Jak využít jahody
-
Co jsou jahody
Jahody jsou plody jahodníku (Fragaria) , který je hodně pěstován na našich zahrádkách. Je to velmi nenáročná rostlina a její pěstování zvládne i úplný začátečník amatér. V současné době máme jahodníky jednouplodící, stáleplodící ( sklizeň 2x za rok) a měsíční malé jahůdky připomínající lesní jahodníky.
-
Jak využít jahody jako léčivou rostlinu
Jahody jsou velmi ceněné ovoce hlavně díky vysokému obsahu minerálních látek a vitamínů. Z minerálních látek má velké zastoupení draslík, mangan, zinek a hořčík a z vitamínů především vitamín C a K.
Jahody jsou silným antioxidantem a jsou zásobárnou flavonoidů a polyfenolů. Díky tomu snižují nežádoucí cholesterol a chrání srdce a cévy. Snižují vysoký tlak, brání zácpě, léčí artritidu a dna, jsou díky zinku dobré afrodiziakum, chrání oči a pokožku.
-
Jak využít jahody ve sladkých pokrmech
Jahody lze použít na všechny koláče či dezerty, kde s oblibou používáte i jiné druhy bobulovitého ovoce jako například maliny, ostružiny nebo borůvky.
Nejčastěji se používají do bublanin, drobenkových koláčů, dále cheeskeků. Svařením ostružin s cukrem a vodou nám vzniknou horké jahody, kterými můžeme přelívat pudingy, palačinky, lívance a podobné dezerty.
Samozřejmě je nutné zmínit velmi časté využití jahod do ovocných kynutých nebo tvarohových knedlíků.
Dále lze jahody využít na sorbety i smetanové zmrzliny a nanuky nebo ovocné koktejly a smoothie.
Specialitou je i studená jahodová polévka.
Jahodová studená polévka
Ingredience: 400 g jahod, 100 g směsi borůvek, malin či ostružin,3 mátové lístky, 2 lžičky vanilkového extraktu,4 lžíce medu, 100 ml pomerančové šťávy, 1 lžička citronové šťávy,1 lžička limetové šťávy
Postup: Jahody nakrájíme a dáme do hrnce, podlijte pár lžícemi vody, přidáme vanilkový extrakt, tři lístky máty a přivedeme k varu. Poté vypneme a necháme vychladnout. Směs rozmixujeme s medem a citrusovými šťávami dohladka. Pak přidáme zbývající čerstvé ovoce, které nahrubo rozmixujeme a můžeme podávat.
-
Jak využít jahody na přípravu sirupu?
Velice oblíbená nejen u dětí je šťáva z jahod ve formě sirupu.
Ingredience: 800g jahod, 1000 g cukru, 600ml vody, 20 lžiček citrónové šťávy
Postup: Jahody rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte. Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu. Poté horké naplňte do čistých lahví. Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
-
Jak využít jahody v kosmetice?
Jahody mají rovněž široké využití v kosmetice. Dobře fungují při léčbě akné, ekzémů a například při popálení pokožky od přílišného slunění. Z jahod lze také připravit skvělou omlazující masku.
Pleťová maska
Ingredience: 5 rozmačkaných jahod , 2 lžíce tučného tvarohu, 5 kapek čerstvé citronové šťávy, 1 lžičku tekutého kvalitního medu
Postup: Vše rozmačkáme a promícháme. Naneseme na obličej i dekolt, lze využít i na ruce a chodidla a necháme 20 minut působit. Tato maska má zjemňující účinek a vyhlazuje drsnou a suchou pokožku.
Zatím žádné komentáře