Jak využít figurky z čokolády
-
Jak využít čokoládové figurky jako polevu
Jako polevu můžete využít pouze ty čokoládové figurky, které jsou opravdu z mléčné čokolády, nikoliv jen kakaová hmota. Jak je poznáte? Velmi snadno! Na obalu musí být napsáno, že jde o mléčnou čokoládu, dále musí být uveden obsah kakaa.
Ten u mléčné čokolády dělá minimálně 25 % kakaové sušiny. Minimálně. Vyplatí se kupovat figurky z kvalitnější mléčné čokolády, tedy s ještě vyšším obsahem kakaa.
Pokud sáhnete po figurce z čokolády hořké, bude obsah kakaa dělat alespoň 35 % kakaové sušiny, optimální je však u figurek z hořké čokolády okolo 50 % kakaa.
Mléčnou čokoládu snadno rozpustíte ve vodní lázni, tedy ve dvou miskách. Do větší misky dáte horkou vodu, do menší misky čokoládové figurky, přičemž menší misku položíte do horké vody v misce větší. Občas promícháte a poleva bude připravena raz dva.
Jestliže se vám bude zdát hustá, nařeďte ji sádlem nebo máslem, případně olejem.
Nezapomínejte, že nekvalitní figurky se vám pořádně ani nerozpustí. A pokud byste rozpouštěli mléčnou čokoládu přímo v kastrolku na plotně, připálíte ji.
-
Jak využít čokoládové figurky do těsta
Hůře rozpustné figurky čokolády můžete jen nalámat a přimíchat do těsta na bábovku, na buchtu, na muffiny, na brownies, cookies, zkrátka do jakéhokoliv sladkého těsta, které si budete přát doplnit o kousky čokolády, resp. kakaové hmoty.
Jestliže chcete větší kousky, figurky jen zběžně nadrťte. Ale když budete chtít čokoládu rozptýlit v těstu rovnoměrně a jemně, figurky nastrouhejte nebo nadrťte v sekáčku. V podobě drti můžete mít hmotu připravenu v lednici a postupně z ní odebírat podle momentální potřeby.
-
Jak využít čokoládové figurky na pralinky
Z čokoládových figurek můžete snadno udělat pralinky, zejména z těch nejmenších. Stačí je jen rozpůlit a vyplnit tím, co v pralince chcete mít. Navrch zalít čokoládovou polevou připravenou z větších figurek.
Pralinky ale můžete udělat i do platíčka zbylého od bonboniéry. Stačí rozpustit čokoládové figurky a nalít je do cirka jedné třetiny výšky formiček na bonbony v platíčku.
Jakmile hmota mírně zchladne a ztuhne, uděláte do ní dolíky, které vyplníte tím, co v pralinkách chcete mít. Navrch zase zalijete čokoládovou hmotou z vašich figurek, posypat můžete čokoládovým strouháním nebo přilít bílou čokoládu, se kterou vyrobíte zajímavé dvoubarevné dekorace podobně, jako se tvoří například na kávě s mlékem.
-
Jak využít čokoládové figurky na horkou čokoládu
Čokoládové figurky můžete snadno rozpustit do kakaa nebo do horké čokolády. Postup je snadný. Potřebovat budete:
- 100 g čokolády z figurek
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžičku mleté skořice (není nutná)
- 1dl mléka
- 2 lžíce pudingu nejlépe toho, co není nutno vařit
Nejprve si ušleháte třetinu smetany a uložíte do lednice.
Horká čokoláda podle tohoto receptu se připravuje ve vodní lázni. V hrnci, který je ponořen v horké vodě, pak rozpustíte čokoládové figurky. Vedle si v mléce řádně rozmícháte puding a také skořici, pokud ji chcete do nápoje také dát. Míchejte nejlépe metličkou nebo alespoň vidličkou.
Do hrnce s čokoládou pak přidáte rozmíchané mléko s pudingem, k tomu zbylé dvě třetiny smetany a zahříváte tak, aby byla směs dostatečně horká. Výslednou horkou čokoládu rozlijete do šálků a přidáte předem připravenou šlehačku, ozdobíte skořicí nebo kakaem, či úplně jinak.
-
Jak využít čokoládové figurky na ozdobení pokrmu
Odpověď na tuto otázku jsme prozradili vlastně už v boxíku č. 2. Figurky si prostě jen nadrtíte, namixujete, připravenou drť pak uchováváte v lednici. No a drtí zdobíte moučníky, nápoje, zkrátka všechno, co vás napadne ozdobit čokoládovou hmotou, v lepším případě čokoládou.
Pokud chcete dosáhnout dramatického efektu, strouhejte čokoládu přímo před podáváním pokrmu. Vybrat si můžete tenké nudlučky nebo tenké plátky, nastrouhané kousky se budou kroutit, což dodá vašemu zdobení zase nový rozměr.
Jestliže máte schované zajímavě tvarovaná platíčka od malých bonboniér (kočičí jazýčky apod.), můžete je k dekorování jídel také využít – tím, že si do nich odlijete rozpuštěné figurky a necháte v lednici ztuhnout.
Podobně lze tvořit ozdobné prvky i bez formiček, stačí nastříkat rozpuštěňou hmotu na hladký podklad a nechat v lednici či v mrazáku ztuhnout. pak nalámat podle potřeby a zapíchat do podávaných dobrot.
Zajímavé video s návodem na nástřik dekorativních čokoládových tvarů najdete třeba zde, v rámci Kulinářské akademie Lidlu.
-
Jak využít čokoládové figurky na koupel
Jestliže se figurek ve vaší domásnosti sešlo opravdu hodně a vy je v kuchyni neupotřebíte, ještě zbývá oblast kosmetiky, kde se hmota z figurek (zde jen z těch nejkvalitnějších, vyrobených z tmavé čokolády) dá zajímavě a užitečně využít.
Z čokolády můžete míst výživnou pleťovou masku, peeling nebo i čokoládovou koupel, na kterou se teď podíváme.
Jak připravit čokoládovou koupel? Potřebovat budete následující ingredience:
- 0,5 hrnku neparfémované koupelové pěny, může být pěna dětská
- 1/3 hrnku neslazeného sojového či jiného obilného mléka
- 90 g tmavé čokolády
Čokoládu rozpustíte v teplém sojovém mléku, míchat je nutné tak dlouho, až je čokoláda opravdu dobře rozpuštěná. Posléze smícháte čokoládové mléko s neparfémovanou koupelovou pěnou. Výslednou směs vylijete do vany a do směsi začnete pouštět vodu na vaši koupel.
Zatím žádné komentáře