Jak využít černý rybíz
-
Co je černý rybíz
Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který se občas vyskytuje v českých zahrádkách. Pěstování je poměrně snadné, ale lépe prospívá ve výživnějších půdách. Ideální je slunné stanoviště pro lepší dozrávání plodů. Keř plodí v červenci a jeho černé bobulovité plody je potřeba rychle zpracovat, aby se nezkazily.
-
Jak využít černý rybíz jako léčivou rostlinu
Plody obsahují velké množství vitamínů B a C, A, minerální látky a velké množství rutinu.
Dobře poslouží proti nachlazení a chřipce. Působí na podporu pocení a močopudně. Díky rutinu, čímž pomáhá při ateroskleroze, křečových žilách a hemeroidech. Díky flavonoidům a antioxidantům pomáhá proti rozvoji některých demencí.
Výluh z listů pomáhá při léčbě průjmu a pomáhá pří léčbě ledvinových kamenů.
Provitamin A příznivě působí na zrak a ochraňuje před šeroslepostí. -
Jak využít černý rybíz na džem
Džem je pikantní a ostřejší chuti, ale má výborné použití do koláčů či na palačinky. Často se užívá ve směsi s červeným rybízem.
Džem připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
-
Jak využít černý rybíz k přípravě likéru
Ingredience
- 350 g zralých plodů
- 0,3 l 96% alkoholu
- 0,25 l vína likérového typu např. Malaga
- 0,2kg cukru
Postup
- Plody rozmačkáme je a 8 dní necháme nakvasit při teplotě mezi 20 a 22 °C.
- Občas promícháme z rozmačkané hmoty vylisujeme šťávu.
- K získané šťávě přimícháme 0,1 l alkoholu a v lednici necháme 3 dny odkalit.
- Následně hadičkou stáhneme čistý podíl a důkladně přefiltrujeme.
- Do vzniklé šťávy přilijeme likér a rozpustíme cukr.
- Nakonec přidáme ještě 0,2 l 96% alkoholu. Plníme do lahví.
-
Jak využít černý rybíz k přípravě sirupu
Při nadbytku plodů rybízu jej lze je lze zpracovat do formy sirupu.
Ingredience
- 800g černého rybízu
- 1 000 g cukru
- 600 ml vody
- 20 lžiček citrónové šťávy
Postup
- Plody rybízu rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte.
- Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu.
- Poté horké naplňte do čistých lahví.
- Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
-
Jak využít černý rybíz k přípravě moštu
Ingredience
- 1 000 g dobře zralého rybízu
- 200-300 g cukru
- 0,5 l vody
Postup
- Rybíz opereme, rozdrtíme a necháme několik hodin vyluhovat.
- Poté drť prolisujeme na a necháme překapat přes plátno, nalijeme ji do lahví a necháme ustát.
- Šťávu přefiltrujeme do jiné nádoby, přidáme cukr a vodu.
- Mošt zahřejeme na teplotu 85 °C a při této teplotě jej udržujeme 5 minut.
- Pak jej naplníme do zavařovacích sklenic, okraje uzavřeme a okraje otřeme a uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Též je dobré vědět jak prořezat rybíz.
Zatím žádné komentáře