Jak připravit bedlu
-
Jak očistit bedlu
Bedla je houba, s jejímž čištěním budeme mít minimum práce. V podstatě stačí jen jemně oškrábat povrch bedly, abychom odstranili svrchní vrstvičku šupinek a také případně nečistoty v podobě jehličí, trávy, listí apod.
Bedly vždy ukládáme do košíku lupeny dolů, případně je neseme v ruce zvlášť. Jestliže je hojnost bedel, odlomíme jim nohy (nohy vždy vyndáme ze země) a jen klobouky položíme do košíku. Když jsou bedly položené lupeny dolů, mezi lupeny se žádné nečistoty nedostanou.
Domů si můžeme přinést i nohy z bedlí, lze je spotřebovat do smaženice (nutno jemně nakrájet napříč) nebo nasušit a pak pomlet na prášek, který použijeme jako koření.
-
Jak oloupat bedlu
Loupání bedly není vůbec nutné. Stačí seškrábnout nožem nečistoty a povrchové šupinky, víc není pro přichystání bedlí k vaření potřeba dělat.
-
Jak připravit bedlu
Bedla je všestrannou měkkou houbou, která je poměrně „masitá“. Zejména bedla vysoká má klobouk velký a šťavnatý, I díky tomu je možné si bedlu připravovat různými způsoby, velmi často podobně jako kuřecí maso. Pokud ji samotnou nijak nepreferujete, nakrájejte ji s ostatními houbami do smaženice, polévky, omáčky.
Jestli ale chcete pochutnat na bedle samostatně, udělejte z ní přírodní řízky, škvarky anebo řízky v trojobalu. Postup je vždy jednoduchý a stejný jako u masa. Jen doba přípravy je výrazně kratší.
Přírodní řízky z bedly
Malé kloboučky můžete překrojit jen na poloviny, větší rozkrájejte na čtvrtiny, šestiny, osminy – podle velikosti a výšky klobouků. Porce naskládejte na tác – položte je lupeny nahoru. Osolte je a posypte mletým kmínem, můžete lehce opepřit.
Bedly dejte na pánev na rozpálené sádlo a podle velikosti porcí smažte 1 – 3 minuty z každé strany. Pozor, bedla je plná vody, takže zejména při otáčení poměrně prská. Hotové řízky naskládejte na kuchyňskou papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Podávejte s chlebem, ale i s bramborem.
Řízky z bedly můžeme před smažení jemně obalit v mouce. Budou křupavější.
Řízky z bedly v trojobalu
Trojobal pro většinu z nás asi není problém. Mouka, vejce, strouhanka. Případně se dá mouka s vejcem spojit v těstíčko, ale pro obalení bedly to nelze doporučit (pro obalení řízků z hřibů ano). Podrobnosti v následujícím boxíku.
Škvarky z bedlí
Bedly můžeme nakrájet na menší porce a dát je pomalu vysmažit do sádla. Smažíme je tak dlouho, dokud se z nich neodpaří většina vody a dokud tedy nebudou křupavé. Můžeme ihned podávat s chlebem, případně nalít i se sádlem do sklenice a používat jako chuťovku (pomazánku).
Jemná a voňavá smaženice
Bedly, pokud jsou masitější, můžeme nastrouhat na struhadle s velkými oky. Pak jejich tepelná úprava může trvat jen dvě – tři minuty a výsledná smaženice bude krásně bedlově voňavá.
-
Jak obalit bedlu
Při obalování bedly vzniká základní problém se solením. Když obalujeme maso na řízky, je to bez debat. U bedlí je potřeba rozlišovat dvě různé situace.
Někdo solí až hotové řízky, chuťově příjemnější je však osolení vajíčka nebo přímo bedly při obalování. Solíme ale jen tehdy, když chceme bedlové řízky ihned smažit. Je jedno, zda je pak hned spotřebujeme anebo uložíme do mrazáku, rozhodující prvkem je okamžik smažení.
Jestliže tedy obalujeme řízky proto, abychom je uložili do mrazáku syrové, nesolíme vůbec. Posolíme si je pak až hotové na talíři. Syrové řízky z bedly lze v mrazáku skladovat asi 3 měsíce.
Bedlu můžeme obalit o pouze moukou smíchanou se solí a kořením. V tomto případě také ihned smažíme. Po osmažení můžeme přebytky také uložit do mrazáku.
Zatím žádné komentáře