Zájmové kroužky pro děti 2024: Cena, příspěvky a jak vybírat

Hana Volencová
Publikováno 20. srpna 2024

S koncem letních prázdnin se o pozornost hlásí také přihlašování na zájmové kroužky. Agentury a domy dětí a mládeže většinou spouštějí registrace už v průběhu srpna, s kroužky, které pořádají školy, se obvykle seznámíte v průběhu září. Jakou zájmovou činnost vybrat, kolik letos kroužky stojí a můžete na ně někde získat příspěvek?

  1. Zájmové kroužky pro děti 2024: Cena, příspěvky a jak vybírat

    Jaký kroužek zvolit?

    Pokud vašeho potomka čeká po prázdninách nástup do první třídy, možná zvažte, zda ho na nějaký kroužek vůbec budete přihlašovat, případně zda přihlášení neodložíte až na druhé pololetí. Pokud mu chcete přece jen alespoň jednu aktivitu vybrat, nejlepší bude taková, u které se dítko vydovádí nebo si odpočine.

    U starších dětí vám napoví záliby a vlohy, které u nich pozorujete. Jestli vidíte, že mají na něco talent, je určitě vhodné ho rozvíjet. Klidně ale nechejte své děti zkusit více aktivit, pokud do nich mají chuť a zvládnou je časově. Někdy to chce trochu hledání, než společně najdete toho správného koníčka. Pokud to neklapne napoprvé, většinu kroužků lze v pololetí ukončit.

    Při výběru mimoškolní aktivity ale nezapomeňte také zohlednit její reálnou finanční a časovou náročnost. Kromě kurzovného vás totiž může čekat i nákup vybavení, které je pro danou aktivitu nezbytné. Možná budete muset dítě vozit na víkendové zápasy nebo soutěže. Při hře na hudební nástroj bude nejspíš třeba věnovat čas každodennímu tréninku. Na taneční kroužky zase možná budete šít nebo kupovat kostýmy.

  2. Inspirace na kroužky 2024

    Pokud zatím váháte, jaká aktivita by vaše dítko bavila, pomohou vám při výběru mimoškolních aktivit festivaly volného času, které se každoročně konají po celé České republice. Děti si na nich mohou vyzkoušet různé druhy činností a sportů, rodiče se osobně seznámí s lektory a trenéry. Vstup je obvykle zdarma. Letos můžete navštívit například tyto akce:

  3. Nabídka kroužků pro děti 2024

    Školy a školní družiny

    Největší výhoda kroužků, které probíhají ve školách nebo školních družinách, spočívá v tom, že není potřeba za kroužkem nikam dojíždět či docházet. Seznam zájmových činností, do kterých se mohou žáci zapojit, školy zpravidla vyvěšují na svůj web koncem srpna nebo se ho dozvíte během prvního zářijového týdne. Školní kroužky většinou začínají až v říjnu.

    Kroužky pořádané školou bývají zpravidla nejméně finančně náročné. Nemusí to ale být pevné pravidlo. Pokud je ve škole realizuje soukromá agentura nebo dům dětí a mládeže, tedy nikoli místní učitelský sbor, tak zaplatíte podobnou cenu, jako kdyby dítko za kroužkem někam docházelo.

    Zato kroužky, které pořádají přímo školní družiny, patří k těm nejlevnějším. A mnohdy bývají pro děti, které jsou do družiny přihlášené, dokonce i zdarma, případně jen za drobný příplatek určený na spotřebovaný materiál.

    Domy dětí a mládeže (DDM) či střediska volného času (SVČ)

    DDM či SVČ najdete ve větších i menších městech po celé České republice. Nabídka aktivit bývá pestrá a rozdělená podle věkových kategorií. Přehled kroužků pořádaných v následujícím školním roce bývá zveřejňován už v průběhu prázdnin.

    Nejbližší pobočku najdete na webových stránkách Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže. Jakmile zvolíte kraj a příslušné město, už se vám zobrazí seznam jednotlivých středisek.

