Jak využít žloutky

Veronika Jelínková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít žloutky

    Jak využít žloutky při pečení

    Stejně jako vaječné bílky, i vaječné žloutky se dají využít samostatně k pečení dobrot.

    Jednou ze sladkých neřestí je frgál – tradiční koláč. Vše, co vás o něm zajímá, včetně receptů s využitím žloutků, najdete v návodu jak upéct frgál.

    V období před Vánoci využijete zbylé žloutky na těsto na cukroví. Nejjednodušší a nejoblíbenější je cukroví linecké.

    Ingredience na linecká kolečka

    • 420 g hladké mouky
    • 140 g moučkového cukru
    • 280 g změklého másla
    • 2 žloutky
    • 1 vanilkový cukr

    Postup

    Všechny suroviny dáme společně do velké mísy a vypracujeme hladké a tvárné těsto. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.

    Těsto nechte odležet alespoň hodinu v lednici, přikryté potravinovou fólií.

    Zapněte troubu a předehřejte jí na 170 stupňů. Odpočinuté těsto propracujte a vyválejte. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary. Vykrojené těsto dávejte na plech, na pečící papír.

    Cukroví pečte asi 13 minut, dokud nebude zlato růžové. Nechte vychladnout.

    Vychladlé kousky k sobě slepujte marmeládou. Lepší jsou výraznější a ostřejší chutě, např. rybíz.

  2. Jak využít žloutky

    Dalším způsobem, jak využít žloutky, je příprava vaječného likéru. Na něj si připravte:

    • 4 zbylé vaječné žloutky
    • 200 ml rumu
    • 200 gramů cukru
    • 1 balení vanilkového cukru
    • plechovka slazeného a plechovka neslazeného kondenzovaného mléka

    Žloutky společně s cukrem (i vanilkovým) utřete v míse. Přidejte neslazené kondenzované mléko a stejné množství vody.

    Nakonec přimíchejte slazené kondenzované mléko a rum. Vše dobře promíchejte.

    Slijte do lahví a nechte odležet. Likér je hotový.

    Jestli vás recept na likér nenadchl, zkuste žloutkovou pomazánku. K její výrobě použijte:

    • 4 vaječné žloutky
    • 150 g másla
    • 1 lžíce hořčice
    • Půl cibule
    • Sůl a pepř

    Vše smíchejte dohromady a namažte na celozrnný chléb, nebo na domácí chléb. Jak upéct chleba?

    Kdyby vám přeci jen zbyly nakonec i bílky, podívejte se na článek jak využít bílky.

    Žloutky můžeme přidat i do sladkého tvarohu pro děti. Ale pozor, jen domácí! A také je nutné sladký tvaroh hned zkonzumovat, nenechávat jej odležet.

  3. Jak využít žloutky na pleť a vlasy

    Pokud vás trápí suchá pleť, vyzkoušejte masku na obličej z vaječného žloutku.

    Žloutek přidejte k rozmělněnému banánu a smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Naneste na obličej a nechte působit pár minut. Poté obličej dobře opláchněte čistou vodou.

    Žloutky využijete i na vlasy. Ty budou po této masce hebké a lesklé.

    Na jeden vaječný žloutek dejte jednu lžíci olivového oleje. Počet žloutků přizpůsobte velké a hustotě vlasů.

    Směs naneste na vlasy a vmasírujte. Zabalte do igelitu či potravinové fólie a nechte vstřebávat, klidně i přes noc. Vlasy pak důkladně umyjte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás