Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?

Hana Volencová
Publikováno 5. září 2024

Pořídit si kvalitní dioptrické brýle nebývá levná legrace. Co ale naděláte, když je potřebujete, tak je zkrátka potřebujete. Ještě do konce července 2019 jste mohli dostat brýle tzv. na pojišťovnu, to ale změnou zákona o veřejném zdravotním pojištění před pěti lety skončilo. Pojišťovna do určité míry nadále hradí v některých případech brýle dětem do 18 let.

Brýle si tak tedy většinou platíme ze svého. Některé zdravotní pojišťovny na brýle, čočky, skla nebo obruby alespoň přispívají z fondu prevence či jiných programů. Oproti svojí kartičce pojištěnce můžete také ve vybraných optikách využít slevu na brýle. Mrkněte se do našeho přehledu, ať víte, co nabízí zrovna vaše zdravotní pojišťovna.

  1. Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?

    Všeobecná zdravotní pojišťovna (111)

    Největší česká pojišťovna na brýle v letošním roce nepřispívá. Můžete alespoň sáhnout po některé ze slev.

    Klub pevného zdraví

    Každý pojištěnec VZP se může dobrovolně přihlásit do Klubu pevného zdraví. Členství opravňuje k různým slevám a výhodám. V letošním roce mezi partnery pojišťovny patří také některé optiky:

    • GrandOptical: Sleva 20 % na nákup kompletních dioptrických brýlí, sleva 15 % na nákup slunečních brýlí, kontaktních čoček a doplňků
    • Orange Optik: Sleva 55 % na skla, sleva 35 až 55 % na vybrané obruby a sleva 20 % na všechny sluneční brýle a pouzdra na brýle
    • Fokus: Sleva 35 % na kompletní dioptrické brýle, extra sleva 5 % na sluneční brýle a vyšetření zraku pro osoby nad 15 let zdarma v průběhu září 2024

    Výhody a příspěvky VZP 2024

  2. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (211)

    Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?Ani ZP MV ČR letos do svého preventivního bonusového programu příspěvek na brýle nezapojila. Její pojištěnci se musí spokojit pouze se slevami.

    Program slev a výhod

    Pojištěnci ZP MV ČR mohou využívat slevy u partnerů v rámci Programu slev a výhod. Patří do něj i některé optiky:

    • Orange Optik: Sleva 55 % na brýlové obruby a skla, sleva 35 % na obruby světových značek, 20 % na sluneční brýle
    • OptikDoDomu: Sleva 79 % na vybrané brýlové obruby v kombinaci s brýlovými čočkami včetně povrchových úprav
    • Gemini Optika: Sleva 5 % na obruby a sluneční brýle oproti standardní slevě Gemini klubu
    • Top Optik: Sleva 10 % na dioptrické a sluneční brýle včetně skel, sleva 5 % na kontaktní čočky a roztoky
    • a další regionální optiky

    Výhody a příspěvky ZP MV ČR 2024

  3. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (205)

    Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?Všichni pojištěnci ČPZP mají možnost se dobrovolně přihlásit do programu Bonus Plus a získávat body za preventivní prohlídky nebo za věrnost pojišťovně. Díky tomu mohou získat nad rámec příspěvků z fondu prevence bonus ve výši 500 Kč ročně. Jednou z možností, jak lze pětistovku vyčerpat, je nákup brýlových obrub a dioptrických skel v optikách. Příspěvek nelze využít na sluneční brýle či kontaktní čočky.

    Dárci krve nebo kostní dřeně mají podle typu a počtu odběrů nárok na příspěvek 500 až 6 000 Kč, který mohou využít i na úhradu nákupů v prodejnách optiky, např. na brýlové čočky, kontaktní čočky, brýlové obruby apod.

    Slevy s ČPZP

    Pojištěnci mohou čerpat výhody a slevy u partnerů pojišťovny. Mezi ně patří také:

    • Orange Optik: Sleva 55 % na obruby privátních značek a veškerá skla, sleva 35 % na obruby světových značek, sleva 20 % na sluneční brýle a brýlová pouzdra

    Výhody a příspěvky ČPZP 2024

  4. Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?