    Ceny kroužků pořádaných DDM a SVČ se liší region od regionu a město od města. Vliv na cenu kroužku má samozřejmě typ aktivity a náklady spojené s provozem kroužku.

    Skautské oddíly

    Jestli má váš potomek rád přírodu a dobrodružství, můžete pouvažovat o přihlášce do skautského oddílu. Ve skautu si děti mohou vyzkoušet celou řadu různorodých činností, což pomáhá jejich všestrannému rozvoji. Oddíly najdete po celé České republice, ten nejbližší si můžete vyhledat na webové stránce Skaut.cz, která je všechny sdružuje.

    Ohledně nákladů spojených s chozením do skautu zmiňovaná oficiální webová stránka uvádí, že jedno dítě vyjde skauting orientačně na 600 Kč za měsíc. Tato částka pokrývá pravidelné týdenní schůzky a program v klubovně plus jednu víkendovou výpravu. Vychází se z předpokladu, že členský příspěvek, který zahrnuje chod oddílu, pravidelné schůzky, pojištění a předplatné skautského časopisu, většinou činí 500 až 1 500 Kč ročně. Náklady na jednodenní výpravu jsou potom obvykle 100 až 200 Kč a na víkendovou výpravu 400 až 600 Kč. Skautský kroj vyjde asi na 500 Kč a letní tábor na 3 000 až 4 000 Kč.

    Dítě, které se chce věnovat skautingu, by také mělo mít pevné boty, spacák, karimatku, batoh, krosnu, ešus a nepromokavé oblečení.

    Sbory dobrovolných hasičů

    Většina sborů dobrovolných hasičů v rámci své činnosti také organizuje kroužky mladých hasičů. Děti do nich obvykle můžete přihlásit zdarma a většinou se jen drobně přispívá na jejich chod či na účast v soutěžích.

    Mladí hasiči se učí nejenom práci s požární technikou, ale získají i další zkušenosti. Seznámí se třeba se základy první pomoci, záchranářství a zdravovědy, naučí se, jak se orientovat v přírodě nebo jak se zachovat v mimořádných situacích, vyzkouší si i různé sporty a dovednosti, jako je třeba uzlování.

    Dobrovolné hasiče sdružuje webová stránka DH.cz. Tam si můžete vyhledat nejbližší sbor mladých hasičů a zjistit, zda ještě mají volná místa.

    Soukromé agentury a organizace

    Na trhu působí také soukromé agentury, které se specializují na pořádání dětských kroužků v rámci regionu nebo celé republiky. Jednou z největších jsou Kroužky.cz, které svoje aktivity provozují přímo v zapojených mateřských a základních školách, takže podobně jako u kroužků pořádaných školami děti nemusejí nikam docházet.

    Kroužek většinou probíhá v odpoledních hodinách, lektor si děti vyzvedne v družině a zas je do ní odvede. Ceny se liší podle regionů a samozřejmě podle druhu kroužku, kurzovné se platí zpravidla pololetně.

  4. Ceny kroužků pro děti 2024

    Kroužky se platí buď pololetně, nebo na celý školní rok. U kroužků pořádaných školními družinami se mnohdy přispívá jen na materiál, a tak bývají nejlevnější variantou. Cenový střed tvoří DDM a SVČ a podobné nebo o něco vyšší ceny mají i soukromé agentury.

    Konkrétní cena kroužku ale nezáleží jen na tom, kdo ho pořádá. Liší se kraj od kraje a město od města. Do ceny se promítne kvalita lektora, místo konání a s ním spojené provozní náklady, a samozřejmě také to, jak často se kroužek koná a jak dlouhé je každé setkání. Rozhodně se vám vyplatí trochu zapátrat v širším okolí, někdy stačí popojet jen o kousek dál a kurzovné za stejný typ kroužku může výrazně klesnout.

    V tabulce uvádíme orientační ceny kroužků pro školní rok 2024/2025. Cena je uvedená dohromady za obě pololetí, tedy za celý školní rok.

