Jak připravit matcha čaj
- Matcha čaj je jemně mletý zelený čaj pocházející z Japonska
- Má povzbudivé účinky, dodává energii a zvyšuje koncentraci
- Lze ho připravit původním tradičním způsobem nebo současným moderním způsobem
-
Co je to matcha čaj?
Matcha čaj je jemně mletý zelený čaj, který pochází z Japonska a má bohatou historii a tradici. Historie matcha čaje je stará několik století a tradice přípravy je spojena s buddhismem.
Co dělá matcha čaj jedinečným, je způsob jeho pěstování a zpracování. Před sklizní jsou čajové keře přistíněny, což způsobuje, že listy se stávají bohatší na chlorofyl a aminokyseliny. Po sklizni se listy suší.
-
Jak připravit matcha čaj v šejkru?
Příprava matcha čaje má v současnosti dvě varianty, můžete jej připravit původním tradičním způsobem nebo současným moderním způsobem.
Při tradičním způsoby přípravy budete potřebovat matcha čaj, vodu o 65°C, misku a bambusovou metličku. Příslušenství zakoupíte v čajovnách nebo ve specializovaných kamenných prodejnách či e-shopech.
Příprava je jednoduchá, do čajové misky nasypejte 2 g prášku matcha a zalijte ho vodou o teplotě max. 70°C. K přípravě jedné porce použijte 70 ml vody. Nakonec prášek rozšlehejte bambusovou metličkou a nápoj je připraven k pití. Hotový nápoj má konzistenci husté pěny.
Moderní způsob přípravy zahrnuje použití šejkru
V současnosti se často matcha čaj připravuje také v šejkru. V šejkru můžete matcha čaj připravit za studena, což se bude hodit během horkých letních dnů, kdy se tímto nápojem můžete příjemně zchladit a zároveň tělu dodat potřebné látky.
K přípravě matcha čaje v šejkru za studena budete potřebovat tyto suroviny: matcha čaj, vodu a limetku. Do šejkru dejte 2 g matcha, 3 dl vody a několik kapek limetky. Poté stačí jen pořádně protřepat. V případě, že nevlastníte šejkr, použijte jinou uzavíratelnou láhev, ve které se dá matcha protřepat, třeba obyčejnou malou pet láhev.
-
Jak chutná matcha čaj a kde ho používat?
Matcha čaj je vyráběn z listů čajovníku čínského, má sladkou, lahodnou a jemnou chuť oproti jiným druhům zelených čajů, které mohou mít chuť naopak nevýraznou.
Matcha čaj můžete používat nejen k přípravě horkých a studených nápojů, ale můžete ho přidávat do různých jídel, tím měnit jeho chuť a zároveň dodat novou chuť vašim pokrmům. Matcha chutná v kombinaci s jinými surovinami samozřejmě pokaždé jinak, skvěle doplňuje různé chutě.
Přidejte ho do zmrzliny, do smoothie, do ovesné kaše nebo třeba do latté či vaječného likéru. Využívejte ho při pečení lineckého cukroví, biskupských chlebíčků, cheesecaků, muffinů a jiných dobrot. Přidat ho můžete do čokolády a udělat z něj fondue, můžete připravit matcha lívance nebo třeba matcha puding. Receptů je tolik, objevte svůj oblíbený.
Připravte si lahodné matcha smoothie, budete k němu potřebovat jablko, pomeranč, 2 g prášku matcha, pár kapek limetky, trochu medu a bílý jogurt. Matcha si připravíme v šejkru s 1 dl vody, ostatní suroviny vložíme do smoothie makeru a rozmixujeme, ovocný nápoj a matcha slijeme dohromady do sklenice.
-
Jak často pít matcha čaj a jaké má účinky?
Matcha stejně jako i jiné druhy zeleného čaje má povzbudivé účinky, dodává energii a zvyšuje koncentraci, můžete jej pít při učení nebo řízení, ale i při jakékoliv jiné činnosti, která vyžaduje bdělost, lepší paměť a rozjasnění mysli. Matcha také obsahuje minerály a vitamíny. Podporuje činnost metabolismu a podporuje hubnutí, je tedy vhodné ho konzumovat při redukčních dietách. Zlepšuje taky hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém.
Matcha můžeme pít často, ale stejně jako i u jiných povzbudivých látek bychom neměli překročit určitý limit. U matcha je doporučený limit 12 g prášku za den, což odpovídá šesti šálkům nápoje. U kojících žen je limit výrazně menší, těhotné a kojící ženy by měly vypít denně maximálně 4 g, to jsou dva šálky matcha nápoje. Ještě menší limit je u malých dětí, pro ně je limit maximálně jednoho šálku za den.
-
Jak poznat kvalitní matcha čaj?
Ne každý práškový zelený čaj v obchodě je pravý matcha čaj, často se v této formě prodávají i jiné čaje vydávající se za matcha. Jaký je rozdíl mezi matcha čajem a jiným zeleným čajem?
Hlavním rozdílem je, že matcha je pěstován tak, že se několik týdnů před sklizní plantáže s rostlinami zastíní, jiné zelené čaje se takto nezastiňují a nechávají se na slunci po celou dobu pěstování. Pravý matcha se pěstuje v Japonsku, kdežto ostatní zelené čaje pochází z různých zemí. Rozdílný je také způsob výroby prášku, matcha se na prášek mele bez stonků, používají se pouze lístky, ale při výrobě náhražek se melou různé druhy zelených čajů i se stonky. Pravý matcha můžete poznat podle barvy, matcha má zářivě smaragdovou zelenou barvu, náhražky jsou více do žluta až hněda, bez výrazné barvy. Hlavní rozdíl je v chuti, náhražky matcha mají hořkou až trpkou chuť, matcha má typickou trávovitou chuť.
Nakupujte matcha čaj z důvěrohodných zdrojů – v obchodech, kde vám neváhají poskytnout o čaji více informací včetně certifikátů a testů na pesticidy. Zjišťujte zemi původu, pravý matcha čaj je vyráběn v Japonsku. Dívejte se také na cenu, podezřele nízká cena může značit levnou náhražku matcha čaje. Kontrolujte složení, náhražky mívají často přidané suroviny jako cukr nebo různá barviva. V pravém matcha čaji najdete jen samotné namleté lístky, bez přidaných surovin a látek.
Zatím žádné komentáře