Linecké cukroví z Hery
Linecké cukroví patří mezi vánoční klasiku. Do tradičního receptu na linecké cukroví patří máslo, které lineckému těstu dodává jemnost a křehkost. Existuje ale mnoho jiných receptů, které nabízí nejrůznější alternativy, například kde je máslo zcela nahrazeno rostlinným tukem, neobvyklé v receptu není ani sádlo nebo solamyl.
-
Recept na linecké cukroví z Hery
Máslo se dá v základním receptu na linecké těsto zcela nahradit rostlinným tukem, nejčastěji se používá Hera. Jemnou máslovou chuť v lineckém cukroví zajistí Hera máslová. K dosažení dokonalého výsledku je třeba dodržet správný poměr ingrediencí. Důležitá je také rychlost zpracování těsta.
Budete potřebovat:
- 210 g hladké mouky
- 140 g rostlinného tuku Hera máslová
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- marmeláda pro plnění
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování
Postup přípravy:
Nejdříve smíchejte prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte Heru máslovou nakrájenou na kousky a žloutky. Všechny přísady zpracujte to hladkého těsta. S těstem nepracujte příliš dlouho, jinak ztratí svoji křehkost.
Po zpracování těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho odpočinout nejméně na 1 hodinu do lednice. Na pomoučněném povrchu těsto vyválejte na tloušťku cca 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě na 170–180 °C asi 8–10 minut, dokud nemá lehce nazlátlou barvu. Cukroví po vytažení z trouby jemně pocukrujte, teprve až po úplném vychladnutí spojte vždy dva kousky marmeládou.
-
Recept na linecké cukroví se sádlem
Pokud nahradíte část másla v základním receptu na linecké těsto sádlem, získáte tvárné těsto, které vás rozhodně překvapí při zpracování, pečení i celkovou chutí.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g sádla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- marmeláda pro plnění
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování
Postup přípravy je stejný jako u základního receptu. Cukroví pečte jen lehce do zlatova, přepečené cukroví ztrácí svoji křehkost a tvrdne. K plnění lineckého se nejčastěji používá rybízová marmeláda. Chybu ale neuděláte ani s jahodovou, meruňkovou nebo malinovou marmeládou.
K plnění se používá i čokoláda, Nutella, citrónový nebo oříškový krém. Náplň musí být dostatečně pevná, tak aby cukroví po naplnění dobře drželo pohromadě.
-
Recept na linecké cukroví se solamylem
Solamyl je všeobecně vžité označení pro bramborovou škrobovou moučku. Neobsahuje lepek, je bez chuti a bez zápachu. S těstem, do kterého přidáte solamyl, se velmi dobře pracuje a navíc se neroztéká při pečení. Výsledkem je jemné a křehké cukroví.
Budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 100 g solamylu
- 140 g másla
- 90 g moučkového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy
- marmeláda pro plnění
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování
Postup přípravy je totožný jako u tradičního receptu na linecké cukroví. Pokud chcete chuť lineckého cukroví ozvláštnit, můžete do těsta přidat citrónovou kůru, se kterou cukroví získá svěží a jemně kyselý nádech, a pravou vanilku pro intenzivní vanilkovou chuť. Touto kombinací vytvoříte příjemný kontrast mezi bohatou vanilkovou chutí a svěžími citrusovými tóny.
Zatím žádné komentáře