Jak bezpečně platit na internetu: Nejčastější podvody, virtuální karty, odložené platby

Hana Volencová
Publikováno 16. června 2024
  • Na internetu se pohybuje stále více podvodníků, nepodceňujte zabezpečení a chovejte se obezřetně
  • Bezpečnost při placení na internetu zvyšují virtuální karty, které lze snadno zrušit a znovu vygenerovat
  • Nejbezpečnějším řešením je jednorázová virtuální karta, mnoho poskytovatelů ji však nenabízí

Nakupujete jako většina lidí stále častěji přes internet? Nebo už dokonce do kamenného obchodu nezavítáte, aniž byste si tam nevyzvedávali objednanou zásilku? Toho, že stále více spotřebitelů mění své nákupní návyky a přesouvá se do online prostoru, využívají podvodníci a hackeři. Rizika však můžete významně snížit. Poradíme jak.

Jak se chovat bezpečně na internetu

Základem bezpečného pohybu na internetu, ať už po něm brouzdáte na počítači, v mobilu nebo tabletu, by měl být antivirový program. Na každé zařízení však instalujte jen jeden, více antivirů spíš napáchá škodu. Také provádějte pravidelné aktualizace, ty totiž často reagují na některé aktuální bezpečnostní hrozby a záplatují díry, kudy by se k vám mohl nevítaný host dostat. Vyšší stupeň zabezpečení může přinést i VPN.

Pokud jdete přes internet nakupovat, vyhýbejte se podezřele vyhlížejícím e-shopům. Napoví vám i nezávislé recenze dostupné např. na Heureka.cz. Řadu užitečných informací k bezpečnému pohybu na internetu Skrblík přináší v samostatných podrobnějších článcích.

Podvody na internetu

  1. Podvodné zprávy

    Podvodníci to zkouší stále novými způsoby, proto je třeba zůstat ve střehu. Jestliže vám přijde divný e-mail, SMS nebo vám někdo dokonce zavolá, než začnete na něco klikat, vyplňovat nějaké údaje nebo sdělovat citlivé informace, zamyslete se nad několika body:

    • Kdo je odesílatel? Od koho vám zpráva přišla? Jak vypadá jeho e-mailová adresa? Kdo vám volá? Dá se mu zavolat zpátky? Jedná se o oficiální veřejně dohledatelný kontakt? Tyto otázky si zodpovězte, telefonní číslo si vygooglujte, vyhodnoťte hodnověrnost e-mailové adresy, prohlédněte si pořádně webovou adresu.
    • Očekáváte takovou zprávu? Jestliže vám přijde zpráva o penězích, které vám chce někdo vracet – může to být vůbec pravda, reklamovali jste nějaké zboží? Máte zaplatit clo, protože vám na poště zadrželi balíček – objednávali jste něco ze zahraničí? Zamyslete se a ověřte si informaci na oficiálních místech, než někomu začnete sdělovat svoje bankovní údaje nebo je začnete někam vyplňovat.
    • Chtějí po vás, abyste reagovali rychle nebo ihned? Vytvoření pocitu urgentnosti je jedna z častých zbraní podvodníků. Když vás vystresují tím, že něco hrozně spěchá, jinak bude pozdě, snáz jim podlehnete. Pokud na vás někdo tlačí, nepodlehněte bez rozmyslu. Zastavte se, přemýšlejte, ověřujte.
    • Máte kliknout na nějaký odkaz? Na jakýkoli odkaz, který přišel v podobné nevyžádané zprávě, nikdy neklikejte. A pokud už to uděláte, tak rozhodně nic nevyplňujte. Do oblíbených e-shopů, stejně jako do internetového bankovnictví, klientských zón nebo na stránky úřadů, se přihlašujte vždy pouze z oficiálních stránek dané instituce, ne prostřednictvím zaslaných odkazů.

    Podvody jsou sice čím dál více sofistikovanější, nicméně nejčastější praktiky se neustále opakují. Před časem jsme je shrnuli do podrobného článku Podvody na internetu: 6 nejčastějších praktik. Nedávno ke starým známým podvodným praktikám přibyl také tzv. quishing, což je phishing vylepšený o QR kód, který si máte z nevyžádané zprávy načíst mobilem místo toho, abyste klikali na odkaz. Proto pozor i na takové výzvy.

