Jak využít žloutky
-
Jak využít žloutky při pečení
Stejně jako vaječné bílky, i vaječné žloutky se dají využít samostatně k pečení dobrot.
Jednou ze sladkých neřestí je frgál – tradiční koláč. Vše, co vás o něm zajímá, včetně receptů s využitím žloutků, najdete v návodu jak upéct frgál.
V období před Vánoci využijete zbylé žloutky na těsto na cukroví. Nejjednodušší a nejoblíbenější je cukroví linecké.
Ingredience na linecká kolečka
- 420 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 280 g změklého másla
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Postup
Všechny suroviny dáme společně do velké mísy a vypracujeme hladké a tvárné těsto. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
Těsto nechte odležet alespoň hodinu v lednici, přikryté potravinovou fólií.
Zapněte troubu a předehřejte jí na 170 stupňů. Odpočinuté těsto propracujte a vyválejte. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary. Vykrojené těsto dávejte na plech, na pečící papír.
Cukroví pečte asi 13 minut, dokud nebude zlato růžové. Nechte vychladnout.
Vychladlé kousky k sobě slepujte marmeládou. Lepší jsou výraznější a ostřejší chutě, např. rybíz.
-
Jak využít žloutky
Dalším způsobem, jak využít žloutky, je příprava vaječného likéru. Na něj si připravte:
- 4 zbylé vaječné žloutky
- 200 ml rumu
- 200 gramů cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- plechovka slazeného a plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
Žloutky společně s cukrem (i vanilkovým) utřete v míse. Přidejte neslazené kondenzované mléko a stejné množství vody.
Nakonec přimíchejte slazené kondenzované mléko a rum. Vše dobře promíchejte.
Slijte do lahví a nechte odležet. Likér je hotový.
Jestli vás recept na likér nenadchl, zkuste žloutkovou pomazánku. K její výrobě použijte:
- 4 vaječné žloutky
- 150 g másla
- 1 lžíce hořčice
- Půl cibule
- Sůl a pepř
Vše smíchejte dohromady a namažte na celozrnný chléb, nebo na domácí chléb. Jak upéct chleba?
Kdyby vám přeci jen zbyly nakonec i bílky, podívejte se na článek jak využít bílky.
Žloutky můžeme přidat i do sladkého tvarohu pro děti. Ale pozor, jen domácí! A také je nutné sladký tvaroh hned zkonzumovat, nenechávat jej odležet.
-
Jak využít žloutky na pleť a vlasy
Pokud vás trápí suchá pleť, vyzkoušejte masku na obličej z vaječného žloutku.
Žloutek přidejte k rozmělněnému banánu a smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Naneste na obličej a nechte působit pár minut. Poté obličej dobře opláchněte čistou vodou.
Žloutky využijete i na vlasy. Ty budou po této masce hebké a lesklé.
Na jeden vaječný žloutek dejte jednu lžíci olivového oleje. Počet žloutků přizpůsobte velké a hustotě vlasů.
Směs naneste na vlasy a vmasírujte. Zabalte do igelitu či potravinové fólie a nechte vstřebávat, klidně i přes noc. Vlasy pak důkladně umyjte.
Zatím žádné komentáře