Čokoládové vanilkové rohlíčky

Lenka Chládková
Publikováno 8. prosince 2023

Klasický recept na vanilkové rohlíčky je možné zpestřit kakaovým práškem. Kakao dodá rohlíčkům lahodnou chuť i netradiční tmavou barvu. Do čokoládových rohlíčků je možné přidat také čokoládu nasekanou na malé kousky, tím rohlíčky získají zajímavou texturu a bohatou čokoládovou chuť.

  1. Čokoládové vanilkové rohlíčky

    Recept na čokoládové vanilkové rohlíčky

    Klasický recept na vanilkové rohlíčky se dá lehce přizpůsobit každé chuti. Vyzkoušejte rohlíčky s kakaem a kousky čokolády. Čokoláda dodá vašim rohlíčkům příjemnou texturu a intenzivní čokoládovou chuť.

    Budete potřebovat:

    • 280 g hladké mouky
    • 200 g másla (pokojové teploty)
    • 100 g moučkového cukru
    • 100 g mletých vlašských ořechů, nebo mandlí
    • 30 g kvalitního kakaového prášku
    • 50–100 gramů nasekané čokolády
    • 2 žloutky
    • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo 1 balení vanilkového cukru
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a kakaem na obalení

    Postup přípravy:

    Nasypejte mouku, mleté ořechy, moučkový cukr a kakao do jedné mísy a všechny ingredience dobře promíchejte. Poté přidejte máslo nakrájené na kousky, žloutky a vanilkový extrakt. Ručně, případně v kuchyňském robotu suroviny míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

    Kvalitní hořkou čokoládu nasekanou na malé kousky přidejte až úplně nakonec. Jemně ji vmíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela po těstě. Množství můžete upravit podle toho, jak intenzivní chcete mít čokoládovou chuť.

    Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice nejméně na 1 hodinu. Ideálně těsto nechte v lednici odpočinout přes noc. Těsto vyjměte z chladničky a rozdělte ho na menší kousky. Z každého kousku vytvarujte malé válečky, které pak upravíte do tvaru rohlíčků.

    Rohlíčky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě zhruba na 170 °C po dobu 10 až 15 minut. Kousky čokolády se mohou během pečení rozpustit, což vytvoří příjemné čokoládové překvapení uvnitř každého kousku. Rohlíčky sledujte během pečení, aby se nepřipekly. Každá trouba peče trochu jinak, takže je důležité najít ideální dobu pečení pro vaši troubu.

    Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového cukru, vanilkového cukru a kakaa.

  2. Recept na bezlepkové čokoládové rohlíčky

    Bezlepkovou variantu čokoládových rohlíčků lze připravit poměrně snadno. V receptu stačí nahradit klasickou pšeničnou mouku za bezlepkovou mouku se špetkou xanthanové gumy, která pomáhá držet těsto pohromadě.

    Postup je stejný jako u tradičních vanilkových rohlíčků, jen je třeba počítat s tím, že bezlepkové těsto může mít trochu jinou konzistenci než těsto s lepkem. Důležité je, aby se s těstem dobře pracovalo, pokud bude měkkčí a více lepivější, přidejte více mouky. Bezlepkové pečení vyžaduje trochu experimentování, nebojte se upravit si recept podle vlastní chuti.

  3. Rohlíčky s čokoládovou polevou

    Čokoládové rohlíčky můžete dovést k dokonalosti za použití rozpuštěné čokolády. Stačí rozehřát 100g tabulku čokolády ve vodní lázni. Do hrnce nalijte vodu a nechte ji vařit. Na hrnec s vodou položte misku, do které nalámete čokoládu na malé kousky. Můžete použít hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu, výběr záleží jen na vaší chuti. Pro hladší konzistenci čokoládové polevy můžete přidat trochu másla nebo smetany.

    Po úplném rozehřátí nechejte polevu trochu vychladnout a poté do ní rohlíčky namáčejte. Máčené rohlíčky můžete posypat nasekanými ořechy nebo kokosem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma čokoláda


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás