Jak vyrobit granolu
-
Jak vyrobit ořechovou granolu
Začněme ořechovou granolu, která je ideální jako snídaně bohatá na energii. Potřebovat na ni budete následující ingredience:
- 3 lžíce mandlí
- 2 lžíce pekanových ořechů
- 3 lžíce slunečnicových a dýňových semínek
- 4 lžíce medu
- 40 g třtinového cukru
- 300 g ovesných vloček
- 2 lžíce sušených rozinek nebo brusinek
- 1/2 lžičky mleté skořice
Troubu zapněte na 160°C a nechte ji předehřát.
Nejprve si všechny ořechy nahrubo nasekejte a smíchejte je s vločkami a semínky. Přimíchat můžete také strouhaný kokos nebo cokoli dalšího, co doma najdete a na co budete mít chuť.
Směs rozložte na pečicí papír v rovnoměrně vrstvě a dejte ji péct na patnáct až dvacet minut.
Med dejte do menšího kastrólku a přisypte cukr a skořici. Rozpusťte na mírném ohni. Rozpustit ho můžete také ve skleněné misce nebo v hrnečku v mikrovlnné troubě, ale první varianta bude zdravější.
Vyjměte plech z trouby a oříšky přelijte připravenou směsí. Dejte zpět do trouby, lehce snižte teplotu a pečte dalších patnáct minut, dokud nebude mít směs zlatavou barvu. Dejte pozor, abyste granolu nespálili. Mohla by mít nahořklou chuť.
Do hotové granoly přimíchejte rozinky nebo ovesné vločky.
Tak a je hotovo! Teď už zbývá jen popřát dobrou chuť. A jestli nechcete jíst granolu hned, dejte ji do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem nebo jiné uzavíratelné nádoby a uskladněte ji na chladném místě.
-
Jak vyrobit čokoládovou granolu
V dalším kroku si povíme, jak vyrobit čokoládovou granolu. Potřebovat budete:
- 2-3 banány
- 300 g ovesných vloček
- 1 hrnek vlašských a pekanových ořechů
- kakao
- 1/4 hrnku medu
- 0,5 lžičky skořice
- 60 g vysokoprocentní čokolády
Prvně si předehřejte troubu na 160°C.
Ořechy na hrubo nasekejte a dejte je spolu s vločkami do větší mísy.
Banány zbavte slupky a dejte je do nádoby vhodné ke šlehání tyčovým mixérem. Přidejte med a skořici s kakaem. Vše pečlivě rozmixujte, dokud nevznikne vláčná kaše a přilijte ji k vločkám s ořechy.
Plech vyložte pečicím papírem a směs na něj vylijte. Pomocí stěrky rovnoměrně rozhrňte po celé ploše papíru. Máte-li pocit, že by směsi bylo hodně a upekla by se vám spíše jedna placka, dejte jí na plech jen polovinu a tu druhou upečte až následně.
Pečte třicet až čtyřicet minut. Granolu průběžně míchejte.
Granolu nechte vychladnout a za studena k ní přimíchejte na hrubo nasekané kousky čokolády. Použít můžete také ochucenou čokoládu.
Teď už si stačí jen pochutnat.
-
Jak vyrobit kokosovou granolu
Na závěr si dáme mou nejoblíbenější, kokosovou granolu. Potřebovat na ni budete:
- 350 g ovesných vloček
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 5 lžic kokosového nebo třtinového cukru
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 lžičky mleté skořice
Troubu si opět předehřejte na 160°C.
Kromě vypsaných ingrediencí můžete použít také nejrůznější ořechy a semínka navíc. Jednoduše je nasekejte stejně jako v předchozích receptech a dejte je do velké mísy spolu s vločkami, kokosem, slunečnicovými semínky a skořicí. Promíchejte.
V malém kastrólku nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte kokosový olej spolu s cukrem. Směs přilijte k ovesným vločkám a promíchejte ji.
Na plech dejte pečicí papír a směs na něj nalijte. Rovnoměrně ji rozprostřete.
Granolu pečte přibližně třicet minut. Záleží, jak která trouba peče. Nezapomeňte ji pravidelně míchat. Máte-li menší plech, upečte ji stejně jako tu čokoládovou raději nadvakrát.
Tak a je hotovo, třetí granola je na světě. Další dobrá věc k snídani nebo na svačinu jsou sušenky. S těmi vám pomůže náš článek Jak upéct cookies.
Zatím žádné komentáře