  2. Falešné stránky e-shopů

    Doporučujeme neklikat ani na odkazy, které na vás vyskakují na sociálních sítích. V minulosti se na falešné e-shopy, které byly nachlup podobné internetovým obchodům Alza či Zara, nachytala řada zákazníků. Odkaz na ně se šířil právě přes sociální sítě.

    Ušetřeni nebyli ani ostřílení uživatelé, šlo totiž o velmi zdařilé kopie webových stránek s dobrou češtinou. Jediné, co mohlo nakupující trknout, byla lehce odlišná doména. U většiny mobilních telefonů se však adresní řádek na displeji vůbec nezobrazuje, je potřeba na něj vyloženě cíleně najet a podívat se.

    Opět platí, nenakupujte přes odkazy, zadejte si adresu e-shopu do adresního řádku prohlížeče sami.

  3. Podvodné e-shopy

    Něco sháníte a pak to na vás vyskočí mnohem levněji na nějakém neznámém e-shopu? Nemusí jít nutně o podvod, ale v některých případech to tak bývá a zakoupeného zboží se nedočkáte. Nebo zboží sice přijde, ale stejně se vám nákup nakonec nevyplatí, protože půjde o lacinou napodobeninu originálu. Holicí strojek neholí, kulma je z levného materiálu, který přepaluje vlasy apod.

    Nedejte na recenze na daném webu ani na sociálních sítích, raději si obchod vygooglujte a přečtěte si více recenzí v externích diskuzích nebo se podívejte na Heureka.cz. Aktualizovaný seznam rizikových e-shopů je dostupný i na webu České obchodní inspekce.

  4. Nákupy bazarového zboží

    Jestliže narazíte na příliš výhodnou nabídku od neověřeného prodejce, buďte obezřetní. Na bazarových portálech se pod falešnými účty skrývá spousta zločinců, kteří v tom umí dobře chodit a jsou prakticky nevystopovatelní. Prodávajícího si co nejlépe prověřte, zboží si nechte nafotit s akutálním datem, neposílejte žádné peníze předem a ideálně si jeďte zboží vyzvednout osobně. I v případě dobírky vám totiž může přijít v balíčku něco jiného, než co jste si objednali.

    Napovědět může také to, že si prodávající nechce zavolat, chce vše řešit jen přes zprávy. Mnohdy tvrdí, že je zrovna v zahraničí. Fotky nejsou původní, ale stažené od výrobce. Chce abyste peníze poslali přes odkaz, který vám zašle apod.

    Máte-li k dispozici nějaký identifikační údaj, např. telefon, e-mail, číslo účtu, zkuste ho zadat na stránce PodvodNaBazaru.cz.

Jak bezpečně platit na internetu

  1. Virtuální karta

    Co se týká placení na internetu, bezpečnost bezhotovostních transakcí může zvýšit použití virtuální karty. Virtuální karta neexistuje ve fyzické podobě, ale pouze ve vašem mobilním telefonu. Zvládne ovšem stejné úkony jako karta plastová – zaplatíte s ní na internetu, jakmile si ji nahrajete do aplikací Apple Pay či Google Pay, můžete s ní platit i v kamenných obchodech. U bankomatů, které umožňují bezkontaktní přístup, si vyberete hotovost.

    Místo toho, abyste si pamatovali PIN, se spoléháte na zabezpečení vašeho telefonu ve formě kontroly otisku prstu nebo biometrie obličeje. Nutnost zapamatovat si čtyř až šestimístný kód tak odpadá.

    Virtuální kartu vytvoříte během chvilky v elektronickém bankovnictví a můžete ji okamžitě použít. To se hodí třeba i ve chvíli, kdy zakládáte nový účet a čekáte, než vám banka pošle kartu plastovou. Virtuální kartu lze ale také snadno zrušit. Třeba v případě, kdy máte pocit, že mohla být zneužita. Potencionálního útočníka okamžitě snadno odstřihnete od svého účtu bez toho, abyste si zkomplikovali život. Vygenerujete si totiž hned novou virtuální kartu s jinými údaji.

