Jak dlouho vařit brambory

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit brambory

    Jaké jsou varné typy brambor

    Jak dlouho vařit bramboryNení brambora jako brambora. Na českém trhu se prodává několik typů klasických brambor. Ty se od sebe neodlišují pouze barvou (červené, žluté), ale také složením, zejména množstvím obsažených škrobů. Čím více škrobů, tím kratší dobu se brambory vaří. Čím více škrobů, tím jsou brambory ve výsledku sušší, rozpadavější.

    Proto brambory s vyšším obsahem škrobů používáme pro přípravu bramborové kaše, těsta či třeba hranolek. Dobře se také pečou ve slupce v troubě. Naopak brambory s nízkým obsahem škrobu jsou vynikající do bramborových salátů, na zapečené brambory a jako jemné přílohové brambory.

    Varný typ brambor A

    Má nejnižší obsah škrobů, proto se vaří nejdéle. Brambory typu A mají hlízy po uvaření stále pevné, šťavnaté, jemné – nemoučnatí a nerozváří se.

    Varný typ brambor B

    Má střední obsah škrobů, proto jsou tyto brambory vhodné jako univerzální přílohové. Hodí se na všechno, jen jim musíte upravit délku vaření – do salátů je vařit kratší dobu, na kaši o něco déle. Po vaření se částečně rozsypávají a mírně moučnatí – ovšem jen po delším varu.

    Varný typ brambor C

    Má nejvyšší obsah škrobu (z potravinových brambor). Jsou vhodné hlavně na bramborové kaše a těsta, na hranolky či bramboráky – prostě všude tam, kde mají brambory zastoupit mouku. Hlízy totiž po varu moučnatí a rozsypávají se, velmi lehce se rozvaří. Tyto brambory se vaří mnohem kratší dobu.

    Varný typ brambor D

    Toto jsou odrůdy pro nepotravinové zpracování, obsah škrobu je tu zcela nejvyšší.

    Když půjdete nakoupit brambory, můžete se setkat s tzv. přechodovými odrůdami: A-B nebo B-C. Hranice mezi typy totiž není striktně vymezena. Na přílohové brambory, brambory na loupačku nebo pro saláty či zapečené brambory volte A, A – B a B. Na kaši, bramboráky, hranolky, knedlíky či placky kupte B, B – C nebo C.

    Pokud se chystáme pěstovat brambory, vybíráme sadbové odrůdy podle toho, k čemu budeme brambory přednostně používat.

    Na délku přípravy má vliv i stáří, respektive vyzrálost brambor

    Brambory jednoho varného typu se také vždy nevaří stejně dlouhou dobu. Závisí totiž na tom, zda jsou nové (čerstvě sklizené) anebo zda jde o brambory starší, vyzrálejší, které se již nějakou dobu skladovaly. Nové brambory mají škrobu méně, skladované brambory více.

  2. Jak dlouho vařit brambory

    Brambory, které potřebujete jako přílohu a které jste si předem oškrábali nebo oloupali a nakrájeli alespoň na poloviny (větší brambory i na čtvrtiny), budete vařit 8 – 20 minut, podle varného typu a také podle jejich stáří (nové nebo uleželé).

    Během vaření občas do brambor píchněte nožem či vidličkou. Pokud neucítíte žádný odpor syrové hmoty, je uvařeno. U varného typu B – C nebo C můžete brambory raději odstavit dříve a nechat je dojít v horké vodě. Vyhnete se tím nežádoucímu rozvaření, pokud je chcete použít jako brambory přílohové (protože zrovna jiné nemáte).

  3. Jak dlouho vařit brambory ve slupce

    Vaření brambor ve slupce chce jeden základní trik. Musíte totiž vařit brambory podobné velikosti. A raději brambory menší nebo středně velké. Brambory ve slupce se vaří o něco déle, většinou 15 – 35 minut, podle odrůdy a vyzrálosti.

    Během vaření do brambor také občas píchněte. A mějte brambory všechny ponořené, protože vynořená část se v páře vaří mnohem pomaleji.

  4. Jak dlouho vařit brambory na kaši

    Jak dlouho vařit bramboryBrambory na kaši můžete vařit o něco déle, než byste je připravovali na přílohové brambory. Pokud je rozvaříte, nic se nestane, stejně je budete mělnit. Doba vaření brambor na kaši je 15 – 25 minut.

    Lidé často mívají tendenci nakrájet brambory na malé kousky, než je dají vařit. To je sice pohodlný postup, protože se brambory pak lépe mělní. Z výživového hlediska si tím však uškodíte, protože čím více jsou brambory nakrájené, tím více látek z nich vyvaříte do vody. Proto se vyplatí dělat bramborovou kaši alespoň s trochou vody, ve které se brambory vařily. Jen do ní pak přidejte více másla. Množství draslíku ve výsledné kaši se výrazně zvýší.

  5. Jak dlouho vařit brambory v tlakovém hrnci

    Tlakový hrnec díky vysokému tlaku dokáže zkrátit čas nutný k vaření. U brambor je to zkrácení na 3 – 8 minut. Opět dle varného typu a uleželosti. V tlakovém hrnci si brambory jen tak nezkontrolujeme, proto je raději odstavme dříve a nechme dojít.

  6. Jak dlouho vařit brambory v mikrovlnce?

    Jak dlouho vařit bramboryVaření brambor v mikrovlnce vyžaduje k tomu určené skleněné nebo speciální plastové nádoby, jejichž plast varu odolá. Použít můžete i odolné plastové pytlíky, v nichž je příprava brambor nejrychlejší.

    Pro extra rychlou přípravu brambor v mikrovlnce vložte očištěné, nakrájené a osolené brambory na papírovou utěrku a i s ní do odolného plastového pytlíku. Zalijte je 1 – 2 lžícemi vody a položte do mikrovlnné trouby tak, aby otvor pytlíku byl vložen dospodu. Na výkonu 1000 W vařte asi 3 minuty a pak zkontrolujte.

    Brambory tu můžete vařit i ve slupce, ale slupku nejprve propíchejte, zbytek přípravy je stejný. Doba vaření by měla být okolo 6 – 7 minut. Je však nutno zvolit menší brambory.

    V mikrovlnce lze brambory i upéct – a to tehdy, když je propícháte, potřete olejem, osolíte a okořeníte třeba pepřem nebo mletým kmínem. Do mikrovlkny je dejte jen tak na talíři, ale nesmějí se dotýkat (doteková místa by se spálila). Troubu nastavte na 8 minut a brambory pak otočte. Poté pečte ještě 3 – 5 minut a pak brambory zkontrolujte. Po dopečení nechte ještě 2 – 3 minuty odstát. Délka pečení se bude lišit podle množství brambor. Při pečení ale může být výsledek nerovnoměrný.

  7. Jak dlouho vařit brambory na loupačku?

    Brambory na loupačku jsou brambory vařené ve slupce, které loupeme až těsně před konzumací. Vaříme jen menší brambory a před vařením je propíchneme a vodu můžeme osolit. Brambory bude nutné vařit 15 – 35 minut, podle typu, velikosti a vyzrálosti.

  8. Jak dlouho vařit brambory rohlíčky?

    Brambory rohlíčky jsou speciální odrůdou určenou pro saláty, zapékané brambory a jako jemná příloha. Jsou charakteristické vysokou pevností dužniny hlíz po uvaření. A také jemnou chutí.  Je však potřeba je vařit o něco déle než varný typ B.

    Podle velikosti hlíz vaříme brambory ve slupce okolo 25 – 30 minut, brambory oloupané a nakrájené vaříme okolo 16 – 20 minut. Vždy během varu kontrolujeme.

  9. Jak dlouho vařit brambory v parním hrnci?

    Brambory v páře se vždy připravují o něco déle než ve vodě. U parního hrnce ještě záleží na typu, velikosti a výkonu. Nelze tedy poradit přesnější dobu přípravy. U nakrájených brambor byste se měli vejít do 30 minut. Ale brambory během přípravy postupně kontrolujte propíchnutím nožem nebo vidličkou.

  10. Jak dlouho vařit brambory v páře?

    Jestliže máte k dispozici stohovatelný hrnec, do kterého se na dno dá voda a poté do perforovaných nádobek připravované potraviny, budete brambory v takovém typu páry připravovat 20 – 35 minut, podle typu a vyzrálosti brambor. Brambory musejí být nakrájené.

  11. Jak dlouho vařit brambory v troubě?

    Jak dlouho vařit bramboryElektrická či plynová trouba jsou vynikajícím pomocníkem pro přípravu brambor, pečených i dušených. Brambory nakrájené na měsíčky (podélné čtvrtiny až osminy) budeme péct na plechu okolo 40 minut na 180 – 200 stupních. Brambory v celku a ve slupce, které jen omyjete, propícháte a položíte rovnou na rošt, upečete za necelou hodinu. Po cca půlhodině je dobré je otočit.

    V troubě lze brambory i dusit, v tom případě je potřeba je dát do hrnce s osolenou a okmínovanou vodou. V závislosti na množství brambor a tvaru hrnce bude dušení v troubě trvat přibližně hodinu.

    Pro přípravu brambor v troubě jsou vynikající recepty jak uvařit americké brambory nebo jak uvařit francozské brambory.


I
Ivana 26.07.2021 – 12:45

Jak dlouho vařit brambory, které byly 3 dny v lednici v hrnci s vodou?

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma brambory


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás