Jak využít cuketu
-
Co je cuketa
Cuketa je druh plodové zeleniny řadící se mezi tykve obecné (Cucurbita pepo). Oblibu si získala hlavně proto, že ji lze poměrně snadno pěstovat a má velkou výnosnost plodů. Nejchutnější plody jsou okolo velikosti 25 cm, které není nutné ani loupat. Cuketa je podobná okurce, ale na rozdíl od ní se musí konzumovat vždy tepelně upravená.
-
Jak využít cuketu ve sladkých pokrmech
Cuketu lze využít i pro pečení například velký úspěch má strouhaná cuketa ve formě cuketové buchty a nebo ve formě bezlepkového čokoládového brownies.
Cuketová hrnková buchta
Ingredience
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,25 hrnku krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- špetka skořice
- 2 hrnky strouhané cukety
- 1 hrnek oleje
- 2 vejce
- 1 bílý jogurt
- troška rumu
- rozinky či nasekané ořechy (nejlépe vlašské)
Postup
- Nejprve smícháme veškeré sypké suroviny a poté přidáme ostatní ingredience, pořádně promícháme a dáme na vymazaný a vysypaný pekáč.
- Pečeme při 200° cca 20 min.
-
Jak využít cuketu ve slaných pokrmech
Cuketu lze využít v dušené podobě hlavně v masových směsích, nebo například k přípravě italských omáček na špagety. Dále lze dělat z cukety polévky, vhodné jsou ke grilování nebo například lze připravit cuketový bramborák nebo usmažit jako řízek v trojobalu.
Cuketový bramborák
Ingredience
- 4 ks vejce
- 500 g strouhané cukety
- 7 stroužků česneku
- 500 g strouhaných brambor
- sůl
- pepř
- majoránka
- 6 lžic hladké mouky
Postup
- Veškeré ingredience smícháme a smažíme na oleji na pánvičce nebo můžeme dát péct do trouby na plech vyložený pečícím papírem a péct při 180 stupni 20-25 minut.
-
Jak využít cuketu v zimě
Pokud máte nadúrodu cuket, je ideální je uchovat přes zimu a zužitkovávat v zimě.
Nejjednodušší forma uskladnění je nechat je v chladném sklepě, kde může cuketa vydržet až do února.
Další možnost je cuketu zmrazit. Nemrazíme čerstvou cuketu, ale tzv. blanšírovanou, tzn. nechat kostky cukety 3-4 minuty povařit a poté rychle 3-4 zchladit a nakonec zamrazit.
Poslední možností je cuketu zavařit. V tomto případě poduste nastrouhanou cuketu na troše oleje a vzniklou hmotou naplňte sklenice. Poté při 85 stupních zavařujte alespoň dvacet minut.
-
Jak využít cuketu na polévku
Kdo jednou ochutná, již bude cuketovou polévku vařit častěji.
Ingredience
- olej
- 2 cibule
- 1 cuketu (asi 500 g)
- 1 kus sýru tofu
- sůl
- vegeta
- ocet
- muškátový oříšek
- petrželka
Postup
- Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou podle potřeby.
- Vaříme doměkka asi 20 minut.
- Mezitím rozmixujte sýr tofu, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, přilijeme trochu vody a tuto směs vlijeme do polévky a ještě pět minut povaříme. Polévku můžeme ozdobit petrželkou.
Zatím žádné komentáře