Jak se správně drží příbor
-
Jak prostřít příbory
Mezi základní nástroje, které používáme při manipulaci s jídlem u stolu (tedy abychom ho z talíře či misky dostali do úst), patří vidlička, nůž a lžíce.
A jak prostřít základ? Vidličku pokládáme doleva od talíře, hroty směrem nahoru. Naproti tomu nůž a lžíci doprava od talíře. Nůž ostřím blíž k talíři a lžíci dnem na stůl (ta navíc leží ještě vpravo od nože). Vše skládame v rovině s dolním okrajem talíře. Při použití dezertního příboru ho prostíráme nad talíř (vidlička směřuje hroty doprava, lžička rukojetí taktéž doprava).
Všechny příbory prostíráme na stůl dokonale čisté. V případě stříbrných si lze při leštění vypomoci. Zkusit je možné zkyslé mléko, či můžeme využít jedlou sodu.
Vypadá to snadně, ale co když na nás čeká více chodů? Bude na nás přirozeně čekat i více příborů. Ovšem pozor, příbory by neměly vedle talíře ležet více než tři (lžíce se v tomto případě nepočítá).
Každý kousek stolovacího náčiní má svoje místo pěkně jisté. Hostitel by to měl vědět s naprostou přesností. Ale co dělat, pokud si nejsme jisti my, tedy hosté? V tom případě je možné řídit se při jídle jednoduchým pravidlem, kdy postupujeme od vnějších příborů po vnitřní (těmi co nejblíže k talíři budeme jíst poslední chod). Na stole totiž lze potkat i speciální příbor, který je určený třeba na ústřice, nebo na steaky. A takových specialit můžeme na jídelním stole vidět pochopitelně více.
Nesmíme zapomínat ani na ubrousky. Lze používat látkové i papírové a dáváme je buď složené na talíř, nebo vlevo vedle talíře (papírové). Látkové potom během jídla máme na klíně (po jídle ho položíme na stůl vedle talíře). Papírový se během jídla nechává ležet na místě a po jídle se odkládá (složený) do talíře.
-
Jak se správně drží příbor
Předně při stolování držíme oba lokty u těla a sedíme vzpřímeně. Ruce by měly být nad stolem. Taktéž nesrkáme, nemlaskáme a nemluvíme s plnou pusou.
Lžíci a nůž bereme do pravé ruky, vidličku do levé. Ale jak? Rukojeť (střenku) příboru schováváme do dlaně, konec dosahuje asi do její poloviny.
Jak se tedy správně drží příbor? Lžíci uchopíme mezi palec a ukazovák pravé ruky (zbylé prsty jsou ve stejném postavení jako ukazováček). Ukazováček bude podpírat lžíci zespodu, palec ji přidržuje shora. Nikdy nesmí být palec schovaný pod rukojetí (s oblibou takhle „bagrují“ lžící děti).
Nůž bereme do pravé ruky. Rukojeť objímáme zleva palcem a zprava prostředníčkem. Ukazováček je položen na rukojeti shora.
Vidličku při jídle vezmeme do levé ruky (mezi palec a prostředníček, ukazováček se opírá o střenku). Hroty směřují vždy dolů do talíře, a tak také napichujeme jednotlivá sousta a vkládáme do úst. Vyžaduje-li to ovšem druh pokrmu, je možné vidličku otočit hroty směrem nahoru a nabrat sousto. V jistých případech etiketa umožňuje vzít vidličku do pravé ruky a používat ji jako lžíci (máme-li třeba takové rizoto). Jedná se zejména o případy, kdy není potřeba příborový nůž.
Vše uvedené platí pro praváky. Pokud příbor používá levák, může si výše uvedené přizpůsobit.
-
Jak položit příbor po jídle
Pokud jsme s jídlem skončili, položíme příbor na talíř rovnoběžně vedle sebe. Lžíce se nechává v talíři. Jestliže jíme polévku ze šálku, lžíci pokládáme na podšálek.
Příbor můžeme samozřejmě odložit i během jídla. Chceme-li si dopřát pauzu, ale v jídle poté pokračovat, příbor jednoduše položíme na talíři přes sebe (tedy zkřížíme).
Bez videa či obrázku je váš text fakt na houby.
Odpovědět