Jak udělat jogurt
-
Jak vyrobit domácí jogurt
Domácí jogurt, to není nic jiného než zahřáté mléko, do kterého rozmícháme startovací jogurtovou kulturu v podobě lžíce již koupeného jogurtu. Nic jiného není pro přípravu domácího jogurtu potřeba, tedy pokud nepočítáme sklenice, do kterých mléko s rozmíchaným jogurtem přelijeme a ve kterých jogurt uzraje. A pak trochu tepla.
Shrňme si tedy, že na přípravu domácího jogurtu potřebujeme tyto suroviny:
- mléko
- přírodní bílý jogurt v poměru 2 lžíce jogurtu na 1 litr mléka
Mléko lehce zahřejeme na 38 – 40 stupňů celsia, ne více. Pokud nemáte teploměr, tak se řiďte pocitovou teplotou, naberte mléko na čistou lžičku a ochutnejte, musí být jen o malinko teplejší než vaše ústa.
Stranou v malém hrníčku rozmíchejte jogurt tak, aby měl řidší konzistenci, aby v něm nebyly po nalití do mléka hrudky. Pak přírodní jogurt přelijte do ohřátého mléka a řádně promíchejte. Vzniklou směs nalijte do předem připravených šroubovacích skleniček, do cirka tří čtvrtin jejich objemu.
Zašroubujte a skleničky dejte na 6 – 8 hodin na teplé místo, kde však teplota nepřesáhne 40 stupňů, ale ani neklesne pod 35 stupňů. V domácích podmínkách se dá využít velký hrnec s teplou vodou, do kterého skleničky postavíte a který se bude ohřívat u topení nebo pod ním na sporáku vždy na chviličku zapnete ohřev. Ale opravdu jen na krátkou chvíli.
Skleničky lze zabalit do deky a postavit k topení nebo je dát do vyhřátých peřin, případně jim přitopit elektrickou dekou. Vynalézavosti se meze nekladou. Jogurt bude po 6 – 8 hodinách hotový, bakterie by měly prorůst celým objemem mléka.
Hotový jogurt skladujeme samozřejmě v lednici, jak jsme zvyklí u jogurtu kupovaného. Jeho trvanlivost však nebudu tak dlouhá jako u běžných koupených jogurtů, takže si naplánujte spíše častější přípravu menšího počtu skleniček.
Domácí jogurt má vláčnější strukturu a mírně kyselejší chuť, než běžné jogurty, nejvíce se blíží takzvanému selskému jogurtu, ze kterého je vhodné domácí jogurt připravovat. Vždy se ujistěte, že jsou v jogurtu živé jogurtové kultury.
Analogicky si můžete připravit například i zakysanou smetanu nebo zakysané podmáslí, které zbude ze stloukání smetany (s obsahem 40 % tuku) na domácí máslo. A nezapomeňte, že poslední sklenici jogurtu je nutné nechat k odebrání dvou lžic na přípravu jogurtu nového.
Pro výrobu domácího jogurtu lze využít i startovací kulturu samotnou, což je vhodné zejména pro vegany, aby si rostlinné mléko nezanášeli mlékem z klasického jogurtu. Jogurtové kultury se prodávají sušené a v odměřených množstvích na předem daný objem mléka (i rostlinného).
-
Jak vyrobit jogurt v jogurtovači
Jogurtovač ve výrobě jogurtu nahradí závěrečnou fázi, kdy dáváme skleničky do deky, k topení, do teplé vody nebo i do vyhřátých peřin.
K jogurtovači bývají i skleničky na jogurt, které se do něj akorát vejdou s maximálním využitím jeho prostoru, a které se pak snadno skladují i v lednici. Postup přípravy samotného jogurtu je stejný jako v prvním boxíku.
-
Jak vyrobit jogurt bez jogurtovače
Návod na výrobu jogurtu bez použití jogurtovače najdete v boxíku č. 1.
-
Jak vyrobit jogurt v sušičce nebo v SousVide
I sušička se dá použít na výrobu jogurtu, protože je schopná udržet vyšší, ale konstantní teplotu. To stejné platí o SousVide lázni. Ale pozor například na rýžovary, ty většinou nemají nastavitelnou dostatečně nízkou teplotu.
Stejný problém může nastat i u pečící trouby, která teploty do 50 stupňů celsia až tak jemně nerozlišuje. Sušička nebo SousVide však ano. Opět jde pouze o fázi zrání jogurtu. Postup přípravy samotného jogurtu je stejný jako v prvním boxíku.
