Jak vyrobit růžovou vodu
-
Z čeho vyrobit růžovou vodu
Výroba růžové vody je snadná, co se použitých ingrediencí týká, nebudete potřebovat nic, co byste neměli běžně doma. Jen to bude chtít trochu času. Podívejme se, co všechno budete k výrobě růžové vody potřebovat.
Ingredience:
- okvětní plátky květů růží cca dvě až tři plné hrsti
- kohoutková voda (pro kratší skladování) nebo voda destilovaná (pro delší výdrž)
Pomůcky:
- větší a dostatečně široký kastrol
- větší skleněná (těžká) miska (např. na polévku, na saláty)
- poklice bez otvoru na odvod páry
- pytlík s ledem
-
Jak vyrobit růžovou vodu
Do pytlíku dáme vodu a strčíme jej den před výrobou růžové vody do mrazáku, aby vznikl pytlík s ledem. Může mít i litrový objem, klidně i více. Následující den si připravíme dostatečně široký kastrol, vhodný je objem 5 – 6 litrů. Může být smaltovaný nebo i nerezový.
Na dno kastrolu položíme skleněnou misku, případně misku keramickou – nesmí ji totiž nazvednout voda, a tak je nutné volit misku těžkou. Do ní bude během varu stékat srážená růžová voda.
Okolo misky nasypeme okvětní lístky a zalijeme je vodou – do cirka poloviční výšky vložené misky. Pak kastrol přiklopíme obrácenou poklicí – ta bude směřovat úchytkou směrem do kastrolu. Proč? Aby se odpařená a sražená růžová voda koncentrovala díky tvaru poklice uprostřed – a stékala (skapávala) do připravené misky.
Pod kastrolem tedy zapneme plamen a stáhneme jej na nejnižší intenzitu. Na poklici položíme připravený pytlík s ledem, aby koncentrace páry na vodu probíhala rychleji. Voda s okvětními lístky bude pomalu probublávat a celý var bude nutné udržet cirka hodinu až dvě, podle velikosti kastrolu a množství nalité vody.
-
Jak skladovat růžovou vodu
Růžová voda, která je sraženou odpařenou párou z vroucí směsi vody a růží, tedy odpar z růžového odvaru, nám časem zkoncentruje a odkape do misky. Z ní ji pak přelijeme do vydesinfikované nádobky, ve které budeme růžovou vodu skladovat v lednici.
Může jí i o běžnou sklenici například od marmelády nebo od hořčice, kterou jsme nechali řádně vymýt v myčce a vyvařit s trochou vody v mikrovlnné troubě. Nezapomínáme při desinfekci i na víčko od sklenice, které raději použijeme nové.
Růžovou vodu však můžeme dát i rovnou do rozprašovače, který jsme předem též řádně vymyli, můžeme jej i propláchnout desinfekcí a pak řádně vymýt čistou vodou, aby v rozprašovači nezůstaly zbytky použité desinfekce.
Růžová voda je průzračná, bezbarvá a voní po růžích.
-
Jak skladovat odvar z růží
Na dně kastrolu samozřejmě zůstane ještě růžový odvar, který má barvu podle okvětních plátků růží. Čím tmavší plátky jsou, tím tmavší je i výsledný odvar. Z červených okvětních plátků budete mít odvar temně rudý. Pozor, růžová voda bude vždy bezbarvá!
Do odvaru z růží, který scedíme, je vhodné dát cirka 1 PL 40% alkoholu na cca 500 ml odvaru. I růžový odvar je nutné uložit do lednice, aby vydržel co nejdéle.
-
Jak používat růžovou vod
Růžová voda se skvěle hodí na hydrataci pokožky, na léčbu akné, na rozjasnění pleti, k čištění pórů apod. Růžová voda totiž:
- dostatečně hydratuje
- odstraňuje make-up
- umí zpomalit tvorbu vrásek
- dokáže projasnit pleť
- má protizánětlivé a antibakteriální účinky
- dokáže zklidnit i sluncem podrážděnou pokožku či pokožku po depilaci
- rozpouští a tak i čistí ucpané póry
- ošetřuje vlasy
Z růžové vody si proto vyrobíte čisticí pleťovou vodu, odstraňovač make-upu nebo třeba masku na problematickou mastnou pleť, nebo na pleť s akné.
Základní použití vyžaduje jen nastříkání růžové vody na obličej, tu zde můžete ponechat, nebo pak setřít i s make-upem. Vodu můžete přimíchat do domácích směsí na pleťové masky.
A co se péče o vlasy týká, stačí růžovou vodu nastříkat do ještě vlhkých vlasů, zde se růžová voda postará o ochranu konečků vlasů. Přebytečnou vodu jen odsajete do starého bavlněného trička, (nikoliv do ručníku) a necháte volně uschnout.
-
Jak používat růžový odvar
Odvar z růží, který scedíme po vyndání misky s růžovou vodou z kastrolu, pak můžeme dále použít například na přípravu růžového čaje, růžového sirupu nebo třeba také jako kosmetický doplněk – součást naší domácí kosmetiky.
Růžový čaj připravíme tak, že růžový odvar dáme do hrníčku nebo konvice a rozředíme vroucí vodou do požadované koncentrace, podle chuti přisladíme.
Růžový sirup je v podstatě růžovým odvarem smíchaným s teplem rozpuštěným medem. Pak jej používáme na moučníky nebo i k aromatizaci domácích zavařenin. Medu přidáváme stejné množství, kolik máme růžového odvaru. I v tomto případě pak skladujeme v chladnici. Růžový sirup je prospěšný zdraví, denně můžeme užívat 2 až 4 lžíce sirupu zředěného vodou.
Abychom měli z čeho růžovou vodu vyrobit, je potřeba vědět, jak pěstovat růže.
Zatím žádné komentáře