Jak využít hroznové víno
-
Jak využít hroznové víno ve studené kuchyni
Hroznové víno se dá využít jak ve studené kuchyni, tak pro úpravu do teplých pokrmů. Ve studené kuchyni půjde jen o klasické nakrájení a „nakladení“ hroznových kuliček na jednohubky, chlebíčky nebo na sladké zákusky.
Ale můžete jej i přidat rovnou do salátů, sladkých i slaných pomazánek, k paštikám, studenému pečenému masu, skvělé budou třeba v čokoládové pěně – zkrátka možností využití hroznů ve studené kuchyni je nepřeberné množství.
Hroznové kuličky jsou skvělé i v kombinaci s nakládaným křenem nebo s různými omáčkami. Díky své sladkokyselosti jsou totiž chuťově velmi přizpůsobivé – málokdy převažuje jen jedna složka chuti, po rozkousnutí se často přidá hořký přídech ze semínek, což univerzálnost chuti ještě zvyšuje – a tak se budou dobře snoubit se všemi typy pokrmů, které máte ve studené kuchyni v oblibě.
Jak na hrozny mražené
Stejně dobře využijete i hrozno mražené nebo sušené, kdy si připravíte domácí rozinky. Jestli jste doposud nevyzkoušeli mražené kuličky hroznů, vězte, že jsou někdy lepší než zmrzlina. Chutnají pak totiž ještě více sladce než v syrovém stavu, poměrně rychle se v ústech rozpouštějí, zanechávají dlouho příjemnou chuť v ústech.
A pokud je naservírujete na pokrmy, tak při správném zacházení před mrazením vůbec nevytečou (nesmíte poškodit slupku), přitom nabídnou sladší zážitek. Odstranit předem semínka není nutné – dokonce ani žádoucí – potřebujete přece neporušené kuličky, které udrží tvar i při troše rozmrazení. Proto k mražení vždy volte odrůdy drobnější.
Jak na hrozny sušené
Chcete-li hrozny sušit, bude vhodné pořídit bezsemenné varianty, případně se potrápit s vyndáváním semínek (což u velkých stolních odrůd není zase tak strašné – stejně je pro lepší sušení budete půlit). K sušení rozinek je vhodné využít sušičku nebo troubu.
Teplota by ale neměla překročit 70 stupňů celsia. Proč? Kvůli ztrátě nutričních hodnot, o které jde především. Počítejte s cirka deseti hodinami sušení – samozřejmě podle velikosti kuliček. Celistvé kuličky můžete před sušením trochu napíchat nožem (ostřejší vidličkou), aby se rychleji usušily.
Jak na hroznovou šťávu nebo sirup
Samostatnou kategorií studené kuchyně jsou šťávy a sirupy. Pokud nemáte lis, můžete využít odšťavňovač, ale s větším množstvím hroznů se vyplatí jet i do moštárny, kde vám šťávu rádi vylisují (a nejen z hroznů, ale z každého ovoce).
Šťáva je nejlepší syrová, ovšem dá se zamrazit nebo sterilovat, a to jak s cukrem, tak bez cukru, případně s přídavkem cukerných sirupů, jako je například sirup javorový. Přidáním cukru z hroznové šťávy v podstatě uděláte sirup, který můžete skladovat ve sklenicích – buď bez konzervantů a klasicky zavařený, nebo s přidáním kyseliny sorbové v množství podle návodu na obalu, která zakonzervuje sirup i na celý jeden rok.
Jak na hroznové smoothie
Pokud máte dobrý mixer, zkuste například hroznové smoothie. K hroznovému vínu přidáte banán, jablka a klidně i jogurt, vynikající jsou pak i různá semínka, která jste nechali přes noc namočit ve vodě. Vynikající je nápoj i pro děti, v létě dokonale osvěží s kousky ledu. Lze samozřejmě přisladit medem nebo třeba již zmíněným hroznovým sirupem.
