Jak upéct pražmu
-
Jak upéct pražmu
Základem pro dobře upečenou pražmu je vybrat dobré kusy už v obchodě. Ryba by měla mít zdravý vzhled a jasné oči. Ryby se zakaleným okem raději z pultů neberte.
V prodejnách se nenechte zmást. Pražma se prodává i pod názvem pomfret.
Před pečením musí být pražma dobře vypraná a vykuchaná. Je nutné, aby byla důkladně očištěná a zbavená šupin. K pečení si připravte kvalitní suroviny. Nesmí chybět olivový olej, česnek a citrón.
Pečení pražmy je vhodné i pro začátečníky. Pokud umíte zapnou troubu a zacházet s nožem, pečená pražma pro vás bude hračka.
-
Jak dlouho péct pražmu
Pečení pražmy závisí na konkrétním receptu, který jste si zvolili. Proto je potřeba řídit se podle postupu uvedeném u něj.
Samotné pečení ovlivňuje i typ a stav trouby. Pečení se bude lišit v plynových, nebo horkovzdušných troubách.
Všeobecně je ale pražma upečená po 20 minutách při teplotě 180 stupňů.
-
Jak upéct pražmu v troubě
Nejjednodušší způsob pečení pražmy v troubě je na obyčejném pekáči. Potřebovat budete:
- dvě pražmy
- citrónovou šťávu
- tymián
- česnek
- sůl
Očištěnou pražmu zevnitř dobře osolte a vložte do břišní dutiny snítku tymiánu. Položte na pekáč. Pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem. Na plátky nakrájený česnek pokladete kolem ryby na pekáčku a nechte péct.
Pečte 20 minut při teplotě 180 stupňů.
S pečením pražmy vám pomůže pečící papír. Recept a suroviny jsou stejné, ovšem při pečení v papíru nařízněte mírně bok ryby několika zářezy a česnek vložte přímo tam. Rybu zabalte do papíru a pečte.
Při teplotě 180 stupňů bude stačit 25 minut.
Ideální přílohou je grilovaná zelenina a vařené brambory. Jak dlouho vařit brambory?
-
Jak upéct pražmu na bylinkách
Z předešlého receptu víte, že k pražmě se hodí tymián, proto nesmí chybět u pečení masa na bylinkách.
Na pečenou pražmu na bylinkách potřebujete:
- dvě pražmy
- tymián, bazalku, rozmarýn
- citrón
- olivový olej
- sůl a pepř
Nejprve omyjete ryby a vysušíte je papírovými utěrkami. Kůži ryby naříznete na několika místech. V olivovém oleji smícháme na jemno nakrájenou bazalku, lístky rozmarýnu a tymián. Rybu potřete zvenku i zevnitř.
Marinovanou rybu zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice na 90 minut.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a rybu vložte na univerzální plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 – 15 minut. Ryby v troubě obraťte a pečte dalších 10 minut.
Zatím žádné komentáře