Kam se starým mobilem? Vyměňte ho za nový a získejte bonus až 7 000 Kč

Lenka Chládková
Publikováno 17. srpna 2024

Podle průzkumu si nový mobilní telefon Češi pořizují v průměru jednou za dva roky. Starý telefon si pak většina z nás nechává s tím, že se možná někdy bude hodit. S ohledem na více faktorů je ale nejlepším řešením buď opětovné využití, nebo recyklace. Jedním z faktorů je snížení dopadu na životní prostředí, dalším, neméně důležitým faktorem je vaše peněženka. Starý mobil jde totiž poměrně snadno zpeněžit.

  1. Co dělat se starým telefonem

    Se starším funkčním mobilem, který je v dobrém stavu, se dá naložit hned několika způsoby. Můžete jej zkusit prodat po vlastní ose. Telefon je ale třeba k prodeji vždy řádně připravit. Mezi prvními kroky by měla být záloha dat, poté odhlášení všech uživatelských účtů a uvedení mobilu do továrního nastavení. Následně se telefon vyplatí důkladně vyčistit, tedy vyleštit displej, odstranit prach a další nečistoty z konektorů i jiných míst.

    Pak už stačí telefon jen nafotit, zjistit ceny, za které prodává v bazarech, a vytvořit prezentaci na inzertním webu. Z vlastních zkušeností můžeme doporučit bezplatnou inzerci na Bazos.cz a Marketplace na Facebooku. V textu nabídky popište reálný stav telefonu a uveďte všechny podstatné informace, které by mohly případné zájemce zajímat.

    Jednodušší a méně pracnější cestou je nabídnout telefon k výkupu. Výkup nepoužívaných mobilních zařízení u nás zajišťují jak operátoři, tak výrobci i prodejci elektra. Výkupní cena se určuje především podle značky, modelu, stáří a opotřebení mobilu.

  2. Za každý starý mobil 10 korun na charitu

    Pokud vám nejde o peníze a rádi byste přispěli na dobrou věc, odevzdejte nepotřebný mobil v rámci projektu Remobil. Remobil sbírá všechny mobilní telefony, bez ohledu na to, zda jsou funkční, či nikoli. Z každého sebraného telefonu přispívá Remobil 10 korun na charitativní účely. Boxy určené ke sběru mobilních telefonů najdete v prodejnách T-Mobile, v některých zoologických zahradách nebo obchodních centrech. Podrobnou mapu sběrných míst najdete na stránkách Remobil.cz.

    Nevyužitý mobil je možné do Remobilu zaslat prostřednictvím Zásilkovny. Telefon stačí zabalit a odnést na jakékoli podací místo Zásilkony. Poštovné je zdarma.

  3. Jak probíhá výkup telefonu

    Základní postup se u jednotlivých firem příliš neliší. Zboží k výkupu může nabídnout jen osoba starší 18 let, vyžadováno je prokázání totožnosti platným dokladem – tedy občanským průkazem nebo pasem.

    Výkup je možné realizovat online. Nejprve je třeba telefon, případně jiné zařízení přes webový formulář nacenit, poté si jej vyzvedne kurýr. Zařízení následně posoudí technici a pokud vše odpovídá reálnému stavu, zašle vám příslušná firma peníze na účet. V případě, že se stav telefonu liší, je většinou zaslána nová cenová nabídka. Jestliže s ní budete souhlasit, obdržíte příslušný obnos, v opačném případě dostanete své zařízení nazpět.

    Obecně se rozlišují čtyři kategorie, dle kterých se určuje cena telefonu:

    • Kategorie A: telefon je jako nový, plně funkční, v perfektním stavu bez škrábanců nebo prasklin
    • Kategorie B: telefon je plně funkční, ve velmi dobrém stavu se známkami běžného opotřebení – například s drobnými oděrkami
    • Kategorie C: telefon je plně funkční, v dobrém stavu se známkami středního opotřebení – na krytu nebo displeji jsou rýhy, případně větší množství oděrek
    • Kategorie D: telefon není plně funkční a vykazuje známky velkého opotřebení – je silně poškrábaný, má prasklý displej nebo vykazuje jakoukoli funkční vadou

    Konečná výkupní cena může být ovlivněna rovněž reálným stavem baterie a zda je k telefonu nabíječka, či nikoli. Někde je slíbená částka vyplácena pouze na protiúčet, cena pak většinou bývá ještě navýšena o dodatečný výkupní bonus.

