Jak vyrobit čokoládu
-
Jak vyrobit čokoládu z kakaa
Postup pro výrobu čokolády z kakaa je následující. Nejdříve smíchejte přibližně 220 gramů kakaa se 170 gramy másla. Míchejte tak dlouho, dokud nevznikne hladká pasta.
Následně naplňte pánvičku nebo kastrol jedním hrníčkem vody. Umístěte nad pánvičku nebo kastrol (nikoliv do něj) čokoládovou směs, ohřejte a pravidelně míchejte.
Nezapomeňte čokoládu seškrabovat z okrajů. Jakmile je pasta horká, ale nikoliv vařící, rozmixujte ji do hladka.
Čokoládu umístěte do formiček a dejte do ledničky, dokud neztuhne. Za žádnou cenu do čokolády při přípravě nepřidávejte vodu navíc. Tím by došlo ke zhoršení její textury.
-
Jak vyrobit čokoládu z kakaových bobů
Vyrobit čokoládu z kakaových bobů je v domácích podmínkách těžší, než čokoládu vyrobit z kakaa, ale nikoliv nemožné.
Začněte tím, že 100 gramů kakaových bobů umístíte na pánev na smažení. Smažte na pět minut při teplotě 204 °C a poté pět až deset minut při teplotě 121 °C. Poté boby vytáhněte a nechte je zchladit.
Až budou zchlazené, umístěte je do plastového sáčku. Sáček uzavřete a boby uvnitř rozdrťte. Nebojte se zapojit hrubou sílu. Rozdrcené boby přendejte do misky a oddělte slupku bobů od jejich vnitřku.
Nyní se musíte rozhodnout, kolik čokolády chcete vyrobit. Pro 100 gramů čokolády budete potřebovat zhruba 60 gramů bobů a 40 gramů cukru. Cukr rozmelte, dokud z něj nebude velmi jemný prášek.
Přidejte do směsi boby a ve mlýnku směs melte přibližně pět minut. V jistou chvíli se ze směsi uvolní kakaové máslo. Tehdy z mlýnku seškrabte hmotu, která se přichytila na jeho dno a strany. Podle chuti přidejte do směsi koření.
Ohřejte hmoždíř a paličku tak, že je na chvíli umístíte do mikrovlnky. Poté do hmoždíře vložte čokoládu a rozemelte ji. Směs ochutnávejte co pět minut, dokud nenabude správnou chuť a konzistenci.
Poté čokoládu rozpusťte při 43 °C a nalijte ji do formiček, které umístíte do ledničky, dokud čokoláda neztuhne.
-
Jak vyrobit čokoládu z kakaového másla
Třetí nejrozšířenější způsob, jak vyrobit domácí čokoládu, je z kakaového másla.
V tom případě postupujte takto. Nejdříve nastrouhejte polovinu hrníčku kakaového másla. To se lépe rozpustí, když je nastrouhané. Rovněž naměřte polovinu hrníčku kokosového oleje.
Umístěte kakaové máslo a kokosový olej do vody v malé misce, kterou lze ohřívat. Poté misku umístěte do pánvičky s horkou (nikoliv vařící, ale blížící se tomu) vodou. Máslo a olej příležitostně zamíchejte, dokud nebudou hladké.
Následně odměřte polovinu hrníčku kakaového prášku. Suché ingredience přidejte do misky s rozpuštěným máslem a olejem. Rozmíchejte do hladka. Pokud chcete čokoládu osladit, přidejte sladidlo nyní. V opačném případě tento krok přeskočte.
Zkontrolujte, jestli je čokoláda dostatečně sladká. Nyní můžete přidat další potenciální ingredience, jako jsou hrozinky, oříšky, sušené ovoce a podobné.
Nalijte rozpuštěnou čokoládu do formiček. Umístěte ji na třicet minut do mrazáku nebo na hodinu do ledničky. A po jejím ztuhnutí si čokoládu můžete začít vychutnávat s rodinou a přáteli tak, jak je.
Případně můžete domácí čokoládu použít pro upečení čokoládové buchty či čokoládového dortu. To, jak upéct čokoládový dort, snadno najdete v kuchařkách nebo online, čokoládu však využijete i do buchet.
Zatím žádné komentáře