    Orientační ceny kroužků za školní rok 2024/2025

    Typ zájmového kroužku Školní družina DDM nebo SVČ Agentura
    Angličtina 800–2 000 Kč 1 400–2 250 Kč 3 000–3 600 Kč
    Bojové sporty 800–2 000 Kč 2 150–2 600 Kč 3 000–3 750 Kč
    Florbal 800–2 000 Kč 1 200–2 250 Kč 3 100–3 550 Kč
    Hudební nástroj 800–2 000 Kč 1 600–2 850 Kč 3 000–5 400 Kč
    Keramika 800–2 000 Kč 1 500–2 350 Kč 4 600–6 300 Kč
    Počítače 800–2 000 Kč 1 850–2 500 Kč 3 450–6 100 Kč
    Tanec 800–2 000 Kč 1 500–2 100 Kč 2 500–4 300 Kč
    Věda 800–2 000 Kč 1 400–2 150 Kč 4 100–4 750 Kč
  5. Příspěvek na kroužky 2024

    Na dětské kroužky můžete získat několik typů příspěvků. Sportovní aktivity dětí každoročně podporují zdravotní pojišťovny. Finanční podporu nabízejí také města a obce, na podporu volnočasových aktivit znevýhodněných dětí se zaměřují i charitativní organizace. Pokud jste v opravdu tíživé finanční situaci, lze se obrátit i na úřad práce.

    Od zdravotní pojišťovny

    Na kroužky a kurzy dětem přispívají všechny zdravotní pojišťovny, které v České republice působí. Příspěvek pojišťoven je ale možné využít jedině na aktivity sportovní či pohybové, některé příspěvky jsou určeny výhradně na plavání.

    Od radnice či města

    Na mimoškolní aktivity přispívají dětem také některé radnice. Podmínkou bývá trvalé bydliště v dané obci, městě či městské části.

    Například Praha 2 letos rodinám ve finanční nouzi nebo samoživitelům přispěje na dětské kroužky prostřednictví nadačního fondu Dvojka srdcem až 2 500 Kč. Praha 7 přispěje žákům základních škol na kroužky až 1 500 Kč a dětem z mateřských škol až 750 Kč.

    Doporučujeme tedy sledovat lokální tisk či webové stránky vaší obce, města či radnice, abyste včas zjistili, zda také u vás nelze čerpat příspěvek na zájmové kroužky. O příspěvky se dá žádat obvykle koncem srpna nebo v průběhu září a objem využitelných peněz bývá omezený, proto je potřeba reagovat rychle.

    Od organizací zaměřených na pomoc dětem

    Projekt Darujeme kroužky dětem funguje na principu voucherů na úhradu volnočasových aktivit dětí ve věku od 3 do 18 let z rodin v složité životní situaci, tedy těch, které pobírají jednu z těchto dávek – přídavek na dítě, příspěvek na péči, odměna pěstouna, příspěvek při pěstounské péči. Přihlásit se mohou i rodiny ukrajinských uprchlíků, pokud se nacházejí v tíživé finanční situaci. Příspěvek na jedno dítě je 1 500 Kč na pololetí.

    Oslovit můžete i dárcovskou platformu Znesnáze21, která rovněž pomáhá dětem s úhradou kroužků nebo vybavení na kroužky.

    Na pravidelné sportovní aktivity dětem od 6 do 18 let přispívá třeba i Česká olympijská nadace, a to bez ohledu na talent nebo výkonnost dítěte.

    Od Úřadu práce ČR

    Rodiče nezaopatřených dětí, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci, mohou požádat úřad práce o dávku pomoci v hmotné nouzi, kterou lze v odůvodněných případech využít i na zájmový kroužek dítěte. Za kalendářní rok 2024 může rodičům úřad práce vyplatit až 48 600 Kč na úhradu výdajů spojených se vzděláváním jejich dětí, kam patří i různé kroužky a kurzy. Úřad ale posuzuje také to, zda neexistuje levnější alternativa kroužku nebo zda jste na něj nemohli získat příspěvek i jinde. Nejprve tedy zkuste předchozí body.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás