).
- Nalejeme do formiček a až hmota začne tuhnout, zapícháme do tvarů špejle nebo tyčinky. Podobně jako u bonbónových lízátek je možno tyčky pojistit kolíčkem.
- Pokud použijete formičky, vymažte je olivovým olejem, jinak se medová cukrátka přilepí.
Ovocná – zmrzlinová lízátka
Ideální pochoutka na léto, ale dle mých zkušeností se snědí i v jakékoli jiné ročním období. A jsou nepoměrně zdravější…
Suroviny:- čerstvé nebo zmražené ovoce
- med
- (jogurt)
Postup:
- Ovoce rozmixujeme, a pokud bychom nechtěli zrníčka z jahod nebo kousky ovocné dřeně, směs přecedíme přes husté síto.
- Přidáme rozpuštěný med. Mohli byste přidat i cukr, ale med zabraňuje krystalizaci při zmražení.
- Pokud chceme lízátka jogurtová, tak přidáme také bílý jogurt.
- Nalijeme do jakýchkoli formiček nebo kelímků a dáme zmrazit.
Lízátka z ledové čokolády
Rychle se rozpouští na jazyku, je to takový kompromis mezi lízátkem a pralinkou…
Suroviny:- 60g kvalitní hořké čokolády nebo 100g kvalitní mléčné čokolády
- 40g kokosového oleje
Postup:
- Čokoládu s kokosovým olejem rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Mikrovlnku zapněte na 15 sekund, promíchejte a opakujte, dokud nebude čokoláda rozpuštěná. Většinou je to otázka 30 sekund.
- Čokoládu a kokosový olej dobře promíchejte a můžete přejít k plnění formiček.
- Připravte si formu. Směs na ledovou čokoládu rozlijte do přihrádek ve formě. Nejdříve ale formu podložte tácem – při přenášení se tvary nerozlijí.
- Do každé čokolády zapíchněte tyčku na lízátka. Sama držet nebude, a proto jí těsně nad formou přichytněte kolíčkem na prádlo – stejně jako u bonbónových lízátek.
- Formu přeneste do lednice nebo chladné místnosti a nechte čokoládu minimálně hodinu ztuhnout. Nedávejte hmotu na mráz, tuky by se potom vysrážel na povrch, a sice by to šlo sníst, ale není to hezké.
- Po ztuhnutí vyklopte z formiček a uložte do uzavíratelného obalu. Lízátka z ledové čokolády se skladují v lednici, protože velice rychle tají.
- Každé lízátko můžete ještě zabalit do kousku barevného nebo jen stříbrného alobalu.
Netradiční pečená dortová lízátka
Je to hezký dárek, můžete je poměrně divoce nazdobit a naaranžovat. Je to varianta místo dortu anebo místo marcipánu, ze kterého byste mohli tvořit ozdůbky na slavnost.
Suroviny na těsto:- 140g cukru moučky
- 140g másla
- 2 vejce
- 1 sáček kypřícího prášku
Po upečení:
- 140g cukru a 120g tvarohu a rumový cukr, případně i rum<
- Poleva a cukrová sypátka nebo čokoládové hoblinky
Postup:
- Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme máslo. Do našlehané hmoty přidáme mouku, kterou jsme předtím prosili i s kypřícím práškem.
- Dáme do vyhřáté trouby a upečeme. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou – já to dávám na 170°C a peču cca 15-20 minut. Jestli je to hotové poznáte tak, že do těsta zabodnete špejli a musí jít lehce vytáhnout – nesmí na ní zbýt žádné těsto.
- Nechte vychladnout a pak hmotu rozdrobte. Do rozdrobeného piškotu přidejte cukr, tvaroh a rumový cukr, případně rum.
- Z tvárné hmoty tvořte kuličky, které nabodnete na špejli a můžete je máčet v libovolné poleve. A pak je můžete ještě libovolněji zdobit.
- Pokud tuto krásnou kompozici budete chtít použít jako dárek, zabalte je do celofánu a zabodejte do polystyrenu nebo aranžovací hmoty, tu můžete rovněž nazdobit a hurá na oslavu.
Zatím žádné komentáře