Šalvěj → návod na pěstování, účinky, použití
- Šalvěj má antibakteriální účinky a mírní záněty dásní i zubů
- V kuchyni se používá jako koření pro masové a sýrové pokrmy
- Pěstovat ji lze v květnících i v záhonech, vyžaduje plné slunce
Šalvěj
latinsky salvia officinalis
Šalvěj lékařská je vytrvalou, silně aromatickou rostlinou, která dorůstá spíše do tvaru polokeře než klasické byliny. Lodyhy dřevnatějí a rostlina je schopná narůst až do cca 70 cm. Listy mají typické šedoplstnaté pokrytí, a to zejména v mládí. Díky tomu listy mají stříbrošedou až zelenou barvu. Květy jsou typicky fialové, někdy bílé.
Šalvěj pochází z jižní Evropy, ale je schopná u nás přezimovat. Jen potřebuje přikrývku z chvojí nebo textilie. Ve volné přírodě se u nás nachází šalvěj luční, která má velmi podobné účinky, ale jsou mnohem slabší.
Šalvěj lékařská má nepřebernou škálu účinků. I proto se tak jmenuje – své jméno získala jako odvození od slovesa salvare neboli vyléčit, spasit.
Účinky šalvěje
- Má antibakteriální účinky
- Mírní záněty dásní i zubů, zpomaluje parodontózu
- Mírní projevy dlouhého ležení (proleženiny)
- Celkově posiluje tělo
- Preventivně pečuje o celý organismus, zejména působí proti vzniku mrtvice
- Mírní pocení, i to noční
- Povzbuzuje chuť k jídlu
- Léčí nemoci horních cest dýchacích, záněty mandlí i hrtanu
- Čistí krev
- Ředí hleny a pomáhá jejich odvádění z těla
- Mírní nadýmání
- Mírní reakci po bodnutí hmyzem
- Snižuje produkci mateřského mléka
- Zklidňuje nervový systém, mírní zejména třes končetin
- Je mírně jedovatá díky obsahu thujonu, proto vnitřní užívání je ve velkém množství nevhodné
- Zcela nevhodná pro těhotné ženy – v prvním trimestru těhotenství, později je možno užívat zevně
Použití šalvěje
V kuchyni používáme šalvěj jako výrazné koření pro masné a sýrové pokrmy. Šalvěj výborně dochutí zejména vepřové, husí i krůtí maso nebo divočinu. Výborná je k přípravě bylinkového másla, zeleninových sýrů nebo kořeněných omáček. Slané koláče se sýrem a šalvějí jsou přímo neodolatelné. Paštiky se po šalvěji chuťově rozzáří.
V léčitelství používáme šalvěj čerstvou nebo sušenou. Lze i zamrazit. Používáme listy, celé lodyhy i zvlášť jen květy. Listy se sbírají před rozkvětem, v květnu a červnu v poledne za suchého a slunného dne. Touto dobou totiž obsahují nejvíce silic. Květy sbíráme, když jsou plně rozvinuté.
K léčení používáme odvary, čaje, výluhy, octy, vína, koupele nebo čerstvé rozdrcené listy.
Jak pěstovat šalvěj
Šalvěj ráda roste v květnících i v záhonech. Potřebuje plné slunce. Půdu nepotřebuje nijak bohatou, zcela si vystačí s běžným zásobením živinami. Neměli bychom ji příliš přelévat.
Množit ji můžeme semeny, ale rychlejší je řízkování. Šalvěj dobře rozmnožíme i tak, že výhon přihrneme do země a on pustí kořínky. Výhon pak odstřihneme, sazeničku vyryjeme a máme novou, již zakořeněnou rostlinku.
Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.
Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.
Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.
Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.
Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.
Zatím žádné komentáře