Jak využít listy z červené řepy
-
Jak se červená řepa pěstuje
Pěstování červené řepy je poměrně snadné. Do záhonu se vysévá od poloviny dubna do konce května. Vegetační růst je 80–120 dnů. Semínka vyséváme těsně vedle sebe. Při hustém vzrůstu rostlinky přetrháme.
Dařit se jí bude v jakékoliv půdě. Na zálivku taktéž není náročná. Podle množství vody se však odvíjí velikost bulvy. Obsáhlejší informace o jejím pěstování nalezneme v článku Jak pěstovat řepu.
-
Proč konzumovat červenou řepu
Kořen červené řepy je znám velkým obsahem vitamínů-hlavně vitamínu C, minerálů a stopových prvků. Obsahuje také velmi důležitou kyselinu listovou, kterou je nutné doplňovat hlavně v období těhotenství. Červené barvivo je silným antioxidantem, jež je známo svými protinádorovými účinky. Taktéž reguluje správnou hladinu krevního tlaku a zlepšuje zrak.
Říká se však, že listy červené řepy jsou na vitamíny ještě bohatější než samotný kořen. Všeho, jak se však říká, s mírou. Při vysoké konzumaci může docházet k horšímu vstřebávání vápníku v těle, což je způsobeno obsahem vyššího množství kyseliny šťavelové.
-
Jak využít kořen červené řepy
Kořen červené řepy lze využít na mnoho způsobů. Výborný je pečený s fetou a zalitý olivovým olejem. Nebo jen tak zasyrova nastrouhaný do pomazánek či salátů. Klasická naložená řepa ve sladkokyselém nálevu snad nemůže chybět v žádné kuchyni.
Vařená je také neodmyslitelnou součástí ruského boršče. Vývar z červené řepy nemusíme vylívat, ale můžeme jej jako životabudič vypít. Po rakovinové léčbě je šťáva z červené řepy používána jako doplněk stravy.
-
Jak využít listy z červené řepy
Nejvíce vitamínů a minerálů obsahují listy červené řepy od května do července. Ty námi vypěstované mohou vydržet až do podzimu. Poté si je můžeme zamrazit a využívat jejich blahodárných účinků po celý rok.
Z listů lze připravit jak chutné saláty, tak polévky. Snadno je upravíme také na způsob špenátu či zelí. Někteří mohou v kuchyni využít i sušené podrcené listy jako koření do polévek.
Před samotnou konzumací se nemusí listy spařovat horkou vodou. Aby však v salátu byly křupavé a plné síly, můžeme je na přibližně 20 minut před konzumací položit do ledové vody.
Listy červené řepy jsou velmi chutné v kombinaci s olivovým olejem, jablečným octem, ořechy, kozím sýrem nebo fetou. Pokud těmto řeckým kombinacím neholdujete, můžete listy nakombinovat s olivovým olejem, rajčaty a mozzarellou na italský způsob.
Polévku obohatí, pokud v ní listy červené řepy vyvaříte. To se doporučuje zejména pro malé děti, které tak do sebe díky polévce mohou nenuceně dostat spoustu minerálů.
Zatím žádné komentáře