Vanilkové rohlíčky bez ořechů
Klasický recept na vanilkové rohlíčky se neobejde bez mletých ořechů, pokud ale ořechy z různých důvodů nemusíte a vánoční tabuli si bez rohlíčků neumíte představit, vyzkoušejte recept na vanilkové rohlíčky bez ořechů.
-
Recept na vanilkové rohlíčky bez ořechů
Alergie na ořechy, dieta nebo jen snaha ušetřit, to všechno mohou být důvody, proč vynechat ze základního receptu na vanilkové rohlíčky ořechy. Připravili jsme pro vás osvědčený recept na vanilkové rohlíčky bez ořechů.
Budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla (pokojové teploty)
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup přípravy:
Smíchejte prosátou mouku a moučkový cukr. Postupně přidejte změklé máslo, vanilkový cukr a žloutky. Ručně, nebo případně v mixéru vypracujte ze surovin hladké těsto.
Těsto poté zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočinout nejméně hodinu, ideálně ale déle – nejlépe přes noc. Po vyjmutí z lednice rozdělte těsto na menší části a každou část vymodelujte do tvaru rohlíčku. Rohlíčky po vytvarování pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10–15 minut, dokud nemají nazlátlou barvu.
Ještě horké rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru, obalujte opatrně, rohlíčky jsou po upečení velmi křehké.
-
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky bez ořechů
V případě, že se vyhýbáte lepku i ořechům, je možné připravit vanilkové rohlíčky bez lepku i bez ořechů. V receptu je klasická pšeničná mouka nahrazena speciální bezlepkovou směsí. Výměnou dalších běžných surovin například másla za rostlinný tuk lze získat veganskou variantu receptu.
Budete potřebovat:
- 250 g bezlepkové mouky (např. směs rýžové a kukuřičné mouky nebo předem připravená bezlepková směs)
- 200 g másla nebo veganského margarínu (pokojové teploty)
- 80 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 1–2 lžíce kukuřičného škrobu (pro zlepšení textury)
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup přípravy:
Smíchejte bezlepkovou mouku, moučkový cukr, kukuřičný škrob a špetku soli. Přidejte máslo a vanilkový extrakt. Ručně, nebo v kuchyňském robotu zpracujte ingredience do hladkého těsta.
Těsto zabalte do potravinové fólie a odložte ho alespoň na jednu hodinu do lednice. Po vyjmutí z lednice rozdělte těsto na menší části a každou část zpracujte do tvaru rohlíčku. Rohlíčky tvarujte stejně velké, aby se pekly rovnoměrně. Pečte je v předehřáté troubě na 170–180 °C zhruba 10 minut, dokud nezrůžoví.
Ještě teplé rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Následně je nechte zcela vychladnout na mřížce, nebo plechu.
-
Čokoládová poleva na vanilkové rohlíčky
Čokoládová poleva dodá rohlíčkům nejen dokonalý vzhled, ale i luxusní chuť. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na čokoládovou polevu.
Budete potřebovat:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce másla nebo rostlinného oleje
- 1-2 lžíce smetany nebo rostlinného mléka
Postup přípravy:
Nalámejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do mísy vhodné pro vodní lázeň.
Umístěte mísu s čokoládou nad hrnec s vařící vodou. Čokoláda by se měla roztavit pomalu. Důležité je, aby se čokoláda nespálila, takže voda by neměla být příliš horká a neměla by se dotýkat dna mísy.
Jakmile je čokoláda téměř úplně roztavená, přidejte máslo a smetanu. Míchejte, dokud není směs hladká. Pokud chcete polevu řidší, můžete přidat více smetany. Pokud raději pracujete s hustší polevou, smetanu úplně vynechejte. Nebojte se experimentovat s přidáním různých příchutí, jako je třeba vanilka, rum nebo pomerančová kůra.
Čokoládovou polevu nechte mírně vychladnout, ale ujistěte se, že zůstane dostatečně tekutá pro snadné zdobení. Rohlíčky v polevě namáčejte, případně ke zdobení použijte cukrářský sáček.
Zatím žádné komentáře