-
Jak vyrobit jogurt v zavařovacím hrnci
Elektrické zavařovací hrnce mnohdy umějí udržovat i nižší teploty, právě okolo 35 stupňů celsia. A tak se hojně využívají právě k přípravě domácích jogurtů, zase na fázi zrání jogurtů poté, co jste je připravili a dali do sklenic podle postupu v boxíku č. 1.
-
Jak vyrobit jogurtový nápoj
Jogurtový nápoj není nic jiného než řidší jogurt. Na jeho přípravu máme v podstatě dva základní možné postupy, a to je naředění domácího jogurtu mlékem, vodou, ovocnou nebo zeleninovou šťávou, či mléčným koktejlem s jakoukoliv příchutí.
Druhou možností je výroba přímo domácího jogurtového nápoje. Jestliže rovnou stojíte o jogurtový nápoj, nařeďte mléko před přimícháním jogurtové kultury vodou v požadovaném poměru, čím více vody, tím řidší bude. A jestliže chcete plnotučný jogurtový nápoj, tedy bez vody, jen zkraťte dobu zrání vašeho domácího jogurtu.
-
Jak vyrobit jogurt z kokosového mléka
Kokosové mléko je spolu se sojovým mlékem nejpoužívanější veganskou náhražkou, ale použít se dá i jiné rostlinné mléko. Navíc není nutné jej kupovat, stačí ve vodě rozvařit trochu mouky (sojové, kokosové, cizrnové, rýžové apod.) a pak pečlivě rozmixovat, případně scedit.
K výrobě rostlinného jogurtu s podílem kokosového mléka budete potřebovat:
- 1 litr rostlinného mléka
- 1 plechovku vychlazeného kokosového mléka
- 3 lžíce bílého sojového jogurtu nebo jogurtovou kulturu v prášku
- namočené kešu oříšky (pro zahuštění, nejsou nutné)
Plechovka s kokosovým mlékem se nechává vychladit, aby kokosová smetana ztuhla, jinými slovy, abyste byli schopní slít kokosovou vodu po proděravění dvou otvorů do plechovky, v plechovce zbude jen kokosová smetana.
Kdo chce jogurt hustější, přidá do něj dohladka rozmixované kešu oříšky, které mixuje s kokosovou smetanou a trochou rostlinného mléka. Nutné to ale není, stačí jen pečlivě promíchat rostlinné mléko s kokosovou smetanou a svařit je, vyvařit vodu cirka hodinovým varem, aby byl jogurt ve výsledku hustší.
Rostlinné mléko totiž nemá stejné vlastnosti jako mléko opravdové, takže ani po dodání správné kultury tolik nezhoustne. Proto jsou rostlinné jogurty v obchodech tolik nacpané škrobem.
Další možností je uvařit si rostlinné mléko hustší. Jakmile je připravená směs rostlinného mléka a kokosové smetany, je nutné ji nechat zchladnout na teplotu malinko nad 40 stupňů Celsia, směs musí být trošku teplejší než ústa, pokud nemáte teploměr a přemýšlíte, jak správnou teplotu poznat.
Pak jen přidáte tři lžíce koupeného rostlinného jogurtu se živými bakteriemi nebo sušenou startovací kulturu v množství podle návodu od výrobce. Po důkladném rozmíchání buď naplníte skleničky a uložíte je do tepla (jogurtovač, sušička, voda, topení, SousVide, zavařovací hrnec, trouba, možností je opravdu hodně) a po 6 – 8 hodinách přendáte do lednice.
Delší doba fermentace by mohla způsobit separaci. Ta je sice pouze vadou na kráse, ale komu vadí na jogurtu tekutina, nechť jej dá do chladna dříve než po 8 hodinkách, nejdříve však po 6 hodinách.
-
Jak poznat, že jsou v kupovaném jogurtu ještě živé jogurtové kultury
Zda jsou v koupeném jogurtu ještě živé jogurtové kultury, to poznáte podle plynu. Bakterie totiž v rámci pochodů svého metabolismu vytváření odpadní plyn. A jestliže jsou aktivní, poznáte to v pokojové teplotě tak, že se víčko na jogurtu během několika minut nafoukne, vyboulí.
Pokud máte jogurt se šroubovacím víčkem, můžete víčko sundat a sklenici zabalit do neprodyšného sáčku, u kterého budete sledovat, zda se nafukuje nebo nikoliv. Jde samozřejmě o velmi malé objemy plynu. Ale je tam, jestliže bakterie mléčného kvašení ještě žijí.
Velká pochvala za naprosto vyčerpávající,srozumitelný a přehledný návod na výrobu jogurtu.Nic lepšího jsem zatím nenašel a už ani hledat nemusím.Děkuji
Odpovědět