Jak rychle doplnit železo
-
Nedostatek železa
Dlouhodobý neřešený nedostatek železa může vést až k anémii nebo-li chudokrevnosti. Při anémii je zjištěna nižší koncentrace hemoglobinu, červeného barviva, v krvi.
Toto barvivo má uvnitř své chemické struktury zabudovánu molekulu železa, na kterou se váže kyslík, který je následnou cirkulací v krevním řečišti přenášen k orgánům a periferním částem lidského těla. 1 g hemoglobinu je schopen transportovat až 1,34 ml kyslíku.
-
Nedostatek železa – příčiny
K tomuto onemocnění jsou náchylnější ženy. Ptáte se proč? Důvodem je jejich každoměsíční krvácení. Ohroženější jsou ženy se silnou menstruací, ale i těhotné a kojící ženy; dárci krve; předběžně narozené a rychle rostoucí děti.
Pokud dodržujete zdravý životní styl, jste v určité výhodě. Vaše tělo získává zhruba 10 – 50 mg železa denně z potravy. Problém nastává ve skutečnosti, že pouhých 10 – 15 % z tohoto množství je vstřebáno.
Další možnou příčinou nedostatku železa mohou být určitá onemocnění trávicího traktu (např. celiakie), vleklé průjmy, některé užívané léky, které zhoršují absorpci látek (nejen železa) zažívacím systémem, ale i vrozené poruchy absorpce gastrointestinálním traktem.
-
Dávkování železa
Denní doporučená dávka (DDD) železa se odvíjí od pohlaví a věku.
- DDD děti (1 – 10 let): 7 – 10 mg,
- DDD dospívající: 12 – 15 mg,
- DDD ženy: 15 – 18 mg,
- DDD v těhotenství: 20 mg,
- DDD během kojení: 30 mg ,
- DDD muži: 8 – 10 mg.
-
Jak rychle doplnit železo
K doplnění železa není nutné vypít litry roztoku rezavých hřebíků ve vodě, ale můžete využít různé potravinové doplňky obsahující železo. Je třeba však mít na paměti, že se jedná pouze o doplňky a nemají nahrazovat pestrou a vyváženou stravu.
Nechcete se ubírat cestou chemickou, ale raději byste doplnili chybějící železo ve formě potravin? Nejbohatší je na železo červené maso a vnitřnosti. Železo obsahují i zástupci rostlinné říše, např. obilniny, zelené rostliny, spirulina, chlorella, listová zelenina, luštěniny – fazole, hrášek, čočka, ořechy nebo sušené ovoce.
Zatímco z živočišných zdrojů je železo absorbováno z 30 %, z rostlinných je to z pouhých 10 %. Je třeba vzít v potaz, že oba zdroje obsahují různou formu železa. Zatímco v živočišných zdrojích je železo ve dvojmocném stavu, tzn. ve formě železnatých solí (ve stejném stavu se nachází železo vázané v hemoglobinu), v rostlinných zdrojích jsou ve trojmocném stavu, tzn. železité soli.
Při konzumaci potravin z rostlinných zdrojů se do žaludku dostávají i přídatné látky, které rostliny obsahují. Ať už to jsou různé alkaloidy nebo solné látky, ty všechny tvoří se železem sloučeniny, ze kterých neumí lidské tělo železo pořádně využít.
Kyselina askorbová (vitamin C), kyselina listová nebo měď mají pozitivní vliv na vstřebávání železa. Naproti tomu negativně vstřebávání ovlivňuje vápník či vláknina.
-
Potraviny obsahující železo
Obsah železa ve 100 g potravin doporučovaných pro doplnění železa v organismu:
- špenát: 2,7 mg
- hovězí játra: 6,5 mg
- vařená čočka: 3,3 mg
- hovězí maso: 2,7 mg
- dýňová semínka: 8,9 mg
- quinoa: 1,5 mg
- krůtí maso tmavé: 1,43 mg
- krůtí maso světlé: 0,7 mg
- vařená brokolice: 0,6 mg
- tofu: 2,7 mg
- tuňák v konzervě: 1,6 mg
Zatím žádné komentáře