Samosběr jablek 2024: Přehled míst a ceny pro celou ČR

Lenka Chládková
Publikováno 3. září 2024

I když podle dat Českého statistického úřadu potraviny v posledních týdnech spíše zlevňovaly, jablka naopak postupně zdražovala. V srpnu se cena konzumních jablek vyšplhala na 42,66 Kč za kilogram. Reálné ceny jablek v supermarketech se pohybují od 33 Kč do 60 Kč za kilogram, cena závisí na kvalitě i na konkrétní odrůdě. Paradoxem je, že za nesrovnatelně kvalitnější a chutnější jablka můžete zaplatit mnohem méně, už od 8 korun za kilo. Stačí si pro ně zajet přímo k pěstiteli. A nejen pro jablka.

Někteří pěstitelé pořádají samosběry, jiní prodávají plody z vlastní produkce v podnikových prodejnách, stáncích nebo na trzích. Připravili jsme pro vás přehled sadů a farem po celé České republice, které prodávají, resp. umožňují samosběry sezónního ovoce a zeleniny.

Znáte jiný sad nebo farmu, která v našem přehledu chybí? Napsat můžete do komentáře, nebo na lenka@skrblik.cz

  1. https://www.skrblik.cz/wp-content/uploads/samosber-jablek.jpg

    Samosběr Středočeský kraj 2024

    Ovocné Sady Bříství u Křečhoře

    V Ovocných sadech Bříství u Křečhoře se samosběry nepořádají, nicméně jablka a švestky z vlastní produkce jsou od pondělí 2. září 2024 v prodeji. V nabídce najdete odrůdy jablek Delbar, Gala a James Grieve, otevřeno je každý den od pondělí do pátku od 8:00 do 18:00.

    Sady Bílé Podolí v Semtěši

    Samosběr jablek probíhá každý den od 12 do 18 hod. včetně sobot a nedělí až do odvolání. Termín si je nutné rezervovat na tel. čísle 327 397 216 v čase od 7:00 do 15:30.

    Cena jablek je 8–15 Kč za kilogram, aktuálně se sklízejí odrůdy Gloster, Bohemia, Golden a McIntosh. V prodeji jsou také švestky za cenu 15 Kč/kg.

    Sady Limuzy u Českého Brodu

    Prodej jablek, hrušek i brambor je spuštěn.

    • Cena jablek ze samosběru:
    • Více informací: Sady Limuzy

    Sady Tuchoraz

    Podniková prodejna je umístěna na návsi Tuchoraz hned vedle hostince. V sortimentu prodejny jsou jablka i další sezónní ovoce a zelenina.

    Samosběr ve Zdicích u Berouna

    O samosběrech ve Zdicích zatím ještě nebyly zveřejněny žádné informace, termín zahájení bude oznámen na webových stránkách.

  2. Samosběr Jihočeský kraj 2024

    Rodinná farma Janota ve Lhenicích

    O samosběrech jablek pro rok 2024 v rodinné farmě Janota v obci Lhenice zatím nejsou dostupné žádné informace.

    ZEMCHEBA Chelčice

    V nabídce společnosti ZEMCHEBA najdete odrůdy jablek Idared, Šampion, Golden Delicious, Gala, Rozela, Bohemia, Sirius, Braeburn a Topaz. Cena je 29 Kč za kilogram. Prodej je zajišťován ve skladech v Chelčicích a Lhenicích. V nabídce jsou rovněž švestky za 35 Kč za kilogram.

    • Cena jablek ze samosběru:
    • Více informací: zemcheba.cz
  3. Samosběr Jihomoravský kraj 2024

    Ovocnářství Buzrla

    V Ovocnářství Buzrla, které se nachází v obci Moravský Žižkov, byl prodej jablek odrůdy Gala již zahájen. Kilo vychází na 35 Kč/kg, menší jablíčka se prodávají za 25 Kč/kg. Aktuální informace najdete na hezky spravovaném facebookovém profilu.

    Sady Starý Lískovec

    V Sadech Starý Lískovec se bohužel na podzim 2024 samosběr jablek konat nebude. Aktuálně jsou v podnikové prodejně v Brně v ulici Martina Ševčíka 639/46 nabízeny jablka, hrušky a švestky.

  4. Samosběr Královéhradecký kraj 2024

    Ovocnářství Čepela

    V Ovocnářství Čepela v Rychnově nad Kněžnou najdete široký sortiment různých odrůd jablek, mimo jiné James grieve, Šampion, Gala, Bohemia gold, Bohemia red, Melodie nebo Iderad. Otevírací doba je zveřejněna na webových stránkách.

    Ovocné sady Synkov

    Synkovská jablíčka jsou k dostání díky prodeji ze dvora každý den od pondělí od pátku od 8:00 do 15:30. Za kilogram jablek odrůdy Gala zaplatíte 24 Kč/kg. Koupit je možné i brambory za 18 Kč/kg a hrušky za 35 Kč/kg.

  5. Samosběr Liberecký kraj 2024

    Ovocnářství Thoř v Pěnčíně u Liberce

    Ovocnářská farma Thoř v Pěnčíně u Liberce nabízí prodej jablek z vlastní produkce. Na výběr je z letních a podzimních odrůd Šampion, Bohemia, Gold Bohemia, Melodie, Rosana, Gala, Jonagold, Topaz a Idared.

  6. Samosběr Moravskoslezský kraj 2024

    Farma Lička v Sedlnicích

    Farma Lička v Moravskoslezském kraji nabízí samosběr ovoce a zeleniny v Sedlnicích kousek od železniční zastávky, samosběry probíhají každou sobotu až do půlky září, vždy v čase od 8 do 12 hod.

    Sady Životice

    Samosběry jablek v Sadech Životice byly zahájeny už 20. srpna 2024. Podle zralosti jsou k samosběru odrůdy – Gala, Golden, Jonaprince a Šampion.

  7. Samosběr Olomoucký kraj 2024

    Samosběr jablek ve Skrbeni u Olomouce

    Kvůli nepříznivému počasí se samosběr v roce 2024 konat nebude.

  8. Samosběr Pardubický kraj 2024

    Sady Svinčany

    V Sadech Svinčany je v prodeji ovoce a zelenina z vlastní sklizně. Cena za kilogram jablek je 27 Kč, koupit je možné také švestky (30 Kč/kg), brambory (15 Kč/kg) nebo cibuli (15 Kč/kg).

  9. Samosběr Plzeňský kraj 2024

    Sady Nebílovy

    Sady Nebílovy provozují dvě prodejny, jednu přímo v Nebílovských sadech, druhou v Přešticích. Aktuálně jsou v prodeji jablka odrůdy Gala, a to za 33 Kč za kilogram.

  10. Samosběr Ústecký kraj 2024

    Sad pod Milešovkou

    Samosběr jablek vždy probíhá o víkendu od 10 do 16 hodin. Přesné termíny budou ještě upřesneny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás