Jak využít meloun
-
Jak využít meloun na limonádu?
Limonáda je tím pravým letním osvěžením. Na tu melounovou budete potřebovat:
Ingredience
- třtinový cukr
- 0,5 kg melounu
- citron
- meduňkové nebo jiné lístky na ozdobení
Postup
Meloun odpeckujte a nakrájejte na větší kusy. Vložte do mixéru a přilijte trochu vody.
Přisypte dvě až tři lžíce cukru podle chuti a přilijte šťávu z citronu.
Rozmixujte a případně dořeďte vodou podle potřeby.
Dejte vychladit do lednice. Nalijte do sklenic a ozdobte lístkem máty.
-
Jak využít meloun jako nanuk?
Snad nejvíce se dětem zavděčíte domácím nanukem a tím spíš, pokud jim ho připravíte v horkém letním počasí.
Ingredience
- 0,5 kg melounu
- 200 g krupicového cukru
- 250 ml vody
- limetka
- čerstvá bazalka
Postup
Nejprve si uděláme cukrový sirup z vody a cukru. Vodu přiveďte k varu, přisypte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěný, vařte alespoň dalších pět minut, aby se voda odpařila a sirup zhoustl. Nechte vychladnout.
Meloun odpeckujte a rozmixujte spolu s cukrovým sirupem.
Přidejte limetkovou kůru a bazalku. Vše dobře promíchejte.
Melounovou směsí naplňte tvořítka na nanuky a dejte do mrazáku. Zmrzlina bude tuhnout alespoň šest hodin.
Teď už jen popřát dobrou chuť!
-
Jak využít meloun na sorbet?
Pro letní osvěžení není nic lepšího než čerstvý domácí melounový sorbet.
Ingredience
- 0,5 kg melounu
- 120 ml vody
- 80 g krupicového cukru
- lžička citronové kůry
Postup
Nejprve přiveďte k varu vodu spolu s cukrem a počkejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte citronovou kůru. Směs sundejte ze sporáku a nechte vychladnout.
Meloun odpeckujte a rozmixujte pomocí tyčového mixéru.
V ideálním případě použijte zmrzlinovač. Jestli ho nemáte po ruce, nevadí. Směs dejte v kovové míse do mrazáku a pravidelně ji míchejte, stačí každou půlhodinu. Směs začne za chvíli tuhnout a pravidelné míchání zajistí, že nebude příliš hutná a naopak bude načechraná.
Hotový sorbet můžete servírovat přelitý čokoládou nebo třeba s čerstvým ovocem.
-
Jak využít meloun na salát s avokádem?
Meloun se také výborně hodí na lehké letní osvěžující saláty.
Ingredience
- meloun
- celé avokádo
- menší cibuli
- balkánský sýr
Postup
Nejprve si odpeckujte meloun a nakrájejte ho na malé kousky. Balkánský sýr i cibule mají výraznou chuť, takže nevadí, dáte-li melounu větší množství.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Přisypte ji k melounu.
Balkánský sýr nakrájejte také na drobné kousky a přisypte ho k salátu.
Avokádo rozřízněte podélně tak, abyste nožem objeli pecku. Jednotlivé poloviny od sebe oddělte a vyjměte pecku. Avokádo vydlabejte lžící a nakrájejte na malé kousky. Přisypte k melounu a ostatním ingrediencím.
Podle chuti můžete přidat pepř, sůl nebo salát zakápnout citronovou šťávou.
Nechte vychladit v lednici a podávejte studené. Salát bude chutnat všem návštěvám a hlavně dětem, které budou mít v horkém letním počasí dostatek tekutin. Meloun totiž obsahuje převážně vodu.
Další zajímavosti o melounu si můžete přečíst v našem článku Proč je meloun zelenina?
Zatím žádné komentáře