Jak připravit kaštany
-
Jak poznat jedlé kaštany?
Pokud si chcete tuto pochoutku dopřát, musíte zavítat do obchodu. Tam si kaštany zcela jistě nespletete, protože nejedlé kaštany, plody jírovce maďalu, v obchodě určitě nenajdete. Můžete si být tedy jistí, že kupujete vždy kaštany jedlé.
-
Jak upéct kaštany?
Pečené kaštany bývají častou pochoutkou v zimě na vánočních trzích, doma si je ale můžete v této úpravě dopřát také. Před pečením kaštany na několik hodin namočte do vody (i se slupkou). Dím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené.
Po vyjmutí z vody je osušte a každému kaštanu nařízněte slupku do kříže. Udělejte asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky. Poté rozehřejte troubu na 200°C a kaštany mezitím vyskládejte na pečící papír na plech.
Kaštany pečte 15-20 minut, dokud se slupka v místě řezu nerozevře a kaštany neztmavnou na povrchu i uvnitř. Správně upečené kaštany jsou vevnitř měkké. Pro kontrolu jeden kaštan vyjměte a zkuste do něho zapíchnout vidličku, pokud vám přijde stále tvrdý, pečte déle, pokud je měkký, můžete všechny vyndat. Ještě horké kaštany trochu pokropte vodou a zabalte do utěrky. Poté je v utěrce stlačte, až jim praskne slupka. Hotovo, nyní jsou kaštany připravené ke konzumaci. Pozor, kaštany musíte loupat vždy ještě horké, jakmile vychladnou, loupou se potom velice špatně.
-
Jak uvařit kaštany?
Vaření kaštanů je velmi jednoduché. Stejně jako před pečením kaštany nejdříve nařízněte z jedné strany do kříže. Vložte je do vroucí vody a vařte cca 10 minut. Po vyjmutí z vody následuje opět stejný proces jako po pečení, kaštany zabalte do utěrky či ručníku a tlačte je, dokud skořápka nepraskne. Potom je postupně loupejte a pojídejte.
-
Jak připravit kaštany v mikrovlnné troubě?
Každý kaštan opět nejprve nařízneme, a to stejným způsobem jako při pečení či vaření. Na talíř naskládáme kaštany do jedné vrstvy, doba ohřívání závisí na výkonu mikrovlnné trouby. V mikrovlnné troubě o výkonu 600 W pečeme kaštany asi 6 minut a potom je necháme v troubě dalších pět minut dojít. Ještě teplé kaštany loupeme a jíme.
-
Jak loupat kaštany?
Základem úspěchu oloupání kaštanů je již zmiňované nakrojení slupky před tepelným upravováním. Kaštany ostrým nožem nařízněte v místě, kde se vám jeví nejvíc vypouklé. Řezy proveďte do kříže. Pokud nožem zajedete i dovnitř kaštanu, nevadí, na loupání ani na konzumaci to nebude mít vliv.
Po tepelné úpravě vařením, v troubě, v mikrovlnné troubě či na grilu by měly jít kaštany velmi lehce oloupat.
Slupka se rozevře a jde zlehka odstranit. Kaštany se nejlépe loupají, pokud jsou horké, za studena jdou oloupat těžce. Pokud není po tepelné úpravě slupka dostatečně rozevřená, zabalte kaštany do utěrky a slupku roztlučte.
-
Jak udělat kaštanové pyré?
Kaštanové pyré je velmi lahodným doplňkem ke sladkým jídlům, skvěle se hodí do koláčů, moučníků nebo třeba na lívance. Dávejte ho všude tam, kde používáte čokoládu, zkuste třeba použít ve fondue kaštanové pyré místo čokolády.
Toto pyré lze ale využít i ve slaných pokrmech, zkuste kaštanovou omáčku podávat k masu, zajímavá je také kaštanová krémová polévka.
Kaštanové pyré není vůbec složité vytvořit. Vyzkoušejte ho, budete potřebovat tyto suroviny: 650 g vyloupaných kaštanů, 200 g třtinového cukru, 1 vanilkový lusk, 250 ml vody.
Uvařené kaštany vyloupejte a dejte je znovu vařit společně s ostatními surovinami. Vaření trvá přibližně 25 minut, až kaštany nasáknou vodu. Po uvaření kaštany sceďte, ale scezenou tekutinu ponechejte. Kaštany mixujte a pomalu přilévejte tekutinu, její množství závisí na požadované hustotě vašeho pyré, hotové pyré má hladkou krémovou konzistenci. Vzniklé pyré uchovejte v uzavřené nádobě v chladničce nebo jej rovnou použijte, přelijte s ním třeba vafle nebo lívance. Pochoutka.
Zatím žádné komentáře