Jak využít uvařenou rýži
-
Jak využít uvařenou rýži na ostružinový nákyp
Nejprve se podívejme na klasický rýžový nákyp, tentokrát s ostružinami a meruňkami.
Ingredience
- meruňky, ostružiny
- rýže
- mléko
- vejce
- rozinky
- práškový cukr
- máslo
Postup
Nejprve si uvařte samotnou rýží, tak jak jste běžně zvyklí.
Zapékací mísu vymažte kouskem másla a nasypte do ní třetinu rýže.
Připravte si předem umyté a okapané ostružiny a na plátky nakrájené čerstvé meruňky. Na vrstvu rýže teď dejte vrstvu meruněk. Meruňky posypte rozinkami a práškovým cukrem. Na meruňky dejte další vrstvu rýže. Tentokrát rýži poklaďte vrstvou ostružin a opět je posypte rozinkami a pocukrujte. Na ostružiny dejte poslední vrstvu rýže.
Poklaďte kousky másla.
Rozkvedlejte si dvě tři vejce a přilijte do nich trochu mléka. Můžete je ještě trochu osladit. Zalijte rýži.
Dejte péct na 180°C a pečte, než bude mléko a vajíčko vypečené a ovoce měkké.
-
Jak využít uvařenou rýži na rizoto
Teď se podívejme ještě na jeden klasičtější recept a tím je rizoto.
Ingredience
- rýže
- cibule
- cuketa
- kukuřice
- zelené fazolky
- kurkuma
Postup
Pro začátek si uvařte rýži. Spolu s ní dejte do hrnce vařit půlku cibule, do které zapíchejte hřebíček, abyste rýži krásně provoněli. Než ji dáte vařit, můžete v hrnci prvně osmahnout cibulku nakrájenou na kostečky, podlít ji vodou a až následně dát do hrnce vařit samotnou rýži.
Cibuli nakrájejte na drobno a osmahněte ji na pánvi na trošce oleje. Až cibule zesklovatí, přihoďte oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu. Máte-li větší cuketu, zbavte ji i semínek. Naopak menší cuketu můžete použít i se slupkou. Cuketu osmahněte, dokud nebude měkká. Osolte a přisypte kurkumu.
Až bude cuketa hotová, přisypte mraženou nebo konzervovanou kukuřici a mražené zelené fazolky. Počkejte, až se vše prohřeje.
Odstavte a ještě horké smíchejte s uvařenou rýží.
-
Jak využít uvařenou rýži na rýžové lívance
V dalším kroku se podíváme na méně tradiční recept a tím jsou rýžové lívance.
Ingredience
- rýže
- hladká mouka
- mléko
- práškový cukr
- vejce
Postup
Do mísy nalijte půl litru až litr mléka, podle toho, jak jste zvyklí dělat lívance a kolik jich chcete. Přisypte hladkou mouku, práškový cukr a přidejte dvě až tři vejce. Vše důkladně prošlehejte, dokud vám nevznikne klasické těsto na lívance. Těsto můžete udělat lehce hustší, než obvykle, aby vám v něm rýže neklesala dolů.
Do hotového těsta přimíchejte uvařenou rýži.
Na pánvi kápněte olej nebo dejte kousek rostlinného tuku a až se zahřeje, můžete začít smažit.
Lívance můžete sníst jen tak s marmeládou nebo do nich připravit náplň. Tu uděláte z oslazeného tvarohu a na kousky nakrájeného ovoce.
-
Jak využít uvařenou rýži na plněné papriky
Jako poslední si napíšeme recept na plněné papriky.
Ingredience
- rýže
- bílé papriky
- cibuli
- klobásku
- tvrdý sýr
Postup
Nejprve si uvařte rýži a nechte ji vystydnout.
Cibuli nakrájejte na malé kostečky a osmahněte ji na pánvičce, dokud nezesklovatí. Přidejte na kostky nakrájenou klobásku a lehce ji osmahněte. Až budete mít vše osmažené, přimíchejte směs k rýži a do ještě teplé směsi nastrouhejte tvrdý sýr, tak aby se lehce rozpustil.
Připravenou směsí naplňte papriky. Narovnejte je vedle sebe do zapékací mísy a podlijte je trochou vody. Dejte péct na 180°C. Dejte pozor, aby vám voda nevyvřela a papriky se nepřipálily.
Hotové papriky můžete servírovat jen tak nebo s rajskou. Dobré budou také s chlebem.
Teď už jen stačí popřát dobrou chuť!
S dalšími recepty vám poradí naše články Jak využít vařené brambory a Jak dlouho vařit artyčok.
Zatím žádné komentáře