Jak využít mrkvovou nať
-
Jaká jsou pozitiva mrkve
Mrkev je jednou z nejoblíbenější kořenové zeleniny. Je populární především pro velké množství vitamínů, vlákniny, beta-karotenu i antioxidantů. Můžete ji dusit i vařit. Mimo jiné obsahuje také jod, selen, hořčík, draslík, mangan, zinek a vápník.
Někteří vnímají mrkev jako preventivní přípravek před ledvinovými kameny, záchranu v případě nadýmání, lék proti šerosleposti a revmatickým zánětům kloubů.
-
Co je na mrkvové nati zajímavého a přínosného a jaké vitamíny obsahuje
Zelená mrkvová nať má své kouzlo a mimo jiné i mnoho cenných látek. Je škoda, že v mnoha domácnostech končí v koši. Dodá tělu velké množství vápníku, železa i vitamínu C, které mají významný vliv na posílení imunity.
Mrkvová nať je také účinnou pomůckou při zadržování vody v těle. Pokud trpíte otoky nebo infekcemi močových cest, nať je pro vás tím správným pomocníkem. Před přípravou a dochucením pokrmu však raději ochutnejte, jestli není nať nahořklá.
-
Jak a kde využít mrkvovou nať
V kuchyni se používá nejen mrkev jako taková, ale i mrkvová nať. Nejlepší je ta ze zahrádky (poradíme vám, jak ji pěstovat), farmářská z trhu nebo z obchodu v BIO kvalitě. Využít se dá na mnoho způsobů:
- pesto – na těstoviny, chléb nebo do polévky
- dochucení pokrmů – podobně jako petrželová nať
- odvar z natě – má silné močopudné účinky
- sušená nať – do zásoby, stejně jako ostatní bylinky
Obecně se dá mrkvová nať využít všude tam, kam byste běžně přidali petrželovou nať – do polévek, ozdobit s ní chlebíčky, na chléb s máslem.
-
Jak udělat pesto z mrkvové natě
Pesto z mrkvové natě je jednoduché a rychlé. Stačí zhruba tři hrsti mrkvové natě nakrájet na menší kousky, vhodit do mixéru nebo připravit do hmoždíře, přidat 5 polévkových lžic olivového oleje, v podobném množství parmazán, 2 stroužky česneku, lžičku soli a pár kapek citronové šťávy.
Pesto uchovejte v chladu, ideálně ve šroubovací sklenici. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat rozdrcené oříšky, piniové nebo třeba vlašské a nebo lístek máty.
Zatím žádné komentáře