Jak vyrobit zakysanou smetanu
-
Jak vyrobit zakysanou smetanu zastudena
Výroba zakysané smetany zastudena je velmi snadná, snazší, než jste si doposud mysleli. Ale trvá déle). Stačí totiž vzít klasickou smetanu (tučnost je na vašich preferencích) a k ní přidat kyselou složku, kterou může být například zakysané podmáslí, jogurt, kefír nebo samo samotná zakysaná smetana, máte-li třeba jeden kelímek k dispozici.
Ke smetaně se dají přimíchat i sušené laktobacily, ty koupíte například ve zdravé výživě. Poměr sladké smetany a fermentující složky pak je:
- kelímek smetany (250 g)
- 2 lžíce podmáslí nebo 1 lžíce hustšího jogurtu (30 g)
Obě ingredience je nutno řádně promíchat, přendat do skleniček či jiných nádobek a nechat po dobu cirka 30 – 40 hodin v pokojové teplotě. Před konzumací je nutné vychladit zakysanou smetanu v lednici, poklesem teploty krémově zhoustne a získá typickou chuť zakysané smetany.
-
Jak vyrobit zakysanou smetanu zahříváním
Jestliže si chcete pojistit, že fermentace opravdu začne, je vhodné smetanu nejprve prohřát, ale ne víc než na 45 stupňů. Do ní pak vmíchat kyselou složku typu podmáslí či jogurt, případně nasypat sušené laktobacily.
I v tomto případě se nechává smetana kysat v pokojové teplotě, proces se urychlí zabalením do deky nebo umístěním k topení. Můžete též postupovat jako u výroby jogurtu, tedy použít jogurtovač, sušičku, zavařovací hrnec, takže se zrání urychlí na cirka 6 – 8 hodin. Zabalení do peřin však poskytne podobnou službu. Pak přemístíme smetanu do lednice, kde dozraje.
-
Jak vyrobit crème fraîche
Crème fraîche je francouzskou specialitou, velmi tučná zakysaná smetana, která je však zakysaná jen mírně. Na výrobu crème fraîche se používá 40% smetana de luxe nebo smetana ke šlehání s tučností 33 %. Méně nikoliv, nejednalo by se pak o požadovaný crème fraîche. Postup je stejný, jako jsme zmínili v předchozích dvou boxících.
-
Jak vyrobit zakysanou smetanu ihned
Velmi nuzná zakysaná smetana se dá ze sladké smetany vyrobit hned, a to přimícháním citronové šťávy do sladké smetany. Hmota se srazí a bude kyselá, ale do lahodnosti běžné zakysané smetany bude mít daleko. Pro vaření je tato nouzovka použitelná, ale například do krémů a dezertů rozhodně ne.
Zatím žádné komentáře