Jak využít ostružiny
-
Co jsou ostružiny
Ostružník(Rubus fruticosus) je hodně rozšířený popínavý keř, jehož plodem jsou tmavě fialové až černé plody zvané ostružiny. Kvete drobnými bílými květy v červnu a červenci. Velice ceněný je list, který sbíráme v době květu rostliny.
-
Jak využít ostružiny jako léčivou rostlinu
List ostružník lze užívat vně i vnitřně. Vně se nejčastěji využívá u špatně hojících ran a na kloktání při zánětech dutiny ústní nebo problémech s dásněmi.
Vnitřně ve formě čaje má široké použití při akutních i chronických žaludečních problémech, proti průjmu, působí močopudně a lze jej použít při problémech s močovými cestami.
Samotné ostružiny obsahují velké množství vitamínů B a C, dále karotenoidy, minerální látky a pektin. Z minerálních látek obsahují, fosfor, železo, hořčík. Konzumace ostružin zlepšuje imunitu, stav pokožky, vlasů, zpomaluje stárnutí, ulevuje od křečových žil a hemoroidů a urychluje hojení ran.
-
Jak využít ostružiny ve sladkých pokrmech
Ostružiny lze použít na všechny koláče či dezerty, kde s oblibou používáte borůvky, jahody nebo maliny.
Nejčastější je použití do bublanin, drobenkových koláčů , dále cheeskeků. Svařením ostružin s cukrem a vodou nám vzniknou horké ostružiny, kterými můžeme přelívat pudingy, palačinky, lívance a podobné dezerty.
Dále lze ostružiny využít na sorbety i smetanové zmrzliny a nanuky nebo ovocné koktejly a smoothie.
Ostružiny lze využít i na omáčku z ostružin neboli horké ostružiny, které připravíme svařením ostružin s cukrem.
Ostružinový sorbet
Ingredience
- 500 g ostružin
- 150 g cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce ostružinového likéru
Postup
- Ve 150 ml vody svaříme cukr a necháme vychladnout.
- Mezitím ostružiny rozmixujeme s likérem a zamícháme do rozvařeného cukru.
- Vzniklou hmotu dáme zamrazit do mrazáku na minimálně 6 hodin.
- Během prvních 2 hodin promícháme 1x, poté 1x za hodinu.
- Poté můžeme sorbet podávat do pohárů.
-
Jak využít ostružiny k přípravě sirupu
Při nadbytku ostružin je lze zpracovat do formy sirupu.
Ingredience
- 800 g ostružin
- 1 000 g cukru
- 600 ml vody
- 20 lžiček citrónové šťávy
Postup
- Ostružiny rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte.
- Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu.
- Poté horké naplňte do čistých lahví.
- Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
-
Jak využít ostružiny na pečený čaj
Velice oblíbená forma zpracování ostružin je pečený čaj.
Ingredience
- 1 000 g ostružin
- 1 000g cukru
- 1 citrón nakrájený na kousky
- 2 dcl rumu
- několik hřebíčků
- lžička skořice
Postup
- Ovoce omyjeme a promícháme s cukrem, kořením a rumem a dáme péct na 220°C do trouby.
- Pečeme 45 min, občas musíme promíchat.
- Při přípravě čaje dáme 2-3 lžičky hotové směsi do hrnečku a zalijeme vroucí vodou.
-
Jak využít ostružiny na džem
Ingredience
- 500 g ostružin
- 250 g želírovacího cukru
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
Postup
- Ovoce omyjeme, necháme okapat a rozdrtíme. Vložíme ho do hrnce a přidáme lžičku drceného hřebíčku a skořice, cukr a citrónovou šťávu.
- Za stálého míchání uvedeme do varu, a poté jenom probubláváme cca 15 minut.
- Horký džem plníme do sklenic, které ihned uzavřeme.
- Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Zatím žádné komentáře