Jak ořezat jostu
-
Co je potřeba vědět o jostě
Josta (Ribes x nidigrolaria) je hybridní druh ovoce, se kterým se v našich zeměpisných setkáme čím dál častěji. Jedná se o křížence černého rybízu a angreštu. V přírodě ji sice nenajdeme ale v evropských zahradách se s ním pro svou nenáročnost a schopnost adaptace můžeme setkávat čím dál častěji.
Jedná se zpravidla keř dorůstají 1,5-2 metru výšky a šířky. Poměrně často se však pěstuje i jako roubovaný strom na kmínku příbuzné meruzalky, do jejíž čeledi náleží. Velkou výhodou josty oproti angreštu jsou její beztrnné větve, což usnadňuje sklizeň úrody a střih větví.
Květy jsou spíše nenápadné červenobíle barvy a mají cca 0,5 cm v průměru. Po oplození se vyvíjí typické černé bobule, které mají v průměru 1-3 cm. Chuťově je poznat, že se jedná o hybrid právě rybízu a angreštu, protože z obou rodičů si bere kus specifické chuti a aroma plodu.
Je to nenáročná dřevina vhodná i do vyšších poloh. Josta není vybíravá na teploty, snese teplé nížiny i chladné horké podnebí. Na horách bude ale dozrávat o několik dnů až týdnů později než v nížinách. Výnosy z jedné vzrostlé rostliny dosahuji zhruba 3-4 kg.
Bude se jí dařit všude tam, kde dobře rostou maliny či ostružiny. Mají rády slunce a hlinitou, přiměřeně vlhkou a živnou půdu. Na písčitých půdách roste pouze na vlhčích stanovištích bohatších na živiny. Na sušších stanovištích jsou plody menší a je jich méně.
Občas se vysazuje i jako součást nových lesních výsadeb, remízků a tzv. jedlých smíšených lesů. Pro svou nenáročnost a spolehlivou plodnost je velmi oblíbená v permakultuře.
-
Jaké jsou odrůdy josty
Vzhledem k tomu, že se jedná o hybridní rostlinu, která byla vyšlechtěna teprve nedávno, tak se dosud nesetkáme s velkou nabídkou odrůd či variet. V zahradních centrech se zpravidla prodává základní hybrid josty. Ten je buď zapěstován jako keř, nebo je naroubován na kmínek meruzalky.
Šlechtěním josty bylo dosaženo zúročení pozitiv obou rodičů a byly potlačeny jejich některé negativa. Josty mají větší a chuťově vytříbenější plody, vysokou rezistenci vůči padlí angreštovému a jiným chorobám, které čeleď meruzalkovitých napadají. Zároveň nemají po angreštu trny na větvích, což významně usnadňuje sklizeň plodů.
-
Proč prořezat josty
Řez josty by měl být prováděn za účelem zvýšené plodnosti a adekvátní kvality plodů. Josta plodí na jednoletém až čtyřletém dřevu. Z výše uvedeného vyplývá, že nemá smysl udržovat přestárlé keře, které mají plno odumřelých větví, které stíní a ubírají místo větvím mladším. Odstraňujeme je tedy co nejdříve po tom, co jejich plodnost poklesne.
Dalším důvodem řezu je hlavně u stromových forem výchovný zásah do růstu rostliny. Josty totiž rostou poměrně chaoticky a pro zachování tvaru stromku je řezem nutné udržovat jejich kompaktní a ucelený vzhled.
-
Kdy prořezat josty
Ideální období řezu je po sklizni. Termín sklizně se může lišit dle místních klimatických podmínek. V zásadě se dá říct, že se josty řežou ve druhé polovině léta.
Některé zdroje uvádějí, že je pro rostliny vhodnější řez na jaře před rašením rostlin, optimálně na přelomu března a dubna po nástupu jarního počasí. Nevýhodou řezu v tomto období je skutečnost, že je nutno si předem označit nebo rozeznat ty správné větve k řezu.
-
Jak prořezat josty
Josty plodí na jednoletém až čtyřletém dřevě. V zásadě máme 2 možnosti řezu.
První, pro keř vhodnější ale pro nás náročnější je pravidelné obměňování větví ve čtyřletých cyklech. Spočívá v tom, že každý rok odstraníme čtvrtinu větví a zbylé necháme růst. Vždy odstraňujeme nejstarší čtyřleté větve, a to vždy až po úrodě.
Díky tomuto fázování řezu budeme mít vždy v keři jednoleté, dvouleté, tříleté i čtyřleté větve ale již ne větve starší, které plodí málo nebo vůbec. Výhodou této metody je každoroční dobrá úroda a pravidelná výše výnosu, protože máme na rostlině větve všech věkových skupin. Nevýhodou je každoroční nutnost střihu.
Druhá možnost je pravidelné komplexní zmlazení rostliny. Rostlinu vysadíme zastřihneme všechny větve nad druhý pupen a necháme po 2 celé vegetační sezóny růst volně. Po sklizni ve 3 vegetační sezóně keř hluboce seřízneme a výrazně ho zmladíme.
Výhodou této metody je její menší pracnost a náročnost na označování či rozeznávání přestárlých větví. Nevýhodou je kolísavá výše úrody, která zejména první rok po řezu rostliny bude nižší.
Tuto nevýhodu lze odstranit pěstováním většího počtu kusů josty a přistupovat ke zmlazování těchto keřů postupně. Tím se vyruší slabší úroda rostliny po řezu, protože budou bohatě plodit ostatní, dříve zmlazované josty.
-
Jak ošetřit rány po prořezání josty
Rány není nutné nijak ošetřovat. Pokud to však považujete za nutné, je možné použít štěpařský vosk, kterým zamažeme ty největší rány.
-
Jak využít josty
Listí lze kompostovat, rozkládá se kvalitní živnou listovku do 2 let. Pouze listy, které jeví napadení chorobami či škůdci raději spálíme. Odříznuté větve, které pravidelně obměňujeme, můžeme nechat zakořenit pro vypěstování dalších sazenic, případně je dáme rozložit na kompost či necháme vysušit a poté spálíme.
Zpracování plodů je různorodé, od přímého konzumu přes zpracování při tvorbě desertů, přípravu ovocných šťáv, kompotů, zavařenin či k přípravě smoothie. Josta je mimořádně hodnotný a bohatý zdroj vitamínu C. Pravidelná konzumace bude prospěšná pro Vaše zdraví.
Prosím mám vylamovat nový výhonky jakoby vlky letos nemá moje josta ani jednu kuličku děkuji
OdpovědětMáme jostu,ale trnitou, problém je s obíráním. Každá rada je dobrá. Děkuji
Odpovědětmáme vysazenou jostu už 3 roky, ale ještě jsme neviděli ani jeden plod. keř už je velký cca 1.2 m, co je špatně, nebo kde je chyba ? děkuji za odpověď
OdpovědětMám 2 keře josty 4 roky a ještě nikdy nekvetly. Čím to může být?
Odpovědět@Stanislav Heczko: asi to nemá živiny, zkusil bych to pohnojit a když se sucho, tak občas zalít.
Odpovědět