Jak využít mrkvovou nať

Lucie Jeníčková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít mrkvovou nať

    Jaká jsou pozitiva mrkve

    Mrkev je jednou z nejoblíbenější kořenové zeleniny. Je populární především pro velké množství vitamínů, vlákniny, beta-karotenu i antioxidantů. Můžete ji dusitvařit. Mimo jiné obsahuje také jod, selen, hořčík, draslík, mangan, zinek a vápník.

    Někteří vnímají mrkev jako preventivní přípravek před ledvinovými kameny, záchranu v případě nadýmání, lék proti šerosleposti a revmatickým zánětům kloubů.

  2. Co je na mrkvové nati zajímavého a přínosného a jaké vitamíny obsahuje

    Zelená mrkvová nať má své kouzlo a mimo jiné i mnoho cenných látek. Je škoda, že v mnoha domácnostech končí v koši. Dodá tělu velké množství vápníku, železa i vitamínu C, které mají významný vliv na posílení imunity.

    Mrkvová nať je také účinnou pomůckou při zadržování vody v těle. Pokud trpíte otoky nebo infekcemi močových cest, nať je pro vás tím správným pomocníkem. Před přípravou a dochucením pokrmu však raději ochutnejte, jestli není nať nahořklá.

  3. Jak a kde využít mrkvovou nať

    V kuchyni se používá nejen mrkev jako taková, ale i mrkvová nať. Nejlepší je ta ze zahrádky (poradíme vám, jak ji pěstovat), farmářská z trhu nebo z obchodu v BIO kvalitě. Využít se dá na mnoho způsobů:

    • pesto – na těstoviny, chléb nebo do polévky
    • dochucení pokrmů – podobně jako petrželová nať
    • odvar z natě – má silné močopudné účinky
    • sušená nať – do zásoby, stejně jako ostatní bylinky

    Obecně se dá mrkvová nať využít všude tam, kam byste běžně přidali petrželovou nať – do polévek, ozdobit s ní chlebíčky, na chléb s máslem.

  4. Jak udělat pesto z mrkvové natě

    Pesto z mrkvové natě je jednoduché a rychlé. Stačí zhruba tři hrsti mrkvové natě nakrájet na menší kousky, vhodit do mixéru nebo připravit do hmoždíře, přidat 5 polévkových lžic olivového oleje, v podobném množství parmazán, 2 stroužky česneku, lžičku soli a pár kapek citronové šťávy.

    Pesto uchovejte v chladu, ideálně ve šroubovací sklenici. Pro ještě výraznější chuť můžete přidat rozdrcené oříšky, piniové nebo třeba vlašské a nebo lístek máty.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás