Jak využít bazalku
-
Co je bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je nízká bylina z čeledi hluchavkovitých s drobnými bílými květy, které se objevují od června do září. Lze ji pěstovat k chráněných slunných polohách, ale není odolná mrazu, tudíž ji lze u nás pěstovat pouze jako jednoletku ve vlhké a výživné půdě. Nejčastěji ji pěstujeme v truhlících na okně v různých kultivarech. Jsou kultivary s růžovými květy, tmavě purpurovými listy apod.
Lze ji zakoupit i jako sušenou, která se nejčastěji využívá jako koření pro přípravu pokrmů.
-
Jak využít bazalku v aromaterapii
Éterický olej z bazalky má široké použití. Vonné esence dobře pomáhají při nevolnosti, stimulují kůru nadledvin, používají se při dyspepsii, nevolnostech, podporují menstruaci, pomáhají soustředění se a zvyšují kapacitu paměti. Dobře účinkují i při křečích a nadýmání.
Kromě samotného jednodruhového oleje se používá i ve směsích např. citrusy, šalvějí, hřebíčkem, eukalyptem, majoránkou, rozmarýnem, meduňkou apod.
-
Jak využít bazalku jako léčivou bylinu
Bazalka je známá pro své protizánětlivé, protivirové a proti bakteriální účinky a nejčastěji se využívá ve formě nálevu nebo čaje.
Bazalku lze skvěle využít při dýchacích obtížích, ulehčuje odkašlávání, zlehčuje činnost ledvin, uklidňuje nervy
Má dobré využití při potížích s trávícím traktem, tlumí křečové bolesti, výborně pomáhá při bolestech hlavy a migrénách.
Zevně lze bazalkové listy využít na zklidnění při bodnutí hmyzem nebo do koupele jako uklidňující lázeň. Výluh lze použít i při bolestech v krku a zubů.
Dobře lze použít i jako repelent před nepříjemných hmyzem.
-
Jak využít bazalku v kuchyni
Nejčastější využití má bazalka v čerstvých míchaných zeleninových salátech a dále v italských pokrmech jako jsou pizza, těstoviny či polévky nejčastěji v kombinaci s rajčaty. Nejznámější pokrm z bazalky je zaručeně často připravovaný předkrm Carpese.
Carpese
Ingredience: rajčata, čerstvá bazalka, sůl, panenský olivový olej
Příprava: Plátky rajčat proložíme plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky, lehce posolíme, zakapeme olivovým olejem a můžeme podávat nejlépe s opečenou křupavou bylinkovou bagetkou či pouze samotné
-
Jak využít bazalku k přípravě pesta
Pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru, obvykle parmazánu. Je velice oblíbená specialita používaná na těstoviny.
Pesto
Ingredience: 6 hrstí čerstvé bazalky, 2 lžíce nasucho opražených piniových oříšků, mandlí nebo slunečnicových semínek, 5 lžic parmazánu, 2 stroužky česneku,100 ml olivového oleje
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme a naplníme do sklenice. Dále uchováváme v lednici několik dní případně zmrazíme v tvořítkách na led.
-
Jak využít bazalku k přípravě bazalkového octa
Aromatický ocet ovoněný bazalkou má v kuchyni široké využití hlavně k přípravě čerstvých salátů. Bazalkový ocet si lze jednoduše vyrobit doma.
Ingredience: 1 litr jablečného nebo vinného octa, hrst čerstvých bazalkových lístků
Ocet mírně zahřejeme a nalijeme do skleněné čisté lahve, kde máme navrstveny čerstvé bazalkové listy a lahev uzavřeme. Luhujeme asi dva týdny. Pak bazalku vyjmeme a ocet nalijeme do jiné lahve.
Zatím žádné komentáře