Jak dlouho vařit hlívu
-
Co je to hlíva
Hlíva ústřičná (latinsky Pleurotus ostreatus) je jedlá houba s bílými, šedomodrými či hnědými klobouky, které mohou být až 25 cm široké. Patří do čeledi hlívovitých a řadí se mezi houby dřevokazné. Její původ najdeme v Číně..
Roste od léta do zimy na kmenech stromů (i těch pokácených) volně v přírodě, nejčastěji v trsech. Pěstuje se ale i na zahrádce, nebo přímo v pytlích s naočkovanou sadbou (třeba) v místnosti s vhodnými klimatickými podmínkami. Využití najde v potravinářském i farmaceutickém průmyslu.
Má velmi jemnou chuť a krásně voní (jak jinak než po houbách). V kuchyni se s ní dá vyloženě kouzlit. Bez obav ji můžeme konzumovat i pokud se snažíme zhubnout, protože je nízkokalorická.
-
Jak pěstovat hlívu
S tím nám poradí konkrétní Skrblíkův návod, který se pěstováním hlívy přímo zabývá. Dozvíme se v něm, že pěstování hlívy je velice snadné. Také se návod zmiňuje, co je potřeba k jejímu pěstování a kdy a jak hlívu sklízet.
-
Jak využít hlívu
I tímto se už Skrblík zabýval. Nezapomeňte si proto přečíst informace z článku, který se přesně věnuje tomu, jak využít hlívu. Najdete tam i pár užitečných a chutných receptů.
-
Jaké má hlíva účinky
Hlíva ústřičná má úžasné protizánětlivé, antibakteriální, antivirové i antimykotické účinky. Uvádí se, že dokonce i protirakovinné. Díky obsaženým glukanům (betaglukanům) se velmi aktivně podílí na zvyšování obranyschopnosti našeho organismu, působí antioxidačně. Dobrou službu dokáže prokázat i lidem, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Díky obsahu lovastatinu snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zvyšuje tvorbu červených krvinek.
Dále hlíva obsahuje mnoho vitamínů, minerálů i stopových prvků. Za zmínku stojí vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K či železo, selen nebo jód.
-
Jak dlouho vařit hlívu
Mladé plodnice se dlouho vařit nemusí. Bude jim stačit cirka 20 minut. S těmi staršími už je to horší, neboť jsou poměrně tuhé.
Výborně chutná z hlívy ústřičné uvařená dršťková polévka. Nebojte se ale, pravé dršťky tato polévka neviděla ani z rychlíku.
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 2 cibule
- cirka 500 g hlívy
- 1 l vody (vývar)
- 4 – 5 stroužků česneku
- sádlo (či jiný tuk)
- mletý pepř a sůl dle chuti
- 1 lžíce majoránky
- asi 2 lžičky mleté sladké papriky
- hladká mouka a tuk (třeba máslo) na jíšku
Cibuli oloupeme, pokrájíme najemno a na sádle zpěníme. Očištěnou a pokrájenou hlívu (na nudličky) přidáme do hrnce k orestované cibuli, krátce opečeme a zasypeme sladkou paprikou. Jakmile mletá paprika provoní kuchyň, přilijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme pepř a sůl dle chuti a vaříme do změknutí hlívy.
Poté přidáme majoránku, prolisovaný česnek a zamícháme. Bokem si v rendlíku připravíme jíšku z tuku a mouky. Přidáme jíšku k dršťkové polévce a necháme provařit. Víte, jak dlouho vařit mouku?
Výborně polévka chutná s čerstvým pečivem! Zkuste domácí housky, nebo rohlíky.
Zatím žádné komentáře