Jak využít vařené kuřecí maso

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít vařené kuřecí maso

    Jak nemít doma zbytečně moc vařeného kuřecího masa

    Jste domácností, kde se kuřecí vývar rozhodně neztratí, ale o vařené kuřecí maso už zájem není? Tak změňte postupy, a místo vaření celých kuřecích čtvrtek nebo stehen dejte vařit jen skelety, kde je masa minimum.

    Trošku masa snadno spotřebujete, a hlavně: polévka ze skeletů je ještě chutnější než ta z masa. A jak vůbec uvařit vynikající vývar?

    Pokud ale přece jen maso zbude, dá se vhodně využít jako součást dalších jídel. Vždy je však nutné počítat s výraznějším ochucením, protože chuť samotného vařeného kuřecího masa je téměř nijaká, snad až na výjimku masa těsně okolo kostí.

  2. Jak využít vařené kuřecí maso do slaného koláče

    Slaný koláč neboli kiš (quiche) je recept, který přišel do Česka z Francie a nutno dodat, že celkem nedávno. S pizzou nemá naprosto nic společného, přirovnat jej můžeme spíše k cheesecake, ale se slanou náplní. A právě ve slané náplni se bude hodit i to kuřecí maso z polévky, které jste nespotřebovali.

    A jak se kiš vůbec dělá? Kiš se dá péct jak s korpusem, tak bez něj, náplň totiž obsahuje vejce a sýr, takže pečením krásně ztuhne. Kiš je dobrý za studena i za tepla a dá se udělat i v dietnější variantě, než je uváděna v klasických receptech.

    Receptů najdete spousty, tady je jeden ověřený:

    Ingredience na kiš s vařeným kuřecím masem

    • vařené kuřecí maso nakrájené nebo narthané
    • 250 g tvrdého sýra (doporučuje se čedar)
    • 250 ml smetany
    • 3 vejce
    • máslo
    • mletý pepř a sůl, případně papriku nebo bylinky dle chuti
    • zelenina podle chuti

    Postup přípravy kiše s vařeným kuřecím masem

    Popíšeme v podstatě jen postup přípravy náplně, protože na korpus můžete použít jakýkoliv recept na slané těsto nebo těsto bez cukru. Lze koupit i základní korpus, případně prostě jen smíchat mouku, vejce, olej, sůl a vyválet tenké těsto, kterým vyložíte formu.

    Vynikající je i směs mouky a pomazánkového másla, z této kombinace se dá také vytvořit vynikající těsto na korpus pro kiš. Korpus vždy pečeme jako první, nádivku do něj pak už jen zapékáme.

    A jak tedy na samotný kiš? Do smetany nastrouháte sýr a rozbijete vajíčko, rozmixujete. Do vzniklé kašičky pak přidáte na kousky nakrájené nebo natrhané vařené kuřecí maso, nadrobno nakrájenou oblíbenou zeleninu. Pak už stačí jen dochutit a dát péci buď rovnou do zapékacích misek, nebo do předpečeného korpusu z některého z výše zmíněných těst.

    O inovaci v jídelníčku tak máte hned postaráno.

  3. Jak využít vařené kuřecí maso na pomazánku

    S pomazánkovým máslem

    Pomazánky z vařeného kuřecího masa jsou vynikající a plné bílkovin. Kuřecí maso nadrtíte najemno, dá se namlít nebo i namixovat, postup je na vašich preferencích. A pak se smíchá s pomazánkovým máslem, dochutí pepřem, tatarkou, cibulkou a další zeleninou, lze i sýrem, hořčicí apod.

    Se sýrem a majonézou

    Další typ pomazánky můžete založit jen na mase, tvrdém sýru a majonéze, v tomto případě bude vynikajícím kořením pepř a česnek. Do této pomazánky bude skvělá čerstvá a najemno nakrájená paprika.

    Jako paštika

    Z kuřecího masa jsou i skvělé paštiky, můžete namixované maso smíchat s játry, se sádlem a s hořcicí, konzistenci může zjemnit ještě i tavený sýr, ale není tu vůbec nutný. Skvělá je tato paštika i s osmaženou cibulkou a s čerstvými škvarky.