    Oborová zdravotní pojišťovna (207)

    Pojištěnci OZP se mohou přihlásit do aplikace Vitakarta a sbírat body za péči o své zdraví a další aktivity. Ty lze potom vyměnit za příspěvky. Jednou z možností je také příspěvek na dioptrické brýle, brýlové obruby a dioptrické kontaktní čočky. Podle nasbíraných kreditů na ně lze získat příspěvek až 10 000 Kč.

    Dárci krve, kostní dřeně či orgánu mají podle typu a počtu odběrů nárok na příspěvek 1 000 až 10 000 Kč. Využít ho mohou i na dioptrické kontaktní čočky nebo dioptrické brýle včetně brýlových obrub k těmto brýlím.

    Výhody a příspěvky OZP 2024

  5. Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?

    Vojenská zdravotní pojišťovna (201)

    VoZP nabízí příspěvek na dioptrické brýle dětem od 6 do 15 let (včetně). Čerpat lze 500 Kč jednou za 2 roky a příspěvek se vztahuje na obroučky i skla. Využít se nedá na kontaktní čočky nebo na sluneční brýle bez dioptrických skel.

    Dárci krve či kostní dřeně mohou podle druhu a typu odběru dostat příspěvek 500 až 5 000 Kč, který mohou uplatnit také na nákup v optice. Vztahuje se na brýle, čočky i příslušenství, např. čisticí potřeby, roztoky apod.

    BeneFit Klub

    Pojištěnci VoZP mohou využívat výhody a slevy u partnerů pojišťovny v rámci BeneFit Klubu. Na brýle poskytují slevu tyto optiky:

    • Orange Optik: Sleva 55 % na obruby privátních značek a veškerá skla, sleva 35 % na obruby světových značek, sleva 20 % na sluneční brýle a brýlová pouzdra
    • Optika Lentiamo: Sleva 20 % na Lentiamo kolekci dioptrických, slunečních a počítačových brýlí a brýlových čoček, sleva 15 %, na brýlové obroučky při nákupu kompletních dioptrických brýlí, sleva 15 % na čočky Lenjoy

    Výhody a příspěvky VoZP 2024

  6. Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna (213)

    Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?Děti do 18 let, které aktivně využívají aplikaci my213 a žádost podají jejím prostřednictvím, mohou čerpat příspěvek 700 Kč, který lze kromě dalších možností využít i na nákup brýlových obrub v optikách nebo prodejnách zdravotnických prostředků. Příspěvek nelze uplatnit na brýlová skla, kontaktní čočky, sluneční brýle apod. Z dokladu musí být zřejmá cena samostatných brýlových obrub.

    Premium213

    Pojištěnci RBP mohou využívat slevy u partnerů pojišťovny, všechny poskytovatele najdete na webu Premium 213. Slevy na brýle poskytuje:

    • Gemini Optika: Sleva 20 % na nákup kompletního sortimentu a základní servis zdarma

    Výhody a příspěvky RBP 2024

  7. Příspěvek na brýle 2024: Která pojišťovna vám na ně letos přidá?

    Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (209)

    Těhotné ženy mohou v rámci příspěvku v době těhotenství využít příspěvek 500 Kč třeba i na sluneční brýle s UV filtrem.

    Dárci krve a kostní dřeně, včetně držitelů ocenění, mohou taktéž čerpat příspěvek 1 000 až 4 000 Kč kromě jiných možností i na sluneční brýle s UV filtrem.

    Slevy pro pojištěnce

    Pojištěnci ZPŠ mohou také využívat slevy u partnerů pojišťovny. Mezi poskytovateli slev jsou také dvě regionálně působící optiky, nabízejí slevu 5 %.

    Výhody a příspěvky ZPŠ 2024


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Příspěvky pojišťoven


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás