Jak využít grep
-
Čím je grep prospěšný
Grapefruit je stejně jako všechny citrusy především plný vitamínů. Mezi ty nejvíce zastoupené patří vitaminy A, C, B1 a B2.
Obsahuje také kyselinou listovou, draslík, hořčík a fosfor.
V jeho složení najdeme také glykosid naringin, který napomáhá trávení a prohlubuje chuť k jídlu. Vedle toho má také detoxikační a projímavé účinky.
-
Jak využít grep pro očistu těla
Jak už jsme si řekli, grep má výborné detoxikační účinky, takže ho oceníte především při očistě těla. Jestli jste zvyklí na delší období půstu nebo na podobné očistné kůry, můžete zkusit popíjet grep více dní, jinak vám bude stačit jen jeden den.
Ráno si vymačkejte několik grapefruitů a pomerančů. Přidat můžete citron. Smíchanou šťávu nechte v ledničce. Každou hodinu si odlijte sklenici a nařeďte ji vlažnou vodou. Šťáva tak nebude příliš silná a zároveň nebude z lednice úplně studená.
Druhý den nebo po více dnech, první den po dokončení kůry, začněte jíst jen zlehka ovoce a zeleninu. Přidat můžete také rýži nebo rybu.
-
Jak využít grep jako projímadlo
Další výraznou vlastností grapefruitu jsou jeho projímavé účinky.
Vymačkejte si šťávu z jednoho grapefruitu, přidejte lžíci lněných semínek a rozmixujte tyčovým mixerem. Lněná semínka byste vcelku nestrávili. Nařeďte vlažnou vodou a vypijte.
-
Jak využít grep na salát
Z grepu je také výborný salát, stejně jako z kteréhokoli jiného ovoce.
Grep nejprve zbavte slupky, rozdělte ho na jednotlivé dílky a ty pak oloupejte. Další možností je rozříznout grapefruit podélně napůl a půlky dílků vybrat lžičkou. Na rozdíl od pomeranče, u kterého můžeme sníst dílky v celku, má grapefruit hořkou slupku, takže ji na dílcích nenechávejte a použijte skutečně jen samotnou dužinu.
K nakrájenému grapefruity nakrájejte další sezónní ovoce, jako jsou banány nebo kiwi. Přidat můžete i pomeranč.
Hotový salát můžete zakápnout citronovou šťávou, dosladit medem, posypat mandlemi a podávat s bílým jogurtem. K snídani se do něj budou krásně hodit ovesné vločky.
-
Jak využít grep pod rybu
Grep se také výborně hodí k masu. Pojďme se podívat, jak jím dochutit pangasia. Potřebovat budete:
- čerstvý nebo mražený pangasius
- drcený pepř
- červený grapefruit
- olivový olej
- curry omáčka
- kari
Rybu nejprve posypte solí a drceným barevným pepřem.
Vymačkejte šťávu z jednoho grapefruitu a smíchejte ji s curry omáčkou. Rybu potřete z obou stran. Dejte ji do hlubokého talíře nebo do mísy a zakápněte ji olivovým olejem. Zakryjte ji potravinovou folií a nechte ji takto do rána.
Druhý den kápněte n pánev olivový olej a rybu osmažte. Než ji budete smažit, posypte ji z obou stran lehce kari kořením.
Hotovou rybu podávejte s pečenými bramborami nebo s bramborovým salátem. Jestli si chcete připravit rychlé jídlo, výborná bude také s chlebem. Nezapomeňte ji obložit zeleninou, aby bylo jídlo krásně barevné.
-
Jak využít grep na zeleninový salát
Z grepu lze kromě klasického ovocného salátu připravit i méně tradiční, zeleninový. Potřebovat budete:
- hlávku ledového salátu
- 2 grepy
- 2 avokáda
- sůl
- ocet
- olej
- mletý pepř
Nejprve rozeberte a omyjte jednotlivé listy salátu, tak jak jste zvyklí. Nakrájejte je na kousky a dejte do větší mísy.
Grapefruit oloupejte, rozdělte na jednotlivé dílky a ty také oloupejte. Nakrájejte na kousky a přidejte k salátu.
Z octa, pepře a oleje smíchejte zálivku, lehce ji osolte a salát jí přelijte. Můžete také zakápnout citronem.
S péčí o vlastní salát vám poradí naše články Jak pěstovat salát a Proč je salát hořký.
Zatím žádné komentáře