Pro někoho odpad, pro sběratele poklad

Výrobci mobilních telefonů každým rokem vydávají nové modely, starší modely tak vcelku logicky na ceně klesají. Existuje ale několik výjimek. A za tyto výjimky jsou sběratelé ochotní zaplatit i desetitisíce. Pro sběratele mají nejvyšší hodnotu neporušená původní balení, nicméně i používané telefony v dobrém stavu s původním balením můžou mít pro některé sběratele hodnotu v řádech tisíců.

Jedním ze sběratelsky ceněných mobilních telefonů je Nokia 3310. Téměř nezničitelný telefon s neuvěřitelnou výdrží (v porovnání s dnešními mobilními telefony) se v originálním balení na Ebay.com prodává za pár desítek tisíc. Na nejvyšších příčkách pomyslného žebříčku nejcennějších starých mobilních telefonů se nachází iPhone 2G 1. generace. Ceny tohoto iPhonu v původním balení se na Ebay.com pohybují řádově ve statisících.

Kdo vykupuje staré mobily

Výkup nepoužívaných mobilních zařízení u nás zajišťují někteří operátoři a prodejci elektra. Do internetových formulářů jednotlivých výkupních míst jsme zadali k výkupu stejné zařízení, výkupní cena většinou vyšla stejná pouze se zanedbatelnými rozdíly. Vyšší cenu řádově o desítky korun nabídl na základě zadaných údajů pouze Smarty.cz.

  1. Alza: Prodejte staré, bude na nové

    Alza
    Alza vykupuje mobilní telefony, tablety, chytré hodinky, notebooky, herní konzole, fotoaparáty a objektivy. Celý proces se realizuje online, staré zařízení se zasílá k výkupu prostřednictvím kurýra. Výkup není podmíněn nákupem nového zařízení.

    Technik do 5 pracovních dní zkontroluje stav zařízení, v této fázi ještě může dojít k úpravě výkupní ceny. Pokud reálný stav odpovídá nacenění přístroje při jeho registraci, je smluvená částka zaslána obratem na účet.

    Jestliže technik zjistí nějaký rozpor, kontaktuje zákazníka s novou cenou. V případě, že ji zákazník neakceptuje, Alza zařízení vrátí.

  2. Datart: Výkup online i na prodejně

    Datart
    Datart vykupuje mobilní telefony, tablety, notebooky, chytré hodinky, fotoaparáty a herní konzole. Online výkup technicky zajišťuje Mobil Pohotovost prostřednictvím stránek Cahstec.eu.

    Zařízení je rovněž možné odnést na pobočku Datartu. Peníze jsou zaslány do 4 dnů od posouzení na účet.

  3. iStyle: Nový iPhone s výkupním bonusem 2 500 Kč

    Datart

    U iStyle můžete k výkupu nabídnout mobilní telefony, tablety, chytré hodinky nebo notebooky nejen od Applu, ale také od jiných značek. K výkupní částce je při nákupu nového iPhonu 15 aktuálně vyplácen výkupní bonus ve výši 2 500 Kč, u modelů iPhone 14, iPhone 14 Plus a iPhone 13 platí výkupní bonus 1 350 Kč.

    Výkup je možné provést online přes webový formulář, iStyle do 24 hodin zasílá kupon na slevu v hodnotě vykupovaného zařízení. Kupon se slevou se zadává přímo do objednávky. Staré zařízení je poté třeba zabalit a připravit k odeslání, při doručení objednávky se balíček předá kurýrovi.

    Případně je možné starý telefon odevzdat na prodejně iStyle, v takovém případě je nutné nejdříve objednat nový produkt online s platbou na prodejně.