-
Jak využít hroznové víno v teplé kuchyni
I teplá kuchyni skýtá mnoho příležitostí k využití hroznového vína. Přestože například u přípravy masa jsme zvyklí sáhnout spíše po hotovém nápoji, tedy vínu, je i využití samotného hroznového vína více než vynikající. O moučnících ani nemluvě.
Jak na hrozny v dezertech
U dezertů nebo u sladkých pokrmů využíváme hroznové víno podobně jako jakékoliv jiné ovoce – tedy přímo do těsta a déme péct (vařit, smažit), případně použijeme až nahoru na ozdobu již upečeného moučníku. V těstě můžeme nechat hrozny „přiznané“, tedy nijak je nekrájet, ale můžeme je i trochu nadrtit, pokud stojíme o kompaktnější zákusek třeba pro menší děti.
Jak na hrozny ve slaných teplých pokrmech
V podstatě by se dalo říci, že hroznové víno lze při přípravě slaných pokrmů využít všude tam, kde si přejeme sladkokyselou chuť omáčky, výpeku nebo i samotného masa, sýry zeleniny apod., dokonce s náznakem trpkosti (v případě využití hroznů se semínky).
Skvělé je přidání jablek k přípravě masa s hroznovým vínem, jablka totiž dodají jemnější chuť. Připravit tak můžete vepřové kotletky s jablky a s hroznovým vínem, krůtí steaky zapečené s hroznovým vínem a se sýrem, kuřecí prsa na hroznovém vínu a na cibuli, možností je spousta – a recepty najdete, když do vyhledávače napíšete: „maso hroznové víno“.
Podobně je tomu při vaření zeleniny, obilnin, přípravě sýry, vajec apod. Stačí jen do vyhledávače zadat, které suroviny byste chtěli v pokrmu využít, recept se vždy nějaký najde. Kombinace sýra, zeleniny a hroznového vína při tepelné úpravě je obzvláště delikátní.
-
Jak využít hroznové víno na zavařování
Z hroznového vína se dá vytvořit spousta zavařovaných dobrot, počínaje džemem, přes želé, kompot, smíšený kompot.
Příprava těchto dobrot, které ve spíži vydrží i déle než rok, se nijak neliší od zavařování dalšího ovoce. Podívejte se například jak uvařit marmeládu nebo na návod Jak využít třešně, kde najdete postup přípravy kompotu t třešní.
Příprava kompotu z hroznů bude velmi podobná – a zda semínka ponecháte, či nikoliv, je čistě na vás. Jen dodejme, že i semínka obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, dokonce i jedny z nejsilnějších antioxidantů. Podobně tomu bude s marmeládou (bez slupek) nebo s džemem (z celých hroznů).
Hroznové nebo vinné želé?
Vinné želé se připravuje až z hotového vína – vy se ovšem můžete do něj pustit i z mírně zkvašené (a odkalené) nebo dokonce z čerstvé hroznové šťávy.
Pokud máte šťávu jak vylisovat zastudena, nechte ji pár dní prokvasit – želé bude mít delikátnější chuť. Ale jestli chcete hrozny nejdříve povařit, a pak je rozmixovat a následně z nich cedit šťávu, použijte ji na želé co nejdříve – převařenou rozhodně nenechávejte kvasit (jedině pokud byste přidali vinařské kvasinky)
Přípravou želé z hroznové šťávy vyrobíte tzv. hroznové želé – jde o jemnější a sladší variantu, když šťáva nekvasí vůbec nebo zkvasí jen částečně. Hroznové želé má v kuchyni o něco širší škálu využití než to vinné, právě díky své jemné a sladší chuti.
Z hroznové šťávy připravíte želé částečným odpařením a následně přidáním želírovací látky a (volitelně) cukru – podle návodu na želírovacím přípravku. V podstatě jde o podobný postup jako u vaření marmelády.
-
Jak využít hroznové víno jako kosmetiku
Hroznové víno je skvělé nejen na konzumaci, ale též pro jeho účinky na pokožku. Často se používá při přípravě domácí kosmetiky. Uveďme například hrozny v hydratační masce, ve vyživujících maskách nebo jako pomoc s kruhy a otoky pod očima, ale i pro posílení nehtů a zjemnění pokožky rukou.
Hydratační maska s hrozny
Hydratační masku na pleť připravíte z dužniny hroznů. Když pořídíte hrozny bezpeckové, budete mít ušetřenou práci. Oloupanou dužninu hroznů rozmačkáte najemno a nanesete na pleť, kde necháte cirka 15 minut působit. Pak smyjete a pleť ošetříte denním krémem.
Vyživující maska s hrozny
Aby byla maska více vyživující, přidáte k výše zmíněné dužnině ještě i žloutek a med. Ostatní kroky postupu zůstávají zcela stejné.
Pomoc vinných hroznů s kruhy a otoky pod očima
Jestliže máte kruhy nebo otoky pod očima, poměrně rychle s nimi zatočí na tenké plátky nakrájené hroznové víno, které jste předtím namořili do studeného plnotučného mléka. Pokladete je pod oči a necháte působit alespoň 20 minut.
Hroznové posílení nehtů a zjemnění pokožky rukou
I ruce ocení dužninu z hroznů. Takže až ji budete připravovat pro pleťovou masku, připravte si jí rovnou víc a rozdělte na dvě části. Do té, co je určena pro ruce, přidejte olivový olej, tvaroh a med, pečlivě promíchejte.
Vzniklou kaši buď využijte jako koupel pro ruce, nebo směs jen naneste na ruce a natáhněte přes ně na půl hodiny kosmetické rukavice. V obou případech nechte působit asi půl hodiny, poté vše smyjte a ošetřete ruce krémem.
-
Jak využít hroznové víno pro podporu zdraví
Hroznové víno se hodí jako součást preventivních kúr pro podporu zdraví. Dost totiž odvodňuje, detoxikuje, dodává regeneračně působící resveratrol, usnadňuje vylučování a dokonce podporuje krvetvorbu, zejména v případě modrých hroznů.
Hrozny dokáží přispět ke správnému průběhu životního cyklu v buňkách – při pravidelné konzumaci se snižuje riziko nádorového bujení – bílkoviny z hroznů totiž pomáhají korigovat buněčné dělení a buněčnou smrt, díky čemuž k nádorovému bujení nedochází.
Semínka obsahují olej, který podporuje tvorbu kolagenu i ve vyšším věku, urychluje hojení jizev a rozhodně neucpává póry. Je blahodárný i na pleť trpící akné. Pokud je pleť podrážděná od sluníčka, přivítá hydratační masku z rozmačkané dužniny a trochy tvarohu.
-
Jak využít listy z hroznového vína
Nejen samotné hroznové víno, ale i listy z něj se dají využít v kuchyni. Listy hroznového vína jsou skvělým dochucovadlem pro všechny nakládané pokrmy. Třeba kvašáky nikdy nebudou chutnat tak skvěle, když do nich nepřidáte vinný list.
A věděli jste, že mladé a jemné listy hroznů se skvěle hodí pro využití podobné jako u listů zelí nebo kapusty – tedy pro zapékání nebo pro vynikající závitky? Postupujete podle stejných receptů, jen využijete vinných listů, k receptu můžete přidat i víno pro dochucení.
Pozor však na postřiky, pokud byste vinné listy chtěli brát jinde než na vaší zahradě! Předtím, než listy vezmete například z vinice nebo z plotu od souseda, či ve vsi, kudy procházíte/projíždíte, vždy se zeptejte.
-
Jak využít hroznové víno na burčák
Nesmí samozřejmě chybět ani téma burčáku, jehož příprava nás možná ve spojení s nadúrodou hroznového vína napadne mezi prvními. Detailně jsme přípravu domácího burčáku zpracovali v návodu s názvem Jak vyrobit burčák.
Jestliže uvažujete o pěstování vína, podívejte se třeba i na návod Jak prořezat hroznové víno. Bez správné péče byste se totiž připravili o nejlepší část úrody.
Zatím žádné komentáře