Jak prořezat hroznové víno
-
Co je potřeba vědět o hroznovém vínu
Hroznové víno neboli réva vinná (Vitis vinifera) je dřevitá liána, se kterou se můžeme setkat prakticky ve všech příhodných oblastech mírného a subtropického podnebí. Jedná se teplomilné rostliny, jejichž původ je vlivem téměř 10 000 let pěstování a šlechtění neznámý.
Pravděpodobně bylo víno vyšlechtěno z vinné révy lesní (Vitis vinifera subsp. sylvestris) v oblasti Blízkého východu a Středomoří, odkud se rozšířila do celého světa.
V ČR se pěstuje hroznové víno v nejteplejších, tzv. vinohradnických oblastech Jižní Moravy a Polabí. Vlivem postupného zvyšování průměrné teploty v ČR se začíná réva vinná pěstovat i v oblastech, kde to dříve nebylo běžné jako je Hornomoravský úval či Moravská brána.
Víno je vzrůstný druh liány, která v příhodném klimatu může dorůstat až 25 metrů délky, ovšem běžně se pěstuje ve vinohradech v podstatně menších rozměrech. Listy jsou řapíkaté, 3-5 laločné, podobné listům fíkovníku smokvoň (Ficus carica).
Latovité žluté květenství je po opylení nahrazeno bobulemi, které dle odrůdy mohou či nemusí (partenogeneze) obsahovat semínka. Plody jsou zpravidla tmavě hnědé, fialové, bílo-zelené až zelené bobule o průměru 1,2 – 2 cm. Rostlina je jednodomá, obsahuje tedy samčí i samičí květy.
Pěstování vinné révy je poměrně nenáročná záležitost, pokud zrovna nemáte velký vinohrad ale pouze několik rostlin. Snáší i suchá stanoviště, ale pro dobrou úrodu je dobré rostlinu zasadit do nevysychavé, písčitohlinité půdy Preferuje neutrální či mírně zásadité pH, příliš kyselé půdy je nutno v místě výsadby lehce povápnit.
Pro zdárný růst a vysoké výnosy vyžaduje dostatek fosforu, draslíku, hořčíku. Jako každé ovoce i hroznové víno má rádo slunce, ve stínu bude kvést a plodit méně nebo vůbec.
-
Jaké jsou odrůdy hroznového vína
V zahradních centrech se setkáte s několika perspektivními a ověřenými odrůdami, u nichž byly šlechtěním a vegetativním množením zachovány jejich charakteristické rysy.
Jedná se zejména o šlechtění odrůd, které mají větší a aromatičtější plody s vyšším podílem cukernatosti, dále odrůdy se zvýšenou plodností, rezistencí vůči mrazu a houbovým chorobám.
Hroznové víno se pěstuje na přímý konzum (stolní odrůdy) nebo na produkci vína (moštové odrůdy). Během stovek let pěstování vína se velmi důkladně testovaly mnohé odrůdy, z nichž se nejvíce osvědčily následující:
Stolní odrůdy: Jupiter, Ilka, Attika, Cardinal, Black Magic, Ester, Favorit, Chrupka bílá i červená, Isabella modrá i červená, Krystal, Moscato – Muškát, Onyx, Opal, Vostorg, Zilga, Victoria a mnoho dalších.
Moštové odrůdy: autorův oblíbený Irsai Oliver, dále Frankovka, Hibernal, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Modrý Portugal, Müller Thurgau, Muškát, Pálava, Rulandské bílé + šedé + modré, Ryzlink vlašský + rýnský, Tramín či Veltlínské zelené.
Konkrétní výběr odrůdy podřídíme formě konzumace (přímý konzum X výroba vína) a klimatickým poměrům (nad 250 m n. m. volí středně rané až rané odrůdy). Výběr vhodné odrůdy by rovněž odvozen od typu vedení vína po konstrukci.
-
Proč prořezat hroznové víno
Hroznové víno roste bujně a vytváří velké množství nových větví, které berou rostlině energii, kterou by mohla investovat do produkce ovoce. Pravidelný a důkladný řez je nezbytný nejen pro zachování adekvátní výnosů z každého keře, ale i pro celkovou vitalitu rostliny a vyšší rezistenci vůči houbovým chorobám.
-
Kdy prořezat hroznové víno
Pro hroznové víno je vhodnější řez na jaře před rašením, optimálně na konci zimy v únoru a březnu. Při nástupu prvních teplých dní by již měl být keř ořezán.
Ve vyšších nadmořských výškách doporučujeme provádět řez až na konci března. Vždy ale přihlížíme k aktuálnímu vývoji počasí. Řežeme vždy v období, kdy již nehrozí silné mrazy. -
Jak prořezat hroznové víno
Řez hroznového vína je poměrně specifický. Ačkoliv někteří drobní pěstitelé nechávají hroznové víno růst bez jakéhokoliv prořezu, my tento způsob pěstování nedoporučujeme.
Pro naše účely se budeme bavit o řezu pro dva hlavní způsoby vedení hroznového vína na opoře, konkrétně rýnsko-hesseneské vedení a vertiko vedení.
Rýnsko-hessenské vedení je zřejmě nejčastější způsob vedení vinné révy. Víno, které je pěstováno na konstrukci tímto vedením řežeme každoročně na konci zimy s tím, že z hlavy keře (tz. z místa větvení) zastřihneme všechny větve až k hlavě a necháme pouze dvě větve loňské větve nejblíže hlavě, které zkrátíme na délku 6-8 oček a vytvoříme z nich nový tažeň, případně si můžeme z větve nejblíže hlavě zapěstovat záložní čípek zastřižený na 2 očka a další dvě větve nejblíže hlavě použít jako nové tažně. Čípek, který v daném roce jako „záloha“ se další rok použije jako jeden ze dvou nových tažní, přičemž nejbližší loňský výhon se použije jako nový čípek.
Vertiko vedení se zastříhána odlišným způsobem. V podstatě se vytváří 3-4 patra větví a keře jsou užší než v předchozím případě. Střih v rámci každého patra by měl probíhat tak, že v každém patře ponecháme dvě větve zastřižené nad druhým očkem. Z nových letorostů si v období střihu opět vybereme ten, který roste nejblíže místě větvení mateřské rostliny. Ten opět zkrátíme na 2 očka a ostatní větve vyřežeme.
Pokud sázíte nový vinohrad, je velmi důležité věnovat pozornost i zástřihu vysazovaných rostlin. Platí, že prostokořenným rostlinám je nutné zastřihnout kořeny na délku 10-15 cm a nadzemní část zastřihnout na 2 očka nad roubem.
Řez vedeme vždy kolmo na větev, nestříháme šikmo.
-
Jak ošetřit rány po prořezání hroznové víno
Rány není nutné nijak ošetřovat. Pokud to však považujete za nutné, je možné použít štěpařský vosk, kterým zamažeme ty největší rány. Ty by ale neměli vznikat, protože víno řežeme pravidelně.
-
Jak využít hroznové víno
Zpracování plodů je různorodé, od přímého konzumu přes zpracování při tvorbě desertů, přípravu ovocných šťáv, rozinek, moštu, burčáku a samozřejmě pro výrobu kvalitních vín. Hroznové víno je mimořádně hodnotný a bohatý zdroj vitamínů a minerálů.
Organické zbytky po zástřihu keře doporučujeme nekompostovat ale spalovat. Zabráníme tak šíření zejména houbových chorob, které hroznová vína často napadají.
Potřebujete vědět, jak prořezat rybíz?
Zatím žádné komentáře