    Virtuální platební kartu v současnosti nabízejí některé tuzemské banky i další finanční společnosti, např. Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, mBank, Moneta, Partners Banka, UniCredit Bank, Twisto nebo Skip Pay. Další její zavedení zvažují nebo ji plánují zavést do konce letošního roku.

    Spíše než virtuální karty se totiž zatím nabízejí hlavně karty digitalizované, tedy elektronický otisk fyzické plastové karty, který si můžete uložit pomocí aplikace do chytrého mobilu nebo hodinek.

  2. Jednorázová virtuální karta

    Jednorázová virtuální karta jde v otázce bezpečnosti ještě dál než klasická virtuální karta. Můžete ji ale využít pouze při internetových platbách. Nelze s ní platit v kamenných prodejnách ani vybírat hotovost z bankomatů, stejně tak se nedá přidat do mobilní peněženky.

    Jednorázová virtuální karta je totiž jen na jedno použití. Vygenerujete si ji, zadáte při placení její údaje a po vyřízení transakce karta okamžitě zaniká. I kdyby se tedy někomu podařilo díky transakci vytáhnout údaje o kartě, k ničemu mu nebudou, protože karta v ten moment už neexistuje.

    Je to vynikající řešení ve chvíli, kdy nakupujete u neověřených obchodníků, vybíráte něco v novém nebo neznámém e-shopu, objednáváte si zboží ze zahraničí apod.

    Nevýhodou je, že mnoho českých bank jednorázovou virtuální kartu zatím nenabízí.

  3. Kdo nabízí jednorázovou virtuální kartu

    Česká spořitelna

    Česká spořitelna zavedla jednorázovou virtuální kartu už počátkem roku 2022. Klienti si ji vytvoří v mobilní nebo internetové aplikaci George, potom je aktivní 60 minut a po zaplacení se sama zruší. Služba je poskytována zdarma, limit pro platby je 50 000 Kč.

    mBank

    Od října 2021 nabízí službu velice podobnou jednorázové virtuální kartě také mBank. Jde o tzv. eKartu, kterou lze vydat k účtům mKonto a mKonto #navlastnitriko. Od běžného účtu je eKarta oddělena, částku, kterou potřebujete k placení na internetu, si na ni převedete. V případě jejího zneužití se tak útočník dostane jen k penězům, které na ní máte nabité. O eKartu požádáte přímo v mobilní aplikaci nebo v internetovém bankovnictví. Po schválení žádosti je okamžitě připravena k použití. Její sjednání, zrušení i používání je zdarma, naráz můžete mít až 10 eKaret.

    Partners Banka

    Poměrně nedávno vzniklá Partners Banka, která se na českém trhu objevila v březnu 2024, ke svému běžnému účtu nabízí nejen virtuální kartu do mobilu, ale také neomezené množství jednorázových virtuálních karet pro bezpečné online nákupy. Jednorázová virtuální karta se automaticky obnovuje po každém použití.

    Twisto

    Na začátku listopadu 2023 zavedl kartu na bezpečné nákupy online i tuzemský fintech Twisto. Také jeho karta po zaplacení zkrátka zanikne, takže lze nakupovat relativně bez obav i v neznámých e-shopech.

    Revolut

    Jednorázovou virtuální kartu nabízí taky zahraniční fintech Revolut, který je od roku 2018 i bankou s evropskou certifikací. K největším výhodám Revolutu patří, že umožňuje platby v různých měnách obvykle s mnohem lepším kurzem, než jaký by vám nabídly tradiční banky.

  4. Odložená platba

    Další možností, jak bezpečněji platit, je využívat některého z poskytovatelů tzv. odložené platby. Díky této službě v nákupní operaci nefigurují vaše vlastní peníze. Zakoupené zboží e-shopu zaplatí poskytovatel služby a jemu pak útratu do určitého data splácíte vy. Většinou na to máte 30 až 50 dní.

    Díky odložené platbě odpadá také čekání na vrácení platby zpět na účet ve chvíli, kdy se v zákonné lhůte 14 dní rozhodnete, že si zboží zakoupené přes internet nenecháte. Je to vlastně taková vylepšená dobírka, většina poskytovatelů ji nabízí zdarma. Odloženým platbám jsme se podrobně věnovali v samostatném článku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.