  4. Samsung: K nákupu Galaxy Z Fold6 | Z Flip6 bonus až 7 000 Kč

    Samsung

    Pokud Samsungu odprodáte svůj starý telefon, tablet nebo chytré hodinky jakékoli značky, můžete získat příznivější cenu na nový smartphone Samsung Galaxy Z Fold6 | Z Flip6 nebo Galaxy S24. Do konce srpna 2024 navíc ještě dostanete bonus k výkupní ceně v hodnotě až 7 000 Kč. U chytrých hodinek Galaxy Watch Ultra | Watch 7 činí bonus až 3 500 Kč.

    Při žádosti o výkup je nutné registrovat staré zařízení a potom provést online nacenění. Nedílnou součástí žádosti je IMEI (mezinárodní identifikační číslo mobilního zařízení) již zakoupeného nového zařízení, zároveň se přikládá kopie účtenky, respektive faktury. Následně zásilku vyzvedne kurýr. Stav bude poté zkontrolován a porovnán s původním naceněním, konečná výkupní cena vám bude zaslána ke schválení.

    Pokud budete s finální částkou souhlasit, Samsung obratem vyplatí výkupní částku na účet, a to včetně případného výkupního bonusu. Pokud nebudete souhlasit s konečnou výkupní cenou, zařízení bude neprodleně zasláno nazpět.

  5. Smarty.cz: Výkupní cena v hotovosti, na účet, nebo protiúčet

    Smarty
    Smarty.cz vykupuje poměrně širokou škálu zařízení, kromě mobilních telefonů různých značek také notebooky, kamery GoPro, herní konzole a další zařízení Apple – iPad, Watch, TV, Pencil apod. Pokud prokážete, že jste vykupované zařízení pořídili právě u Smarty.cz, bude výkupní cena navýšena o 5% bonus.

    V případě, že se zastavíte se starým telefonem na prodejnu, získáte cenovou nabídku přímo na místě, peníze jsou vyplaceny ihned. U online výkupu se zařízení nejdříve nacení prostřednictvím online formuláře, poté ho je třeba zabalit a odeslat přes Zásilkovnu. Jakmile Smarty.cz zásilku obdrží, zhodnotí technici stav zařízení a na e-mail zašlou cenovou nabídku včetně návrhu smlouvy. Peníze jsou zaslány do 4 dnů na bankovní účet.

  6. O2: Vyměňte starý za nový

    O2
    O2 zajišťuje výkup ve spolupráci se společností Mobil Pohotovost. Na stránkách O2výkup.cz zadáte údaje potřebné k orientačnímu nacenění použitého zařízení a vyplníte formulář. Použitý mobil vyzvedne kurýr přímo u vás doma. Poté proběhne kontrola telefonu, případně je upraveno nacenění a výkupní cena je zaslána na účet. Pokud splníte i další podmínky, bude cena navýšena ještě o výkupní bonus.

    K tomu, aby mohl se mohl výkup realizovat, je nutné zakoupit nový telefon u O2.

  7. Vodafone.cz: RE-START pro starý telefon

    Vodafone
    Vodafone nabízí výkup starých telefonů pouze svým zákazníkům. Celý proces se realizuje online na stránkách Cashtec.eu, které provozuje společnost Mobil Pohotovost.

    Po dokončení nacenění získáte garantovanou cenovou nabídku. Pokud budete s navrhovanou výkupní cenou souhlasit, zašle vám Vodafone štítky pro bezplatnou přepravu prostřednictvím DPD. Po kontrole zařízení obdržíte do 48 hodin peníze na svůj účet.


VN
Václav Nermut 20.08.2024 – 11:39

Mobil Pohotovost vykupuje mobily bez prostředníka, tedy Vodafonu, provozovnách. Sám jsem několikrát využil. Rychlé jednání, žádné handrkování, peníze na ruku. Pomohli i s nastavením telefonu do továrního. Asi je práce baví. Nevím jak kde, ale ve Forum Ústí n/L, jo.

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás