Jak využít starý chleba
-
Jak využít starý chleba jako chipsy
Chipsy se už dávno nedělají jen z brambor. Vedle těch zeleninových se můžete setkat i s chlebovými. Hodí se výborně jako příloha k pomazánkám, k hummusu nebo jen tak s chutney.
Chleba nakrájejte na opravdu tenké plátky. Osmažte je na pánvičce na kapce oleje.
Plátky můžete osolit, potřít bylinkovým olejem nebo je posypat po otočení červenou paprikou.
Osmažené chipsy dejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby z nich okapal přebytečný tuk.
Podávat je můžete studené nebo ještě teplé.
Pokud je uděláte výrazně bylinkové, budou se hodit i jen tak samotné k filmu.
-
Jak využít starý chleba jako krutony
Na krutony budete potřebovat libovolný starší chléb. Vhodný je kromě klasického i jakýkoli semínkový, žitný nebo třeba se zapečenou slaninou a cibulkou.
Čím zajímavější chléb, tím zajímavěji budou chutnat samotné krutony.
Ochucený chléb můžete rovnou nakrájet na kostečky a jen tak opéct. Výborně se bude hodit do různých krémů, ale také třeba do polévky s uzeným masem nebo do česnečky.
U klasického chleba můžete ochutit samotný olej, na kterém ho budete smažit. Do dvou tří lžiček oleje prolisujte česnek a nasypte bylinky podle chuti. Olejem vymastěte pánev. Kostky chleba hoďte na rozpálený olej a smažte do zlatova.
Po osmažení dejte krutony na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste se zbavili přebytečného tuku.
-
Jak využít starý chleba jako strouhanku
Klasickou strouhanku z rohlíků nebo housek určitě znáte. Méně známá je ta chlebová.
Starý chléb nechte uschnout stejně jako staré rohlíky a nastrouhejte ho na strojku na strouhanku.
Chlebovou strouhanku můžete použít na klasický trojobal. Lze ji také osmažit na troše oleje a dát ji na sladké ovocné knedlíky namísto máku. Osmaženou strouhanku přelijte na knedlících rozpuštěným máslem.
-
Jak využít starý chleba na topinky
Doma je vyjedeno, nebyl čas na nákup a vy se přiřítíte domů po celém dni hladoví jak vlci. Jediné co najdete je patka starého chleba. Zní vám to povědomě? Když už se chcete pustit do topinek, udělejte si je aspoň trochu zajímavější.
Plátky chleba můžete před smažením obalit v rozšlehaném vejci. To nejprve osolte a přimíchejte další věci podle chuti. Použít můžete prolisovaný česnek, nejrůznější bylinky, na jemno nasekanou jarní cibulku nebo kousky slaniny.
Ani klasická topinka na sucho nemusí být fádní. Do dvou lžic oleje zamíchejte na jemno nastrouhaný česnek nebo cibuli, přidejte libovolné bylinky, zamíchejte a pomocí peroutky potírejte topinku během smažení.
Až ji sundáte z pánve, můžete ji ještě potřít stroužkem česneku.
S dalším rychlým jídlem vám poradí náš článek Jak vyrobit granolu.
-
Jak využít starý chleba na dalamánky
Jako další si napíšeme recept na voňavé a čerstvé dalamánky ze starého chleba.
Potřebovat budete několik krajíců chleba, které namočte na pár desítek minut do vody a rozmixujte je. Kaše by neměla být příliš řídká, ale ani vyloženě tuhá. Do kaše přimíchejte hladkou mouku, špetku soli a droždí.
Na víle zpracujte těsto a nechte ho vykynout.
Lžící nabírejte těsto, tvarujte dalamánky a mokrým nožem je na horní části rozřízněte.
Než je budete péct, posypte je solí a kmínem. Můžete je také potřít vajíčkem.
Pečte v předehřáté troubě na 170°C.
S další pochoutkou vám poradí náš článek Jak upéct cookies.
-
Jak využít starý chleba na chlebové placky
Krajíce stejně jako v předchozím bodě nadrobte a namočte. Tentokrát však do mléka. Nechte namočené, dokud se chleba nenasákne. Neměl by vyloženě plavat, ale také by neměl zůstat suchý.
Na pánvičce osmažte cibulku nakrájenou na drobné kostečky a přihoďte k ní na sdáno nasekanou slaninu. Obojí přidejte k namočenému chlebu. Přidejte vejce. Počet volte podle množství chleba.
Chléb můžete ochutit nejrůznějšími bylinkami.
Z těsta dělejte placky a smažte je na pánvi na troše oleje. Placky by měly mít konzistenci těsta na bramboráky.
Zatím žádné komentáře