Špenát → Návod na pěstování, účinky, použití

Lenka Rutteová
Publikováno 1. prosince 2022
  • Špenát má příznivé účinky na činnost srdce a zklidňuje nervovou soustavu
  • V kuchyni se používá syrový i tepelně opracovaný
  • Při pěstování vyžaduje dostatek výživy, dobře roste i v truhlících
  1. Špenát

    Špenát → Návod na pěstování, účinky, použitílatinsky Spinacia oleracea

    Špenát setý je bylinou jednoletou, ale je možno jej pěstovat i pod sněhem. Pochází z asijského kontinentu a u nás jej můžeme ve volné přírodě nalézt zplaněný. Pro pěstování na zahradě i v truhlících využíváme dva základní druhy špenátu: špenát hladkolistý a špenát bublinatý.

    Špenát je typický tím, že za krátkou dobu vytvoří velké množství zelené hmoty. Toho právě při pěstování využíváme – sklizeň může nastat už za cca 45 dní od výsevu. Ještě typičtější je špenát tím, že dokáže neskutečně rychle vyhnat do květu. Takže jakmile se výrazněji oteplí, přednostně ho musíme sklidit.

  2. Účinky špenátu

    • Příznivé účinky na činnost srdce a celkově na svaly v těle
    • Posiluje vlasy, nehty, kosti i zuby
    • Chrání před volnými radikály – je účinným antioxidantem
    • Zklidňuje nervovou soustavu
    • Zlepšuje náladu, zahání stres a únavu, posiluje mozek
    • Posiluje imunitní systém
    • Napomáhá při tvorbě krve
    • Pomáhá trávit sacharidy, čímž je vhodný zejména pro diabetiky
    • Zlepšuje celkový metabolismus
    • Pomáhá při zácpě a zároveň odvodňuje
    • Zlepšuje pokožku
    • Napomáhá celkové rekonvalescenci těla po nemocech a úrazech
    • Při konzumaci většího množství odvádí vápník z těla – proto je vždy vhodné ho kombinovat s mléčnými výrobky
  3. Použití špenátu

    Používáme zejména v kuchyni, jak syrový, tak tepelně opracovaný, přičemž k tepelnému zpracování přednostně volíme páru, abychom ve vodě zbytečně nevyvařovali důležité látky. Špenát se hodí do studené i teplé kuchyně – jako součást pomazánek, salátů, hlavních chodů. Vynikající jsou slané koláče se špenátem, ale i špenátová polévka.

    Pro léčitelství používáme zejména čerstvě vymačkané šťávy, smoothie nebo špenátové víno, kdy vymačkanou šťávu ze špenátu smícháme s červeným vínem.

  4. Jak pěstovat špenát

    Pěstování špenátu má jen jednu malou komplikaci – špenát vyžaduje pro svou velkou listovou hmotu dostatek výživy. Na to bychom měli myslet už před výsevem. Je ale možné špenátu dodat živiny i během vegetace, ale pouze organickým hnojivem.

    Jinak je pěstování špenátu nenáročné. Pouze se vyseje semínko, mírně přihrne a pak pravidelně zaléváme. Špenát dobře roste i v truhlících na balkonech a terasách.

    Pokud špenát šikovně otrháváme, můžeme sklízet opakovaně, ale pozor na počasí – při větším oteplení téměř hned vykvete, což obnáší také změnu velikosti a kvality listů – listy se zmenší a vyblednou, jejich hmota je rostlinou převedena ve prospěch květů a pozdějších semen.


Zatím žádné komentáře


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.