    Se sardelovou pastou a máslem

    Typickými kombinacemi s vařeným masem, na které někdy zapomínáme, jsou máslo a sardelová pasta. V této variantě namixované vařené kuřecí maso smícháme s máslem a šleháme, pak přidáme již zmíněné sardele a také kapary, které jsou s touto pomazánkou skvěle chuťově sladněné.

  4. Jak využít vařené kuřecí maso do karbanátků

    Také máte rádi karbanátky nebo sekanou? Vařené kuřecí maso je skvěle oživí a vy díky tomu spotřebujete přebytky, o které v polévce nikdo nestojí. Jen stačí vařené kuřecí maso nakrájet opravdu najemno, případně namixovat, aby do karbanátků posloužilo jako pojivo – v tomto případě ale už budete dělat spíše čevapčiči.

    Příprava karbanátků i sekané zůstává stejná, jen přimícháte kuřecí maso a trochu více dochutíte – ani ne tak solí, jako spíš pepřem, česnekem, majoránkou či dalšími bylinkami. Karbanátky získají zase trochu jiný vzhled, přitom je obohatíte o libovou bílkovinu.

  5. Jak využít vařené kuřecí maso do těstovin

    Těstovinový salát je skvělou volbou, pokud chcete zužitkovat zbylé vařené kuřecí maso. Stačí jen nakrájet zeleninu i maso, uvařit těstoviny, promíchat vše se zálivkou, kterou máte rádi, klidně třeba i jen s majonézou.

    Maso se však dá do těstovin i zapéci, podobě jako šunkafleky. Přidáte vejce, koření a zapečete, nic nezkazíte přídavkem slaniny nebo uzeného masa. Podobně dobrého výsledku dosáhnete smícháním masa, těstovin a kysaného zelí, může být klidně i zadělávané.

  6. Jak využít vařené kuřecí maso do salátů

    Jednu z možností, jak z vařeného kuřecího masa vykouzlit salát, jsme již nastínili, byl to salát těstovinový se zeleninou a majonézou, přidat můžete i vejce. Ale místo těstovin se dají použít jiné složky, třeba rýže, bulgur, luštěniny, možností je velká spousta.

    V zálivce se přitom nemusí vůbec objevit majonéza, pokud ji vaše trávení (nebo přesvědčení) nesnese. Co třeba zakysaná smetana, rostlinná majonéza, balzamiková omáčka, sladká chilli omáčka apod.? Možností je nepřeberné množství.

  7. Jak využít vařené kuřecí maso do sendvičů

    Jak využít zbylé maso do sendvičů? Stejně jako šunku. Vždyť v případě šunky nejde o nic jiného než o vařené či dušené maso, jen má jinou konzistenci. Takže si maso nakrájíte do tvaru, který se vám bude v sendviči zamlouvat a prostě ho použijete právě místo šunky či salámu. Skvělé je například v kombinaci s taveným sýrem.

    Nic nezkazíte přidáním plnotučné hořčice. Inspirovat se můžete i profesionálními sendviči, které vídáte na benzínkách nebo třeba v obchodě ve vašem okolí – často i v nich najdete kousky kuřecího masa, navíc se jím na obalech těchto sendvičů výrobce vyloženě chlubí.

  8. Jak využít vařené kuřecí maso do omáček

    Zadělávané vařené kuřecí maso je skvělou pochoutkou, na kterou se dost zapomíná. Jde spíše o těžší zimní jídlo, ale zase pokud jej obohatíte třeba o špenát nebo o fazolky, uděláte z něj svěží večeři. A jak na něj?

    Je to velmi snadné, prostě uvaříte smetanovou (či mléčnou) omáčku a do ní maso (a nejlépe i zeleninu) vmícháte. Pokud ještě nejste zdatnými kuchaři, podívejte se, jak uvařit omáčku.

    Ještě tu máme tip pro maminky dětí, které maso odmítají, ale omáčky si dají rády, Zkuste kuřecí maso do omáčky rozmixovat, podávat pak třeba s těstovinami. Dětem často vadí, že maso musejí kousat, je tužší a hlavně suché. Ale když bude namixované v omáčce, dítě nebude mít problém je pozřít.

  9. Jak využít vařené kuřecí maso na rizoto

    Rizoto je v Česku oblíbeným jídlem, ale s kuřecím masem se v mnoha rodinách vůbec podávat nemůže. Do rizota se mnohem lépe hodí vepřové, nejlépe mleté. Ale i v případě kuřecího masa půjde vyzkoušet nějakou obměnu, třeba jej nakrájet na kousky a osmahnout na cibulce, kterou jste předtím opražili do tmava.

  10. Jak využít vařené kuřecí maso do masové rolády

    Masové rolády můžeme dělat z většího plátu jakéhokoliv masa, nejčastěji požíváme hovězí a vepřové. Plníme jej vajíčky, uzeninami, zeleninou, luštěninami, okurkami a dalšími dobrotami, mezi které můžeme směle zařadit i kuřecí maso vařené a najemno nakrájené.

    Stačí jej jen trochu osmahnout na cibulce a smíchat s kořením a dalšími složkami náplně, případně jím prostě jen posypat plát masa určeného na roládu, který jste předtím potřeli hořčicí a okořenili. Pak už jen přidáte zeleninu a je hotovo. Skvělá je i chuťová kombinace s pórkem.

  11. Jak využít vařené kuřecí maso na plněné taštičky

    Taštičky z nudlového těsta se dají plnit nejen nasladko, ale také naslano, pak je můžete podávat s osmahnutou cibulkou a nejlépe ještě se zeleninovou přílohou, například s dušeným zelím, kedlubnou, mrkví, či se směsí dušené zeleniny.

    I samotné kuřecí maso určené k plnění do taštiček můžete předem osmahnout na cibulce, vynikající je, pokud k němu přidáte i trochu slaniny, kterou osmahnete zároveň s masem. Chuť skvěle oživí například seznam nebo najemno nasekaná semínka dýně, slunečnice. K suchému masu z kuřete je nutno přidat něco, co jej zvláční.

    Pro ty, kdo mají rádi i k masu sladkokyselou chuť, lze doporučit promíchat vařené kuřecí maso například se švestkami nebo s jablkem, naplnit do taštiček z nudlového těsta a podávat se švestkovou omáčkou, kterou nejrychleji vytvoříte z jíšky, vody a povidel. Lze přidat i trochu smetany, ale nutné to není.

  12. Jak využít vařené kuřecí maso do quesadilly

    Co je quesadilla? Grilovaná pšeničná tortilla plněná vším, co máte rádi, v tomto případě vařeným kuřecím masem, zeleninou, sýrem, podávaná se zeleninovým salátem a také třeba s kupou zakysané smetany, někdo bude preferovat quacamole, majonézu anebo všechno dohromady.

    Podle chuti do směsi přidáte omáčku, kterou preferujete. Je možné dát například mexickou, sladkou chilli omáčku, nic nezkazíte pestem nebo třeba guacamole z avokáda. V případě quesadilly se dávají ještě fazole, které jsou nedílnou součástí této kuchyně.

    Tortillu naplníte, složíte do tvaru kapsy a opečete na grilu, lze opékat i na pánvi na oleji – volba metody je jen na vás podle toho, kterou formu opečení máte chuťově raději.

  13. Jak využít vařené kuřecí maso na mozeček

    I úprava s vajíčkem je u vařeného kuřecího masa velmi dobrá, jen je nutné správně odhadnout konzistenci vajec. Jakmile je totiž upravujete příliš dlouho a vysušíte, nebude k nim další suché maso zrovna nejlepší kombinací. Vejce musejí zůstat pastovatá, aby dokonale doplnila suchou strukturu libového masa. Vhodné je přidat papriku, pepř, často se vejce na mozeček podávají i s česnekem a majoránkou.


D
Dana 30.05.2024 – 07:34

Pravidelně mi zbývá vařené maso ze skeletů. Potěšil mě nápad na taštičky a kiš. 👍 Obvykle z něj dělám kapustové karbenátky. 😁

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás